Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Ελλάδα : Η οργάνωση «Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις» ανέλαβε την ευθύνη για την εκτέλεση στο Ηράκλειο – Γνήσια θεωρεί την προκήρυξη η Αντιτρομοκρατική



Συναγερμός έχει σημάνει στην Αντιτρομοκρατική μετά την προκήρυξη για την ανάληψη ευθύνης της διπλής δολοφονίας των μελών της Χρυσής Αυγής στο Ηράκλειο πριν από περίπου τρεις εβδομάδες.

Την ευθύνη ανέλαβε η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις» και όπως αναφέρει το 18σελιδο κείμενο, η επίθεση όπου δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ οι Γιώργος Φουντούλης, Μανώλης Καπελώνης και τραυματίστηκε σοβαρά ο Αλέξανδρος Γέροντας, ήταν αντίποινα για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι.

Η προκήρυξη ξεκινά με την πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση να αναλαμβάνει την ευθύνη της διπλής δολοφονίας, να τη χαρακτηρίζουν αντίποινα στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον Γιώργο Ρουπακιά και να την αφιερώνουν «σε κάθε μετανάστη που λοιδορείται» και να μιλούν για ταξικό εμφύλιο.

«Η ένοπλη επίθεση – απάντηση στα γραφεία στο Ν. Ηράκλειο είναι η αφετηρία της λαϊκής εξόρμησης για να σταλούν τα ναζιστικά αποβράσματα της Χρυσής Αυγής εκεί όπου τους αρμόζει, στα σκουπίδια της ιστορίας», αναφέρει η προκήρυξη.
Οι συγγραφείς γράφουν επίσης ότι «οι σφαίρες των 9 χιλιοστών ήταν παραγγελία του βουλευτή τους Μίχου, που είχε δηλώσει ότι "μόνο με σφαίρες θα μας σταματήσουν"».

Στην προκήρυξη αναφέρεται επίσης: "Η επιλογή να χτυπήσουμε τα αναλώσιμα των βουλευτών και όχι τους ίδιους, συνίσταται στο εξής τελεσίδικο μήνυμα: Κατά την φαινομενική "εξάρθρωση" της Χ.Α. υπήρξαν έστω μερικώς τα αποκαλυπτήρια για το ποιόν των χρυσαυγιτών. Τώρα όλοι ξέρουν, τώρα η εποχή της απενοχοποίησής τους τελείωσε. Τώρα όποιος τους προσεγγίζει είναι συνυπεύθυνος".

Εξαπολύουν επίθεση τόσο στη Χρυσή Αυγή όσο και στην Αριστερά. «Σοβαρή Χρυσή Αυγή έχουμε και λέγεται ΝΔ. Ευρωπαϊκό φασισμό έχουμε και ηγείται ο Αντώνης Σαμαράς. Η ΝΔ με τη ΧΑ συνεργάζονταν, συνέπιπταν και αλληλοτροφοδοτούνταν από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα», αναφέρεται στο κείμενο της προκήρυξης, ενώ για την Αριστερά γράφει: «στην αφοσιωμένη στο σύστημα επίσημη αριστερά της καρπαζιάς που χρόνια τώρα μιλάει για «προβοκάτορες» και «σκοτεινά κέντρα ανωμαλίας» και που δεν απέτρεψε ούτε και αντιστάθηκε στο ελάχιστο στη χούντα των συνταγματαρχών, απαντάμε ότι ο ένοπλος αγώνας και οι εκτελέσεις φασιστών ήταν πάγια πρακτική του επαναστατικού λαϊκού κινήματος».

Το κείμενο καταλήγει με τη φράση: «Φωτιά και Τσεκούρι στους Φασίστες, Πόλεμο στον Πόλεμο των Αφεντικών».
Το χρονικό

Αντίγραφο του USB που είχαν αφήσει άγνωστοι στο Σκοπευτήριο Καισαριανής (άκρως συμβολικό τόπο, εκεί όπου εκτελέστηκαν αγωνιστές της αντίστασης από τους ναζί) έχει φτάσει ήδη στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής και εξετάζεται η αυθεντικότητά του. Πηγές της Αντιτρομοκρατικής θεωρούν πως η προκήρυξη είναι γνήσια.

Το απόγευμα του Σαββάτου, άγνωστος τηλεφώνησε στο zougla.gr και είπε πως USB με προκήρυξη για την ανάληψη ευθύνης του διπλού μακελείου στο Νέο Ηράκλειο, όπου δολοφονήθηκαν οι Γιώργος Φουντούλης και Μανώλης Καπελώνης και είχε τραυματιστεί σοβαρά ο Αλέξανδρος Γέροντας, βρίσκεται σε φάκελο, μέσα σε σακούλα απορριμμάτων έξω από το σκοπευτήριο Καισαριανής.

Η Αντιτρομοκρατική έχει ζητήσει να της δοθούν ο φάκελος και η σακούλα όπου είχε τοποθετηθεί το USB με την προκήρυξη ώστε να σταλεί στα εργαστήρια και να εξεταστεί για τυχόν δακτυλικά αποτυπώματα ή DNA. 
Επίσης, οι άνδρες της Υπηρεσίες παίρνουν καταθέσεις από του ανθρώπους που βρήκαν το USB και το επεξεργάστηκαν πρώτοι, ενώ εξετάζεται και το video που έχει τραβηχτεί από το σημείο, καθώς φαίνεται πως στο Σκοπευτήριο την ώρα που βρέθηκε η σακούλα υπήρχε κόσμος και πιθανόν να έχει δει κατι.

«Οι σφαίρες των 9 χιλιοστών ήταν παραγγελία του βουλευτή τους Μίχου, που είχε δηλώσει ότι "μόνο με σφαίρες θα μας σταματήσουν"»
Δεν είναι η πρώτη φορά που ανάληψη ευθύνης για κάποια επίθεση γίνεται με ηλεκτρονικό αρχείο.

27 Μαρτίου 2013 είχε γίνει η βομβιστική επίθεση στο σπίτι του εφοπλιστή Τσάκου στην Ακρόπολη και στις 12 Απριλίου 2013 είχαν πάρει τηλέφωνο στην Εφημερίδα των Συντακτών, πως είχαν αφήσει USB με προκήρυξη στην οδό Αναξαγόρα στην Καισαριανή, κάτω από το άγαλμα του Άρη Βελουχιώτη. Την ευθύνη τότε είχε αναλάβει η Επαναστατική Ανατροπή, χωρίς να μάθουμε όμως ποτέ το περιεχόμενο γιατί η Αντιτρομοκρατική δεν το δημοσίευσε.

Με CD – ROM είχε αφήσει η Σέχτα Επαναστατών σε δυο περιπτώσεις, η μια μετά την επίθεση στο αστυνομικό τμήμα Κορυδαλλού (η επίθεση είχε γίνει 3 Φεβρουαρίου 2009), δυο μέρες μετά την προκήρυξη σε ανθοστήλη στον τάφο του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

17 Φεβρουαρίου 2009, μετά την επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό Alter, πάλι με CD – ROM, το είχαν αφήσει στην είσοδο της πολυκατοικίας στην οδό Νιόβης, όπου το 1998 είχε πεθάνει η Αμαλία Γκινάκη κατά τη διάρκεια ομηρείας από τον Σορίν Ματέι.

Μετά τη ληστεία και τις συλλήψεις στο Βελβεντό Κοζάνης, σε σπίτι στην οδό Ελ Αλαμέιν στο Χαλάνδρι είχε βρεθεί στικάκι που περιείχε ανάληψη ευθύνης από την άτυπη αναρχική ομοσπονδία – Φωτιές στον Ορίζοντα για επίθεση στις 24 Σεπτεμβρίου του 2012 σε εταιρία στο Χαλάνδρι, άλλο προσχέδιο προκήρυξης από τη Μαχόμενη Μειοψηφία, Κομμάντο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος για την εμπρηστική επίθεση στο σπίτι του πρώην υπουργού Οικονομίας και Εθνικής Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου στις 7 Δεκεμβρίου του 2012 όπως και μια αφίσα από το Πρωτοδικείο Αθηνών στη Λουίζης Ριανκούρ μετά την έκρηξη βόμβας στις 30 Δεκεμβρίου του 2010 από τη Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς.

Πηγή newsit
read more "Ελλάδα : Η οργάνωση «Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις» ανέλαβε την ευθύνη για την εκτέλεση στο Ηράκλειο – Γνήσια θεωρεί την προκήρυξη η Αντιτρομοκρατική" Διαβάστε περισσότερα...

Ελλάδα : Αυτοί είναι οι νεκροί του Πολυτεχνείου - Ονόματα, φωτογραφίες και ο "χάρτης του θανάτου"

Αυτοί είναι οι νεκροί του Πολυτεχνείου - Ονόματα, φωτογραφίες και ο `χάρτης του θανάτου`

Η προσπάθεια να πληγεί η ουσία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και να αποκαθηλωθεί με κάθε τρόπο το μήνυμα αντίστασης ενός λαού έναντι οποιουδήποτε ολοκληρωτικού καθεστώτος, είναι προσπάθεια που συστηματικά βρίσκεται σε εξέλιξη πάρα πολλά χρόνια τώρα. Και τα “επιχειρήματα” όσων υποστηρίζουν με πάθος ότι το Πολυτεχνείο είναι ένας μύθος και τίποτα παραπάνω εστιάζονται στα εξής δύο: σ΄ όσους απλά εξαργύρωσαν τη συμμετοχή τους στην εξέγερση -και οι οποίοι είναι η απόλυτη μειοψηφία- και στην αμφισβήτηση ύπαρξης έστω και ενός νεκρού ως συνέπεια των γεγονότων! 

Ο Λεωνίδας Καλλιβρετάκης, μέλος τότε της Φοιτητικής Επιτροπής Αγώνα και πρόεδρος της συνέλευσης της Φιλοσοφικής Σχολής στο Πολυτεχνείο στις 16 Νοεμβρίου 1973, ε ιστορικός, διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, με την έρευνά του που αποτυπώνεται στο εξαιρετικό κείμενο που ακολουθεί απαντά σ΄ όσους απλά μισούν όχι μόνο το Πολυτχενείο,αλλά οποιοδήποτε γεγονός έχει να κάνει με αντίσταση. 
Το κείμενο συνοδεύεται από τον ονομαστικό κατάλογο των θυμάτων αλλά κι έναν χάρτη πάνω στον οποίο έχουν αποτυπωθεί τα σημεία των Αθηνών όπου υπήρξαν νεκροί εκείνες τις ημέρες, μαζί με τις αστυνομικές ή στρατιωτικές δυνάμεις που ήταν κοντά στα σημεία που έπεσαν οι νεκροί.
Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε όλο το κατάλογο των νεκρών και τις φωτογραφίες τους.
Το ζήτημα των θυμάτων: Νεκροί και τραυματίες Το ζήτημα του ακριβούς αριθμού των νεκρών κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και την επιχείρηση καταστολής της, παραμένει ακόμη και σήμερα ένα δισεπίλυτο πρόβλημα. Πρόκειται για ένα θέμα με έντονη πολιτική και ψυχολογική φόρτιση, με αποτέλεσμα να αποφεύγεται γενικά η προσέγγιση του. Αλλά η χαώδης και ατεκμηρίωτη πληροφόρηση που υπάρχει γύρω από αυτό το ζήτημα, δεν είναι δυνατόν να απολαμβάνει εσαεί αυτή την ιδιότυπη «ασυλία», στο όνομα της δήθεν προστασίας της φήμης του Πολυτεχνείου. Αποτελεί βαθύτατη πεποίθηση μου ότι η κατάσταση αυτή δεν απαξιώνει μόνο την εξέγερση καθεαυτή, τις χιλιάδες των ανθρώπων που ρίχτηκαν στη φωτιά και, εν τέλει, εξευτελίζει τη μνήμη των πραγματικών θυμάτων, αλλά προχωρά πέραν αυτού: αφήνει το περιθώριο στους έμμεσους ή άμεσους υποστηρικτές του καθεστώτος και'τους κάθε λογής «αναθεωρητές» της ιστορίας να μιλούν για «παραμύθια της Αριστεράς» και για «2-3 νεκρούς από αδέσποτες σφαίρες». 
Από τα μέσα του 2002 έχει ξεκινήσει μια ιστορική έρευνα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών με τίτλο «Τεκμηριώνοντας τα γεγονότα του Νοεμβρίου 1973». Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας επιχειρείται η συγκέντρωση και επεξεργασία με επιστημονικές μεθόδους τεκμηρίων που αφορούν σε πολλές παραμέτρους των γεγονότων, όπως το χρονικό της εξέγερσης, το επιχειρησιακό σχέδιο για την καταστολή της, η εξέλιξη των γεγονότων έξω από το Πολυτεχνείο κ.ο.κ. Ένα από τα ζητούμενα είναι, φυσικά, ο αριθμός και η ταυτότητα των θυμάτων. Αν και η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, θα επιχειρήσουμε στο σημείο αυτό μια συνοπτική παρουσίαση των πρώτων διαπιστώσεων, με έμφαση στη «γενεαλογία» του ζητήματος. 
"...η χαώδης και ατεκμηρίωτη πληροφόρηση που υπάρχει γύρω από αυτό το ζήτημα, δεν είναι δυνατόν να απολαμβάνει εσαεί αυτή την ιδιότυπη «ασυλία», στο όνομα της δήθεν προστασίας της φήμης του Πολυτεχνείου".
Οι ανακοινώσεις του καθεστώτος και οι φήμες 
Αμέσως μετά την εισβολή του στρατού και την εκκένωση του Πολυτεχνείου, η χούντα ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια των αιματηρών επεισοδίων υπήρξαν 4 νεκροί. Στη συνέχεια ο κατάλογος συμπληρώθηκε σταδιακά, ώστε τελικά ο συνολικός αριθμός των επίσημα αναγνωρισμένων από τη χούντα νεκρών έφθασε τους 15. 

Ανεξάρτητα όμως του τι παραδεχόταν το καθεστώς, από την πρώτη στιγμή υπήρξαν φήμες για πολύ μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων, φήμες που ήταν προϊόν της ζοφερής ατμόσφαιρας της περιόδου εκείνης και της πλήρους ανυποληψίας των κυβερνητικών ανακοινώσεων. Οι φήμες αυτές έκαναν λόγο για 100, 200, ακόμη και 500 νεκρούς, ομαδικούς τάφους στο νεκροταφείο Ζωγράφου και αλλού, ενώ αναφέρονταν και σε συγκεκριμένα περιστατικά, όπως το θάνατο τουλάχιστον 3 ατόμων που συνεθλίβησαν από το άρμα μάχης που εισέβαλε στο Πολυτεχνείο, την εκτέλεση των εκφωνητών του ραδιοσταθμού και των τραυματιών που νοσηλεύονταν στο πρόχειρο ιατρείο, κ.τ.λ. Συχνά στις περιγραφές αυτές αναμιγνύονταν πραγματικά γεγονότα με ανεπιβεβαίωτες εικασίες, αποτέλεσμα της σύγχυσης που επικρατούσε και της αδυναμίας ελέγχου των πληροφοριών μέσα σε συνθήκες παρανομίας του αντιδικτατορικού κινήματος αφενός, και της αχαλίνωτης καθεστωτικής τρομοκρατίας αφετέρου, με την αδιαμεσολάβητη πλέον εγκαθίδρυση της εξουσίας της Ε.Σ.Α. 
Αυτές οι φήμες δεν προέρχονταν μόνο από την πλευρά του αντιδικτατορικού κινήματος. Σε συνέντευξη του στην αμερικάνικη εφημερίδα «Cincinnati Enquirer» (27.5.1973), ο ταγματάρχης Γεώργιος Σφακιανάκης, στρατιωτικός ιατρός που είχε υποβάλει την παραίτηση του μετά τα γεγονότα, έκανε λόγο «για 400 ή 500 συνολικά νεκρούς στο Πολυτεχνείο». 
Μετά την μεταπολίτευση και υπό την πίεση της κοινής γνώμης, ανατέθηκε το Σεπτέμβριο του 1974 στον εισαγγελέα Δημήτριο Τσεβά, να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση. Όπως είδαμε, οι βάσεις της πεποίθησης για τον υψηλό αριθμό νεκρών είχαν τεθεί ήδη από την περίοδο της δικτατορίας. Αλλά η εδραίωση της συντελέστηκε στο πλαίσιο της εξέτασης Τσεβά, κυρίως μέσα από τις καταθέσεις ορισμένων ανθρώπων που έλαβαν τότε μεγάλη δημοσιότητα. 
Αμέσως μετά την εισβολή του στρατού και την εκκένωση του Πολυτεχνείου, η χούντα ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια των αιματηρών επεισοδίων υπήρξαν 4 νεκροί. Στη συνέχεια ο κατάλογος συμπληρώθηκε σταδιακά, ώστε τελικά ο συνολικός αριθμός των επίσημα αναγνωρισμένων από τη χούντα νεκρών έφθασε τους 15. 
Ανεξάρτητα όμως του τι παραδεχόταν το καθεστώς, από την πρώτη στιγμή υπήρξαν φήμες για πολύ μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων, φήμες που ήταν προϊόν της ζοφερής ατμόσφαιρας της περιόδου εκείνης και της πλήρους ανυποληψίας των κυβερνητικών ανακοινώσεων. Οι φήμες αυτές έκαναν λόγο για 100, 200, ακόμη και 500 νεκρούς, ομαδικούς τάφους στο νεκροταφείο Ζωγράφου και αλλού, ενώ αναφέρονταν και σε συγκεκριμένα περιστατικά, όπως το θάνατο τουλάχιστον 3 ατόμων που συνεθλίβησαν από το άρμα μάχης που εισέβαλε στο Πολυτεχνείο, την εκτέλεση των εκφωνητών του ραδιοσταθμού και των τραυματιών που νοσηλεύονταν στο πρόχειρο ιατρείο, κ.τ.λ. Συχνά στις περιγραφές αυτές αναμιγνύονταν πραγματικά γεγονότα με ανεπιβεβαίωτες εικασίες, αποτέλεσμα της σύγχυσης που επικρατούσε και της αδυναμίας ελέγχου των πληροφοριών μέσα σε συνθήκες παρανομίας του αντιδικτατορικού κινήματος αφενός, και της αχαλίνωτης καθεστωτικής τρομοκρατίας αφετέρου, με την αδιαμεσολάβητη πλέον εγκαθίδρυση της εξουσίας της Ε.Σ.Α. 
Αυτές οι φήμες δεν προέρχονταν μόνο από την πλευρά του αντιδικτατορικού κινήματος. Σε συνέντευξη του στην αμερικάνικη εφημερίδα «Cincinnati Enquirer» (27.5.1973), ο ταγματάρχης Γεώργιος Σφακιανάκης, στρατιωτικός ιατρός που είχε υποβάλει την παραίτηση του μετά τα γεγονότα, έκανε λόγο «για 400 ή 500 συνολικά νεκρούς στο Πολυτεχνείο». 
Μετά την μεταπολίτευση και υπό την πίεση της κοινής γνώμης, ανατέθηκε το Σεπτέμβριο του 1974 στον εισαγγελέα Δημήτριο Τσεβά, να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση. Όπως είδαμε, οι βάσεις της πεποίθησης για τον υψηλό αριθμό νεκρών είχαν τεθεί ήδη από την περίοδο της δικτατορίας. Αλλά η εδραίωση της συντελέστηκε στο πλαίσιο της εξέτασης Τσεβά, κυρίως μέσα από τις καταθέσεις ορισμένων ανθρώπων που έλαβαν τότε μεγάλη δημοσιότητα. 
Ανεξάρτητα όμως του τι παραδεχόταν το καθεστώς, από την πρώτη στιγμή υπήρξαν φήμες για πολύ μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων, φήμες που ήταν προϊόν της ζοφερής ατμόσφαιρας της περιόδου εκείνης και της πλήρους ανυποληψίας των κυβερνητικών ανακοινώσεων. Οι φήμες αυτές έκαναν λόγο για 100, 200, ακόμη και 500 νεκρούς, ομαδικούς τάφους στο νεκροταφείο Ζωγράφου και αλλού, ενώ αναφέρονταν και σε συγκεκριμένα περιστατικά, όπως το θάνατο τουλάχιστον 3 ατόμων που συνεθλίβησαν από το άρμα μάχης που εισέβαλε στο Πολυτεχνείο, την εκτέλεση των εκφωνητών του ραδιοσταθμού και των τραυματιών που νοσηλεύονταν στο πρόχειρο ιατρείο, κ.τ.λ. Συχνά στις περιγραφές αυτές αναμιγνύονταν πραγματικά γεγονότα με ανεπιβεβαίωτες εικασίες, αποτέλεσμα της σύγχυσης που επικρατούσε και της αδυναμίας ελέγχου των πληροφοριών μέσα σε συνθήκες παρανομίας του αντιδικτατορικού κινήματος αφενός, και της αχαλίνωτης καθεστωτικής τρομοκρατίας αφετέρου, με την αδιαμεσολάβητη πλέον εγκαθίδρυση της εξουσίας της Ε.Σ.Α. 
Αυτές οι φήμες δεν προέρχονταν μόνο από την πλευρά του αντιδικτατορικού κινήματος. Σε συνέντευξη του στην αμερικάνικη εφημερίδα «Cincinnati Enquirer» (27.5.1973), ο ταγματάρχης Γεώργιος Σφακιανάκης, στρατιωτικός ιατρός που είχε υποβάλει την παραίτηση του μετά τα γεγονότα, έκανε λόγο «για 400 ή 500 συνολικά νεκρούς στο Πολυτεχνείο». 
Μετά την μεταπολίτευση και υπό την πίεση της κοινής γνώμης, ανατέθηκε το Σεπτέμβριο του 1974 στον εισαγγελέα Δημήτριο Τσεβά, να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση. Όπως είδαμε, οι βάσεις της πεποίθησης για τον υψηλό αριθμό νεκρών είχαν τεθεί ήδη από την περίοδο της δικτατορίας. Αλλά η εδραίωση της συντελέστηκε στο πλαίσιο της εξέτασης Τσεβά, κυρίως μέσα από τις καταθέσεις ορισμένων ανθρώπων που έλαβαν τότε μεγάλη δημοσιότητα. 

Συχνά στις περιγραφές αυτές αναμιγνύονταν πραγματικά γεγονότα με ανεπιβεβαίωτες εικασίες, αποτέλεσμα της σύγχυσης που επικρατούσε και της αδυναμίας ελέγχου των πληροφοριών μέσα σε συνθήκες παρανομίας του αντιδικτατορικού κινήματος αφενός, και της αχαλίνωτης καθεστωτικής τρομοκρατίας αφετέρου, με την αδιαμεσολάβητη πλέον εγκαθίδρυση της εξουσίας της Ε.Σ.Α.


Ο κατάλογος Παπαδάτου
Ο Παπαδάτος προέκυψε στη συνέχεια ότι κυκλοφορούσε στην περιοχή του Πολυτεχνείου με ταυτότητα εφέδρου αξιωματικού και ότι διατηρούσε επαφές με παρακρατικούς και βαθμοφόρους του Στρατού και της Χωροφυλακής. Να συμπληρώσουμε το πορτραίτο του με το γεγονός ότι στο δημοψήφισμα του Δεκεμβρίου 1974 ήταν υπεύθυνος του γραφείου τύπου της «Βασιλικής Ενώσεως» και προπαγάνδιζε την ψήφο υπέρ του Κωνσταντίνου. 
Ο Τσεβάς διαπίστωσε, σύντομα, ότι ο κατάλογος που του παρουσίασε ο Παπαδάτος δεν ήταν αξιόπιστος, καθώς ορισμένα από τα αναφερόμενα ονόματα αφορούσαν σε τραυματίες, ενώ απουσίαζαν ονόματα αναμφισβήτητων νεκρών και γενικότερα «ουδέν ουδαμόθεν προσφέρεται προς επιβε-βαίωσίν του». Ο ίδιος ο Παπαδάτος, καταθέτοντας στη δίκη του Πολυτεχνείου, δεν επέμεινε για την ακρίβεια των στοιχείων του. Απαντώντας στην ευθεία ερώτηση «σε ποιο αριθμό ανεβάζετε εσείς τους νεκρούς του Πολυτεχνείου;», δήλωσε ότι «με στοιχεία έχω διαπιστώσει ότι υπάρχουν 26 με 30 νεκροί. Αλλά υπολογίζω ότι είναι πολύ περισσότεροι». 
Οι καταθέσεις Τσαγκουρνή 
Ο επόμενος μάρτυρας που προέβη σε «συνταρακτικές αποκαλύψεις» ήταν ο Παντελής Τσαγκουρνής, ένας στρατιώτης που κατά τη διάρκεια των γεγονότων υπηρετούσε στο Πεντάγωνο. Ο Τσαγκουρνής κατέθεσε ότι είχε δει στο Επιτελείο μια αναφορά του συνταγματάρχη Ντερτιλή, βάσει της οποίας «ο μέχρι τότε αριθμός των νεκρών ήταν 423». Στην κατρθεση αυτή δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα από έναν δημοσιογράφο που δημοσίευσε ολόκληρο βιβλίο βασιζόμενο επάνω της. Στη συνέχεια, ωστόσο, ο Π. Τσα-γκουρνής ανασκεύασε τους ισχυρισμούς του, υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν σίγουρος αν το έγγΡαΨ° «έλεγε ότι υπήρχαν 423 νεκροί ή τραυματίαι», ενώ στη δίκη ανέφερε πλέον με βεβαιότητα ότι ο αριθμός αφορούσε σε νεκρούς και τραυματίες συνολικά. Είναι αντιληπτή βέβαια η αβυσσαλέα διαφορά μεταξύ των δύο εκδοχών: εάν στους 423 περιλαμβάνονταν νεκροί και τραυματίες, τότε ο αριθμός ήταν μάλλον συντηρητικός, αφού η προκαταρκτική έρευνα είχε ήδη πιστοποιήσει 1.103 τραυματίες! 
Οι «αποκαλύψεις» Πίμπα 
Αιφνιδίως στις 9.10.1974, παρουσιάστηκε στον Τσεβά ο Δημήτριος Πίμπας, πρώην πράκτορας της Κ.Υ.Π. που είχε δράσει στο Πολυτεχνείο ως προβοκάτορας, ο οποίος και δήλωσε: «Οι τύψεις συνειδήσεως με οδήγησαν στο γραφείο σας, θα τα αποκαλύψω όλα», ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε σε «450 νεκρούς και ομαδικούς τάφους», για τους οποίους είχε, υποτίθεται, ακούσει να μιλάνε κάποιοι αξιωματικοί στην Κ.Υ.Π. 
Οι αναφορές του Πίμπα για ομαδικούς τάφους έδωσαν την αφορμή στον τότε δήμαρχο Ζωγράφου, Δημήτρη Μπέη, να προτείνει την ανασκαφή της βορειοανατολικής πλευράς του νεκροταφείου, προκειμένου να ανακαλυφθούν οι νεκροί του Πολυτεχνείου. Ποτέ δεν μάθαμε τα αποτελέσματα αυτών των ανασκαφών. 
Στο μεταξύ, ο Πίμπας βρέθηκε ο ίδιος κατηγορούμενος για τη δράση του σιο Πολυτεχνείο και στην απολογία του δεν αναφέρθηκε πλέον καθόλου σε νεκρούς και ομαδικούς τάφους, αρκούμενος στη δικαιολόγηση της προσωπικής του εμπλοκής. Να συμπληρώσουμε το πορτραίτο του με την πληροφορία ότι τον Φεβρουάριο του 2003 συνελήφθη και πάλι, κατηγορούμενος για απάτη κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια. 
Το πόρισμα Τσεβά 
Στο πόρισμα του (14.10.1974), ο εισαγγελέας Δ. Τσεβάς σημείωνε εισαγωγικά ότι: 
«Ανεξιχνίαστος παραμένει εισέτι ο ακριβής αριθμός των νεκρών. Σύντονοι κατεβλήθησαν προς την κατεύθυνσιν αυτήν προσπάθειαι και πέραν των αμέσως ή εμμέσως περιερχομένων εις γνώσιν μου, έκκλησις δια του τύπου δημοσία διετυπώθη, όπως καταγγελθώσιν ή αναφερθώσι περιπτώσεις θανάτων ή και εξαφανίσεων ατόμων συνεπεία των γεγονότων του Πολυτεχνείου [...]. Κατά την διαδρομήν της ερεύνης εβεβαιώθησαν ή και απλώς επιθανολογήθησαν περιστατικά εδραιούντα παρ' εμοίτην πεποίθησιν ότι οι νεκροί εκ των γεγονότων του Πολυτεχνείου υπήρξαν περισσότεροι των επισήμως ανακοινωθέντων». 
Ο Τσεβάς εκτιμούσε ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να φθάνει τους 34 (18 επώνυμους και 16 ανώνυμους), τους οποίους διέκρινε σε τρεις κατηγορίες: * 
α) Επισήμως ανακοινωθέντες νεκροί, στους οποίους περιλάμβανε τους γνωστούς 15. 
β) Νεκροί πλήρως βεβαιωθέντες, στους οποίους περιλάμβανε άλλους 3. 
γ) Νεκροί βασίμως προκύπτοντες, στους οποίους συγκατέλεγε 16 ανώνυμους νεκρούς, για τους οποίους υπήρξαν επώνυμες καταθέσεις. Σε αυτούς συγκαταλέγονται 10 που προέκυψε ότι διακομίστηκαν στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών, χωρίς να καταχωρηθούν επισήμως. 
Τσεβάς: "Κατά την διαδρομήν της ερεύνης εβεβαιώθησαν ή και απλώς επιθανολογήθησαν περιστατικά εδραιούντα παρ' εμοίτην πεποίθησιν ότι οι νεκροί εκ των γεγονότων του Πολυτεχνείου υπήρξαν περισσότεροι των επισήμως ανακοινωθέντων».
Η πρόταση Ζαγκίνη και η δίκη του Πολυτεχνείου 
Εισάγοντας τη δικογραφία στο Συμβούλιο Εφετών (28.7.1975), ο αντιεισαγγελέας Ιωάννης Ζαγκίνης πρότεινε την παραπομπή των κατηγορουμένων για 23 ανθρωποκτονίες και 126 απόπειρες ανθρωποκτονίας. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Ζαγκίνης πρόσθεσε 4 ακόμη επώνυμους νεκρούς και παρέλειψε έναν από τους 18 του πορίσματος Τσεβά, ενώ παράλληλα δέχθηκε μόνον 2 από τα 16 ανώνυμα θύματα που περιείχε το πόρισμα. 
Κατά τη διάρκεια της δίκης (Οκτώβριος-Δεκέμβριος 1975) κατατέθηκαν εκ νέου τα πλήρη στοιχεία του νεκρού που είχε παραλειφθεί από το βούλευμα, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των τεκμηριωμένων θανάτων σε 24, χωρίς ωστόσο το δικαστήριο να δεχθεί ότι οι θάνατοι αυτοί συνεπάγονταν πάντοτε και συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες των οργάνων του καθεστώτος. Στόχος του δικαστηρίου, όπως προέκυψε, ήταν αφενός να μειώσει στο ελάχιστο δυνατό τις ευθύνες της Αστυνομίας, και αφετέρου να επιρρίψει τις ευθύνες του Στρατού όχι τόσο στη φυσική του ηγεσία και τον τότε δικτάτορα Παπαδόπουλο, αλλά κυρίως στις συνωμοτικές ραδιουργίες του επικεφαλής της Ε.Σ.Α. και κατοπινού δικτάτορα Ιωαννίδη, στο πλαίσιο μιας θεωρίας που ήταν τότε της μόδας, σύμφωνα με την οποία το Πολυτεχνείο εξυπηρέτησε εξ αντικειμένου τα σχέδια του τελευταίου, αν δεν το οργάνωσε κιόλας! Πρέπει να υπογραμμιστεί σιο σημείο αυτό η πλήρης απαξίωση στα μάτια της κοινής γνώμης, όλης της μετά από τον Τσεβά δικαστικής εκκαθάρισης της υπόθεσης του Πολυτεχνείου, ιδίως μετά την επανεκδίκαση της υπόθεσης το 1977, με τις αθωώσεις και τις εξευτελιστικές'ποινές που καταλογίστηκαν. 
Η επετειακή μνήμη 
Η απαξίωση αυτή των επίσημων στοιχείων επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι, ενώ οι έρευνες πιστοποιούσαν 24 επώνυμους και, άλλους 16 (στη μέγιστη εκδοχή) ανώνυμους νεκρούς, η κοινή γνώμη και ιδιαίτερα οι υπεύθυνοι που διαχειρίζονταν τα επόμενα χρόνια την επετειακή μνήμη του Πολυτεχνείου, αρχικά από καχυποψία και αργότερα από αδιαφορία, άγνοια και αποξένωση από τα γεγονότα, παρέμεναν προσκολλημένοι σιις φήμες και τους ατεκμηρίωτους καταλόγους νεκρών που είχαν δει το φως μετά τη μεταπολίτευση. Ειδικότερα ο κατάλογος Παπαδάτου είχε τύχει εξαρχής και επί μακρόν γενικής αποδοχής και διαβαζόταν επί πολλά χρόνια στις επετείους του του Πολυτεχνείου. 
Σήμερα, παρατηρηρώντας κανείς τις εκδοχές που δημόσια εμφανίζονται απέναντι στο ζήτημα των νεκρών, διαπιστώνει τα εξής: 
α) Κάποιοι επιλέγουν να παραθέσουν τα αποτελέσματα της έρευνας Τσεβά, άλλοτε μνημονεύοντας μόνο τους 18 επώνυμους νεκρούς του πορίσματος και άλλοτε προσθέτοντας και τους 16 ανώνυμους, αναφερόμενοι έτσι σε 34 συνολικά νεκρούς. Αμφότερες όμως οι εκδοχές αυτές πάσχουν από το μειονέκτημα της βασικής επιλογής, καθώς αγνοούν και κατά συνέπεια παραλείπουν τα 4 επιπλέον τεκμηριωμένα ονόματα της μετά τον Τσεβά διαδικασίας. 
β) Κάποιοι άλλοι αναφέρονται σε 45 ή και 56 νεκρούς, σε αυθαίρετους δηλαδή αριθμούς, των οποίων είναι εξαιρετικά δυσχερές να εντοπιστεί η πηγή. 
γ) Η κυρίαρχη τάση, τέλος, επιλέγει να προβάλλει τον κατάλογο που έχει το κύρος της μέγιστης νομιμοποίησης, αφού εκφωνείται τα τελευταία χρόνια στην ετήσια επετειακή εκδήλωση, που οργανώνεται στο ίδιο το Πολυτεχνείο. 
Ο «επίσημος» κατάλογος 
Ο κατάλογος αυτός, που έχει συνταχθεί με μέριμνα κυρίως της Προοδευτικής Ένωσης Μητέρων Ελλάδας (Π.Ε.Μ.Ε.), περιλαμβάνει 88 ονόματα, που δεν αναφέρονται πλέον αποκλειστικά στην περίοδο του Νοεμβρίου 1973, αλλά σε όλο το χρονικό διάστημα της δικτατορίας 1967-1974. Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν όλες οι γνωστές περιπτώσεις των θυμάτων της χούντας, από τα θύματα του πραξικοπήματος και τους λιγότερο ή περισσότερο ανεξιχνίαστους θανάτους επωνύμων αντιπάλων του καθεστώτος, μέχρι τους αγωνιστές που έχασαν τη ζωή τους προβαίνοντας σε πράξεις αντίστασης και, φυσικά, τους νεκρούς του Πολυτεχνείου. Σ' αυτούς τους τελευταίους θα επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας. 
Τα ονόματα που εμφανίζονται στην κατηγορία αυτή είναι 52. Συγκρίνοντας τα* με τα αναφερόμενα στους παλαιότερους καταλόγους, παρατηρούμε ότι παραμένουν στη θέση τους 26 αταύτιστα ονόματα, τα οποία εξακολουθούν να εκφωνούνται κάθε χρόνο από τα μεγάφωνα του Πολυτεχνείου. Ανάμεσα τους 9 που πιθανότατα αφορούν σε άτομα τα οποία σε πρώτη φάση είχαν θεωρηθεί νεκροί, αλλά μετά τη μεταπολίτευση προέκυψε, όπως είδαμε, ότι είχαν μόνο τραυματιστεί. Δύο αποτελούν γνωστές παραφθορές ονομάτων και στοιχείων διαπιστωμένων νεκρών που είχαν διορθωθεί ήδη δύο ημέρες μετά τα γεγονότα, αλλά συνεχίζουν να αναφέρονται μαζί με τις σωστές εκδοχές τους, επαναλαμβανόμενα έτσι εις διπλούν: Υπό τον ανύπαρκτο «Αιγύπτιο» Τορίλ Τεκλέτ εξακολουθεί 30 χρόνια μετά να υποκρύπτεται η νορβηγίδα φοιτήτρια Toril Margrethe Engeland, και υπό τον Γεώργιο Σαρμαλή, ο Γεώργιος Σαμούρης. Ως Διαμαντάκος πλέον εμφανίζεται η Μαρία Διαμαντάκη των καταλόγων του 1974-1975, όνομα που θεωρούμε ότι πιθανότατα υποκρύπτει τη Μαρία Δαμανάκη, λόγω της αρχικής φήμης ότι η εκφωνήτρια του Πολυτεχνείου είχε εκτελεστεί. Πέντε ονόματα αφορούν σε αυτοκτονίες που καταγράφηκαν μεταξύ Νοεμβρίου 1973 και Μαρτίου 1974, και αμφισβητήθηκαν μετά την μεταπολίτευση, χωρίς όμως και να προκύψει ποτέ κάποιο χειροπιαστό στοιχείο ότι ήταν πολιτικές δολοφονίες και μάλιστα συνδεόμενες με τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Ένα τουλάχιστον όνομα (Ιωάννης Φιλίνης) αντιστοιχεί σε πραγματικό νεκρό, του οποίου όμως ο θάνατος, σύμφωνα με την ίδια του την οικογένεια (συμπεριλαμβανομένου του αδελφού του και ιστορικού στελέχους της αριστεράς Κώστα Φιλίνη), οφείλεται σε παθολογικά αίτια. Εξακολουθούν, τέλος, να εκφωνούνται 14 ονόματα (από τα οποία τα 7 χωρίς καν βαπτιστικό), για τα οποία τίποτα περισσότερο δεν έγινε ποτέ γνωστό. 
Αλλά το πλέον αξιοσημείωτο είναι ότι στον επίσημο αυτό επετειακό κατάλογο, ενώ αναφέρονται όλοι αυτοί οι άγνωστοι «νεκροί», σημειώνονται μόνον 16 από τους 23 επώνυμους νεκρούς του Πολυτεχνείου! Επτά άνθρωποι των οποίων γνωρίζουμε τα πλήρη στοιχεία και για τους οποίους έχει τεκμηριωθεί με τον πλέον αναμφισβήτητο τρόπο ότι έχασαν τη ζωή τους στα γεγονότα εκείνων των ημερών, ο Αλέξανδρος Μπασρί Καράκας, ο Ευστάθιος Κολινιάτης, ο Σπύρος Κοντομάρης, ο Ανδρέας Κούμπος, ο Σωκράτης Μιχαήλ, η Βασιλική Μπεκιάρη και ο Αλέξανδρος Παπαθανα-σίου, απουσιάζουν τελείως. 
« Προσωρινά αποτελέσματα της έρευνας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών 
Η συγκέντρωση όλων αυτών των δεδομένων αποτέλεσε το πρώτο στάδιο της έρευνας μας στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Κάθε στοιχείο που είδε το φως της δημοσιότητας όλα αυτά τα χρόνια, οι επίσημες ανακοινώσεις του καθεστώτος, οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον παράνομο τύπο της εποχής, οι αγγελίες κηδειών στις εφημερίδες, οι κάθε προέλευσης λίστες που έκαναν την εμφάνιση τους μετά τη μεταπολίτευση, οι προανακριτικές και ανακριτικές έρευνες, οι συνεντεύξεις συγγενών, οι καταθέσεις μαρτύρων στη δίκη του 1975, συγκεντρώνονται, αποδελτιώνονται, συσχετίζονται κριτικά, αναζητείται η γενεαλογία τους, εντοπίζονται οι αλληλοεπικαλύψεις, οι παρανοήσεις, τα λάθη στην αντιγραφή και οι μεταξύ τους παρεκκλίσεις. Η έρευνα προχωρά έτσι στη συγκρότηση ενός καταλόγου, ο οποίος παραμένει προσωρινός, καθώς εξακολουθεί συνεχώς να εμπλουτίζεται και να διορθώνεται. Για κάθε περίπτωση συγκροτείται ένας ιδιαίτερος φάκελος, με βιογραφικά στοιχεία, τις συνθήκες θανάτου και αναλυτική παράθεση όλων των πηγών που χρησιμοποιήθηκαν με συγκεκριμένα στοιχεία. 

Μέχρι τη στιγμή αυτή, έχουν καταγραφεί εικοσιτέσσερις (24) πλήρως τεκμηριωμένες περιπτώσεις, όπως καταγράφονται συνοπτικά στον συνημμένο κατάλογο. Παράλληλα, έχει συγκροτηθεί ένας κατάλογος δεκαέξι (16) ανωνύμων περιπτώσεων που είχε θεωρηθεί σε κάποια στιγμή της διαδικασίας ότι «προκύπτουν βασίμως» ως νεκροί, από επίσημες, επώνυμες και σχετικά αξιόπιστες καταθέσεις, με συγκεκριμένα στοιχεία. Τέλος, η έρευνα έχει θέσει στο μικροσκόπιο τριάντα (30) επώνυμες περιπτώσεις, που εμφανίζονται επίμονα στους περισσότερους καταλόγους από το 1974 μέχρι και σήμερα, χωρίς να έχουν ποτέ τεκμηριωθεί. Όλες αυτές οι ανώνυμες και οι αμφιλεγόμενες επώνυμες περιπτώσεις παραμένουν σε εκκρεμότητα, προκειμένου να διερευνηθούν περισσότερο, προτού αποφασιστεί οριστικά να υιοθετηθούν ή να απορριφθούν. 
Οι τραυματίες 
Ένα δεύτερο σκέλος της έρευνας προς την ίδια κατεύθυνση είναι η καταγραφή των τραυματιών. Όπως αναφέραμε ήδη, η προκαταρκτική έρευνα πιστοποίησε 1.103 τραυματίες, βάσει των καταστάσεων που απέστειλαν στον Δ. Τσεβά τα νοσοκομεία, οι κλινικές και ορισμένοι μεμονωμένοι ιατροί. Όπως όμως παραδέχεται και ο ίδιος ο εισαγγελέας, σε αυτούς πρέπει να προστεθεί και «ανεξακρίβωτον πλήθος ετέρων πολιτών», οι οποίοι «ή εφυγαδεύοντο υπό των ιατρών, ή ενοσηλεύοντο οίκοι, ή και ουδαμού προς νοσηλεία κατέφυγον, φοβούμενοι προφανώς δυσάρεστους δι' αυτούς ή τας οικογενείας των εξελίξεις». Είναι ενδεικτικό του κλίματος μέσα στο οποίο εξελίσσονταν τα δραματικά γεγονότα εκείνων των ημερών, το γεγονός ότι με σχετική διαταγή που εξέδωσε στις 17.11.1973, ο τότε επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Ζαγοριανάκος έλαβε μέριμνα να απαγορεύσει ρητά «την προσωρινήν περιθαλψιν κατ' οίκον προσώπων μη ενοικούντων μετά της οικογενείας ήτις παρέχει την περίθαλψιν, εάν τούτο δεν δηλωθή- εντός τριών ωρών εις την οικείαν αστυνομικήν αρχήν». 
Ο αριθμός αυτών των θυμάτων που δεν νοσηλεύθηκαν επίσημα παραμένει προς διερεύνηση, να σημειώσουμε πάντως ότι ορισμένες εκτιμήσεις ανεβάζουν το σύνολο των τραυματιών (νοσηλευθέντων και μη) σε 2.000 περίπου. Αν και είναι πρώιμο ακόμη στο παρόν στάδιο της έρευνας μας να μιλήσουμε με απόλυτους αριθμούς, είναι προφανές ότι οι εκτιμήσεις αυτές είναι μάλλον συντηρητικές και βρίσκονται σε δυσαρμονία με τα στατιστικά δεδομένα από τη διεθνή εμπειρία σε αντίστοιχες περιπτώσεις της περιόδου εκείνης (Γαλλικός Μάης του 1968, Αμερικάνικο Αντιπολεμικό Κίνημα 1968-1970). Σε όλες εκείνες τις περιπτώσεις, οι μη νοσηλευθέντες ήταν πάντοτε πολλαπλάσιοι των νοσηλευθέντων, και μάλιστα σε καθεστώτα όπου το αντικίνητρο για τη νοσηλεία, το ενδεχόμενο δηλαδή διώξεων κατά των τραυματιών που θα προσέφευγαν για περίθαλψη, ήταν κατά τεκμήριο μικρότερο, απ' όσο στην περίπτωση της Ελλάδας του 1973. 
Στο πλαίσιο της έρευνας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών επιχειρείται και στο ζήτημα αυτό η συγκέντρωση, η αποδελτίωση και ο επιστημονικός έλεγχος όλου του υπάρχοντος υλικού, αλλά και ο εντοπισμός συμπληρωματικών στοιχείων. Το ζητούμενο βέβαια στην περίπτωση αυτή δεν είναι μόνον ο αριθμός ή η ταύτιση των ονομάτων, αλλά και οι πληροφορίες που προκύπτουν για το χρόνο, τον τόπο και τις συνθήκες τραυματισμού, καθώς και προσωπικά στοιχεία των θυμάτων (ηλικία, φύλο, απασχόληση κ.τ.λ.). Μια προκαταρκτική στατιστική επεξεργασία των στοιχείων που διαθέτουμε έως τη στιγμή αυτή, μας δίνει ενδιαφέρουσες εικόνες γύρω από το προφίλ των ατόμων που βρέθηκαν στα γεγονότα και, κατά τεκμήριο, πρωτοστάτησαν στις συγκρούσεις. Βλέπουμε ότι στον τομέα αυτό πλειοψηφούν τα άτομα που χαρακτηρίζονται ως εργατοτεχνίτες (26,7%) και έπονται οι φοιτητές (17,1%), οι ιδιωτικοί υπάλληλοι (15,8%) και οι μαθητές (10,3%). Ηλικιακά, πλειοψηφούν μεταξύ τους οι νέοι 22 χρονών (13,3%), 16 χρονών (12,8%) και 20 χρονών (12,7%), ενώ αμέσως μετά έπονται εκείνοι που ήταν 18 και 24 χρονών (9%). 
Η επεξεργασία εξάλλου των συνθηκών του τραυματισμού τους, μας δίνει μια παράμετρο για να παρακολουθήσουμε βαθμηδόν την εξέλιξη των διαδηλώσεων και την ένταση των συγκρούσεων χρονικά και τοπικά. Αλλά ο τόπος και ο χρόνος, σε συνδυασμό με τον τρόπο τραυματισμού (κλομπς, δακρυγόνα, σφαίρες κ.τ.λ.), μας δίνει και ένα νήμα για να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη της συμπεριφοράς του καθεστώτος και την πορεία της επιχείρησης καταστολής. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο αντιεισαγγελέας Ιωάννης Ζαγκίνης, στην εισήγηση του προς το Συμβούλιο Εφετών το 1975, χωρίς να διαθέτει πλήρη στοιχεία για το σύνολο των τραυματιών, θεώρησε ότι σε 124 τουλάχιστον περιπτώσεις υπήρξε σαφής ανθρωποκτόνος πρόθεση εκ μέρους των δυνάμεων καταστολής. Πρόκειται κυρίως για περιπτώσεις στις οποίες ο τραυματισμός προέκυψε από τη χρήση πυροβόλων όπλων. 
Η παρατήρηση αυτή μας φέρνει στην άλλη μεγάλη ενότητα που απασχολεί την έρευνα, δηλαδή τα γεγονότα που αφορούν στην αντίπερα όχθη, στο επίπεδο της πολιτικής, της στρατηγικής αλλά και της τακτικής. Μεταξύ των στοιχείων που αφορούν στους τραυματισμούς και τους φόνους, είναι και η ιδιότητα του αυτουργού (στρατιωτικός, αστυνομικός, κ.τ.λ.). Μια στατιστική επεξεργασία λοιπόν των αυτουργών υπό αυτή την άποψη, και μόνο σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις που, από την ανάκριση θεωρήθηκαν ανθρωποκτονίες και απόπειρες ανθρωποκτονιών, δίνει ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα, με τα Σώματα Ασφαλείας να προηγούνται έναντι του Στρατού και στα δύο αυτά πεδία (54% έναντι 46% στις ανθρωποκτονίες και 64% έναντι 36% στις απόπειρες). Εάν προσθέταμε και τους απλούς τραυματισμούς (κακώσεις κ.τ.λ.), η διαφορά θα ενισχυόταν πολύ περισσότερο. 
Συμπληρωματικά, η έρευνα περιλαμβάνει επίσης την αναλυτική προσέγγιση του πλούσιου φωτογραφικού και κινηματογραφικού υλικού καρέ-καρέ, τη χαρτογραφική απεικόνιση των διαδηλώσεων, των συγκρούσεων, των κινήσεων των δυνάμεων καταστολής, τη γεωγραφική και χρονολογική κατανομή των θυμάτων, κ.ο.κ. 
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΛΛΙΒΡΕΤΑΚΗΣ* 
* Ο Λεωνίδας Καλλιβρετάκης, μέλος τότε της Φοιτητικής Επιτροπής Αγώνα και πρόεδρος της συνέλευσης της Φιλοσοφικής Σχολής στο Πολυτεχνείο στις 16 Νοεμβρίου 1973, είναι σήμερα ιστορικός, διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. 

Πηγή onalert


Στις 17.11.1974, ο δημοσιογράφος Γρηγόριος Παπαδάτος υπέβαλε στον Τσεβά ένα κατάλογο 59 ονομάτων, που ισχυριζόταν ότι αντιστοιχούσαν σε νεκρούς των ημερών εκείνων. Στον κατάλογο αυτό συγκεντρώνονταν όλα σχεδόν τα ονόματα που είχαν κατά καιρούς ακουστεί μέσα στον κυκεώνα της φημολογίας επί δικτατορίας. 

read more "Ελλάδα : Αυτοί είναι οι νεκροί του Πολυτεχνείου - Ονόματα, φωτογραφίες και ο "χάρτης του θανάτου"" Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Κοινωνία : Κρήτη:" Έσβησε" η 37χρονη μητέρα που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο!

Κρήτη:" Έσβησε" η 37χρονη μητέρα που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο!  


Έφυγε από τη ζωή μόλις στα 37 της χρόνια η μητέρα και καθηγήτρια από το Ηράκλειο που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο με ένα γράμμα που είχε δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα eimaimama.gr.


Η κηδεία της Μαρίνα θα τελεστεί από τον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Κυρίου στο νέο κοιμητήριο.

Διαβάστε το γράμμα της μητέρας και καθηγήτριας Μαρίνα Κεφάκη που είχε προκαλέσει αίσθηση πριν από περίπου 2 χρόνια.

Είμαι άτυχη; Δεν νομίζω!
μαμά Μαρίνα

Με το Γιάννη, τον άνδρα μου, αποφασίσαμε να παντρευτούμε μετά από 10 χρόνια σχέσης, ταξιδιών, γλυκών και συναυλιών… Ο Νικόλας, ο σκοπός της επισημοποίησης όλων των προηγουμένων, μας προέκυψε αμέσως μετά.

Τον θήλαζα μέχρι 8 μηνών, όταν κατάλαβα ότι ένα εξόγκωμα έχει προβάλλει έντονα στο αριστερό μου στήθος. Ένας ηλίθιος γιατρός με καθυστέρησε για καιρό, καθώς στους συνεχόμενους υπερήχους υποστήριζε, κάθε φορά, ότι πρόκειται για φλεγμονή, κάτι σαν μαστίτιδα.. παρ” όλο που δε φαινόταν να υποχωρεί με τις αντιβιώσεις.

Εν τέλει, η γυναικολόγος μου με έστειλε σε μαστολόγο-ογκολόγο και διαγνώστηκα με καρκίνο στο στήθος. Αρχικά.. Λίγο αργότερα ανακαλύψαμε ότι αυτό συνοδευόταν και με μετάσταση στο συκώτι. Στη βάπτιση του γιού μου δεν είχα μαλλιά, φρύδια, ματόκλαδα και είχα κάνει μόνο μια χημειοθεραπεία. Αφού ολοκλήρωσα με επιτυχία όλους τους κύκλους, ακολούθησε ολική μαστεκτομή.

Από την περίοδο αυτή, τη βρεφική του Νικόλα, δεν έχω συγκρατήσει τίποτα άλλο από τη χαρά! Δεν μπορώ να ανακαλέσω παρά μόνο πόσο τυχερή ένιωθα που παντρεύτηκα τον ιδανικό, για μένα , άνδρα και γέννησα ένα υγιές πανεμορφουλάκι…! Τη βάπτιση την «κατασκεύασα» εξολοκλήρου εγώ και ήμουν πολύ απασχολημένη για να ασχοληθώ με ματαιοδοξίες.. Εξάλλου, είχα να φροντίσω ένα βρέφος, να αγαπήσω έναν λατρεμένο άνδρα, να ενθαρρύνω τους μαθητές μου στο σχολείο, να καθαρίσω το σπίτι μας, να πηγαίνω βόλτες, βόλτες, βόλτες…

Έβαζα την περούκα μου, έβαφα τα μάτια μου και έξω…!

Για ενάμιση χρόνο ήμουν υγιής…

Πέρυσι έμαθα ότι εμφανίστηκε νέα μετάσταση στο συκώτι.

Αυτό ήταν too much….! Είχα καμμένες φλέβες και έκανα εννέα επεμβάσεις για εγκατάσταση φλεβοκαθετήρα, έξι μέρες στην ογκολογική λόγω φλεγμονής και υψηλού πυρετού, είχα τάσεις αυτοκαταστροφής, απογοήτευση, θυμό και θλίψη, πολλή θλίψη..

Χρειάστηκα ένα χρόνο ψυχοθεραπείας, ανιδιοτελούς αγάπης -μητρικής, πατρικής, ερωτικής, φιλικής και κυρίως Νικολίστικης, για να επανέλθω. Ο γιος μου με έχει ανάγκη και εγώ ακόμα περισσότερη! Είμαι αναντικατάστατη γι’ αυτόν, παρόλη την απύθμενη αγάπη που δέχεται απ’ όλους. ’Οταν είναι άρρωστος, πονάει, απογοητεύεται, μόνο η φωνή μου τον παρηγορεί. Ακόμα και όταν γίνομαι αυστηρή..

Πώς γίνεται λοιπόν να πεθάνω; Δε γίνεται…

Αποφάσισα λοιπόν να μείνω μαζί του και μαζί με τους ιδιαίτερους ανθρώπους που πάντα πλαισίωναν τις ζωές μας.

Τώρα κάνω για τρίτη φορά χημειοθεραπείες. Μετά από 5 μήνες ‘καθαρή’, νέα μετάσταση εμφανίστηκε…

Ο Νικόλας όμως πάει προνήπιο και έχει ανακαλύψει τους σούπερ ήρωες, το Δράκο Καρύδα, του αρέσει πολύ το σινεμά, η heavy metal, τα κόμιξ και τα γλυκά. Υπερασπίζεται τους φίλους του no matter what και ήδη κολυμπάει μόνος του και κάνει μακρινές βουτιές. Είναι πολύ τρυφερός και ώρες ώρες το χιούμορ του είναι βιτριολικό.. Έχει πάρει τα καλύτερα στοιχεια και των δυο μας και κυρίως του άνδρα μου.

Είναι τώρα συνθήκες αυτές για μελαγχολία και εγκατάλειψη;

Ναι, νιώθω κούραση και πόνο, πολλές φορές, το ένα μου βυζάκι είναι λίγο σιλικονάτο και δε θα ταίσει άλλο παιδάκι, ο Νικόλας θα είναι μοναχοπαίδι και δε θα φτιάξω και ένα ροζ δωμάτιο, όπως επιθυμούσα, αλλά είμαι χαρούμενη, ήρεμη, μάνα, σύζυγος, φίλη, κόρη και αδερφή. Και σύντομα θα γίνω και θεία! Αμα έχεις τόσους ρόλους, πώς να απέχεις από τη ζωή σου;

Είμαι πολύ αισιόδοξη ότι η τόση χαρά και ευγνωμοσύνη, οι βόλτες, οι μαγειρικές, τα γλυκά, οι χαρτοκοπτικές, η θάλασσα, τα γέλια, τα σάλια, τα φιλιά και τα χάδια στο τέλος θα με θεραπεύσουν!

Νιώθω πολύτιμη, είμαι πολυχαιδεμένη, πολυφιλημένη και λατρεμένη από τους ανθρώπους που αγαπώ!

Με λες άτυχη; Δε νομίζω…
read more "Κοινωνία : Κρήτη:" Έσβησε" η 37χρονη μητέρα που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο! " Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Ιστορία : «Οταν η αδελφή μου παντρεύτηκε τον ιταλό στρατιώτη»

 

Ψηλά, στον λόφο που ατενίζει το Αργοστόλι, σε ένα σπίτι που τα πρωινά δεν το πιάνει η ομίχλη, κατοικεί ο Παναγής Φωκάς με τις αναμνήσεις του. Βραχύσωμος μα χειμαρρώδης, μιλά για τις «εμπρηστικές μπόμπες», τους νεκρούς και την πείνα της Κατοχής και δύσκολα φρενάρεις τις διηγήσεις του. Μιμείται τον κρότο των γερμανικών μυδραλιοβόλων και το βουητό των Στούκας. Γλυκαίνει μονάχα στο όνομα της αδελφής του Ελλης Φωκά, η οποία ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε έναν από τους ιταλούς στρατιώτες που είχαν αποβιβαστεί στο νησί. Στα συντρίμμια του πολέμου στέριωσε η ιστορία της. Μια ιστορία αγάπης.
Ο Βάλτερ Γκόρνο ήταν επιλοχίας και ασυρματιστής της ιταλικής Μεραρχίας Acqui, η οποία είχε στρατοπεδεύσει στην Κεφαλονιά με 12.000 άνδρες. Στο ύψωμα πάνω από το σπίτι της οικογένειας Φωκά οι Ιταλοί είχαν τοποθετήσει τα αντιαεροπορικά τους πυροβόλα και σήμερα μπορείς να βρεις εκεί τις πολεμίστρες τους. Ενα άλλο κτίσμα της οικογένειας το είχαν επιτάξει. «Ο Βάλτερ έπαιζε ωραίο ακορντεόν και ήταν σπουδαίος κολυμβητής. Η αδελφή μου ήταν 18 ετών κορίτσι. Ηθελε να δουλέψει σε τράπεζα. Ηταν ερωτευμένη με ντόπιο πρώτα, αλλά τη χαστούκισε μια ημέρα και δεν τον ήθελε άλλο», λέει ο Παναγής Φωκάς. «Ο Ιταλός τής έπαιζε μουσική και έκαναν σινιάλα με καθρέφτες για να συναντηθούν. Εμείς ήμασταν πιτσιρικάδες, δεν μας ένοιαζε. Ο μεγαλύτερος αδελφός μόνο δεν τον ήθελε. Και τη μητέρα δεν την ένοιαζε. Αγάπη, έλεγε, είναι».
Από τα τέλη Ιουλίου του 1943 η Ιταλία βίωνε μια διπλή ταυτότητα. Η χώρα είχε εξαντληθεί από τον πόλεμο και οι πολίτες της είχαν συμπληρώσει ήδη έναν χρόνο λαμβάνοντας τρόφιμα με δελτίο. Η μουσολινική συνθηματολογία κατέρρευσε αποδεικνύοντας ότι δεν είχε διαβρώσει την ιταλική κοινωνία. Το Ανώτατο Φασιστικό Συμβούλιο εκδίωξε τον Μουσολίνι και η πρωθυπουργία ανατέθηκε στον στρατηγό Μπαντόλιο. Ακολούθησε η συνθηκολόγηση με τους Συμμάχους. Οι Γερμανοί, βλέποντας πως οι άλλοτε συνοδοιπόροι τους θα εγκατέλειπαν τον πόλεμο, είχαν στείλει στην Ελλάδα και αλλού δυνάμεις εποπτείας των ιταλικών στρατευμάτων. Στην Κεφαλονιά η Μεραρχία Acqui δεν ανταποκρίθηκε αμέσως στο κάλεσμα των Ναζί για παράδοση των όπλων της. Αξιωματικοί τάχθηκαν υπέρ της σύγκρουσης. Στις μάχες που ακολούθησαν σκοτώθηκαν 1.305 Ιταλοί. Αλλοι 5.155 εκτελέσθηκαν από τις γερμανικές δυνάμεις οι οποίες δεν κράτησαν αιχμαλώτους. Και 3.000 χάθηκαν στη θάλασσα.
Οι ντόπιοι, βλέποντας τη σφαγή, προσπάθησαν να βοηθήσουν τους Ιταλούς. «Πολύς κόσμος τους έκρυβε στα σπίτια και στα υπόγεια όπου φυλούσε το στάρι και το κρασί. Αλλοι τους έδιναν ρούχα χωρικών. Παρά τις χιλιετίες που πέρασαν οι Κεφαλονίτες δεν άλλαξαν. Παρέμειναν οι '"μεγάθυμοι Κεφαλλήνες" όπως τους αποκάλεσε ο Ομηρος», λέει η Αντρεάς Μεσσάρη, η οποία ήταν 11 ετών το 1943. Ο Παναγής Φωκάς θυμάται πώς η οικογένειά του φυγάδευσε τον έρωτα της αδελφής του Βάλτερ Γκόρνο. «Τον ντύσαμε με ρούχα ελληνικά, του δώσαμε το όνομα Νίκος. Ηταν όμως πολύ φοβιτσιάρης. Για να μην τον πιάσουν πηγαίναμε σε σπηλιές στην παραλία, κάναμε λάκκο στην άμμο, τον βάζαμε μέσα και κοιμόμασταν μπροστά. Τον στείλαμε στο βουνό με τους αντάρτες και έτσι γλίτωσε το θάνατο», λέει. Μετά τον πόλεμο ο Γκόρνο και η Ελλη Φωκά παντρεύτηκαν. Απέκτησαν μια κόρη, τη Γιολάντα, και έφυγαν στην Ιταλία. Εκεί μένει μέχρι σήμερα η Ελλη Φωκά. Το νησί έζησε και άλλους έρωτες σαν κι αυτόν. Η Καλομοίρα Μαλλία παντρεύτηκε τον μάγειρα της μεραρχίας Αντρέα Μονέτι. Η μαλτέζικη καταγωγή της έκαμψε τις όποιες ενστάσεις μπορεί να είχαν οι δικοί της. Και αυτό το ζευγάρι έζησε στην Ιταλία. Πιστοποιητικά γάμου Ελληνίδων και ιταλών στρατιωτών φυλάσσονται ακόμη στην καθολική εκκλησία του νησιού. Το καλοκαίρι οι ηλικιωμένες πια γυναίκες των μεικτών γάμων επισκέπτονται τα πάτρια εδάφη και αναχωρούν για τη γειτονική χώρα μόλις πιάσουν τα πρωτοβρόχια.
Η Αντρεάς Μεσσάρη θυμάται μετά τον πόλεμο να φτάνει στην Κεφαλονιά μια καλοντυμένη κυρία από τη Φλωρεντία. Με τη βοήθεια δικηγόρου αναζητούσε μια κοπέλα. Ο γιος της, στρατιώτης της Acqui, είχε εκμυστηρευτεί σε γράμματά του ότι αγαπούσε μια Ελληνίδα. Σκοτώθηκε όμως στη μάχη πριν προλάβει να την παντρευτεί. Η μητέρα του ήθελε να βρει την κοπέλα, να την υιοθετήσει ή να της γράψει την περιουσία της. Εμαθε όμως ότι ήταν παντρεμένη και δεν θέλησε να την ενοχλήσει.
Ο κεφαλονίτης γλύπτης Σπύρος Χουρμούζης θυμάται μια αντίστοιχη ιστορία. Ο Κάρλος Μικελέτι, οδηγός της ναυτικής διοίκησης, έπεσε στον λάκκο πριν τον βρει κάποια σφαίρα των γερμανών εκτελεστών. Παριστάνοντας τον νεκρό γλίτωσε. Επειτα τον βοήθησε η οικογένεια του Σπύρου Καούκη. «Ο Ιταλός ορκίστηκε ότι θα επιστρέψει στο νησί για να παντρευτεί Κεφαλονίτισα. Η αδελφή του Καούκη όμως είχε βρει σύζυγο. Ετσι ο Μικελέτι έπεισε ύστερα από χρόνια τον γιο του, τον οποίο ονόμασε Ολίσε (Οδυσσέα), να παντρευτεί Ελληνίδα. Οπως και έκανε».
Αυτοί οι μεικτοί γάμοι δεν γίνονταν πάντα αποδεκτοί χωρίς αντίδραση. «Δεν έβλεπαν όλοι τις γυναίκες με καλό μάτι. Κάποιοι θεωρούσαν ότι πρόδιδαν την πατρίδα», παρατηρεί η κυρία Μεσσάρη. «Και στην Ιταλία κάποιες κοπέλες πέρασαν άσχημα. Μας αρέσει όταν γυρίζουν οι ναυτικοί μας με ξένες γυναίκες από κάποιο λιμάνι; Ηρθαν οι άνθρωποι ως κατακτητές και γύρισαν από τον πόλεμο παντρεμένοι. Δεν άρεσε σε όλους αυτό».
Η Αουρα Ματιάτου όμως δεν ένιωσε ποτέ ανεπιθύμητη στο νησί. Είναι ένα από τα παιδιά του πολέμου. Η μητέρα της Μαρία Καπάτου παντρεύτηκε τον γιατρό της Μεραρχίας Acqui Τζουζέπε Μουσέτολα. «Η μητέρα μου ήταν 18 ετών όταν ανέβασε υψηλό πυρετό. Δεν βρίσκονταν τοπικοί γιατροί και φώναξαν τον Ιταλό. Εκείνος ήταν 29 ετών. Αγαπήθηκαν και μετά τον πόλεμο παντρεύτηκαν». Η κυρία Ματιάτου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ιταλία. Πρώτη φορά βρέθηκε στο νησί της μητέρας της σε ηλικία τεσσάρων ετών. Εκεί γνώρισε αργότερα τον κεφαλονίτη σύζυγό της, με τον οποίο απέκτησαν δύο γιους. «Αφού παντρεύτηκα και εγκαταστάθηκα στην Ελλάδα, ο πατέρας μου έλεγε: "Μία πήρα, μία έδωσα"», λέει.
 
 Δείτε το βίντεο στο www.tanea.gr
 
Πηγή τα νεα
read more "Ιστορία : «Οταν η αδελφή μου παντρεύτηκε τον ιταλό στρατιώτη»" Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Περίεργα : Υπάρχουν δέντρα που βγάζουν χρυσάφι! Απίστευτη ανακάλυψη!

 

Δεν είναι πλάκα. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο. Η νέα ανακάλυψη ότι υπάρχουν δέντρα με χρυσό αναμένεται μάλιστα να αλλάξει τα δεδομένα στην έρευνα για κοιτάσματα χρυσού.
Φυσικά δεν μιλάμε για ... “χρυσιές”! Δεν είναι κάποιο είδος δέντρου, όλα τα δέντρα μπορούν να... παράξουν χρυσάφι.
Για την ακρίβεια το χρυσάφι βρίσκεται σε μικροποσότητες κυρίως στα φύλλα, αλλά και στον κορμό και τα κλαδιά.
Το γιατί και το πως είναι μάλλον... απλό.
Τα δέντρα με ρίζες που πηγαίνουν σε βάθος 30 και 40 μέτρων απορροφούν το νερό που πολλές φορές περιέχει μόρια χρυσού.
Το νερό καταλήγει στα φύλλα και έτσι εκεί καταλήγει και το χρυσάφι, έστω και σε ελάχιστες ποσότητες.
Όπως λένε μάλιστα οι επιστήμονες οι ποσότητες είναι τόσο μικρές που θα χρειαζόταν όλα τα φύλλα από 500 δέντρα για να φτιαχτεί ένα δακτυλίδι.
Η ανακάλυψη πάντως είναι σημαντική για τις έρευνες για χρυσό. Τα τελευταία χρόνια η ανακάλυψη κοιτασμάτων γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Φαίνεται ότι τα κοιτάσματα έχουν αρχίσει να εξαντλούνται. Έτσι η έρευνα με εκσκαφή γίνεται όλο και πιο δύσκολη καθώς έχει μεγάλο κόστος. Η ανακάλυψη ότι μπορούν να εντοπιστούν κοιτάσματα μόνο με την παρατήρηση των φύλλων των δέντρων αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα.


read more "Περίεργα : Υπάρχουν δέντρα που βγάζουν χρυσάφι! Απίστευτη ανακάλυψη!" Διαβάστε περισσότερα...

Οκονομία : Δωρεάν αποδοχές 2.000 ευρώ το μήνα σε όλους!

 


Το Bloomberg αποκαλύπτει πρωτοβουλίες για θέσπιση άνευ όρων βασικού εισοδήματος περίπου 2.000 ευρώ το μήνα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι που ήδη έχει προχωρήσει στην Ελβετία.
Bloomberg: Ελβετική πρωτοβουλία προτείνει "δωρεάν" αποδοχές €2000 σε όλους
Ένα κίνημα που ζητά να θεσπιστεί «άνευ όρων βασικό εισόδημα» -χωρίς να απαιτείται η παροχη υπηρεσιών- έχει ολοένα μεγαλύτερη απήχηση στην Ευρώπη. Στη μεγαλύτερη του νίκη μέχρι σήμερα, οι υποστηρικτές του στην Ελβετία συγκέντρωσαν νωρίτερα αυτό το μήνα περισσότερες από 100.000 υπογραφές και πέτυχαν να τεθεί η πρόταση προς ψήφιση.
Για να τεθεί προς ψήφιση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η πρωτοβουλία απαιτεί 1 εκατομμύριο υπογραφές και έχει συγκεντρώσει περίπου 100.000 από την αρχή του 2013
«Θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που μια χώρα θα ψηφίσει στην πραγματικότητα για το αν θέλει ένα βασικό εισόδημα για όλους», λέει ο Stanislas Jourdan, «ακτιβιστής των media» στη Γαλλία που εργάζεται σε μια παρόμοια πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Για να τεθεί προς ψήφιση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η πρωτοβουλία απαιτεί 1 εκατομμύριο υπογραφές και έχει συγκεντρώσει περίπου 100.000 από την αρχή του 2013.
Η ελβετική πρωτοβουλία για ψηφοφορία δεν αναφέρει πόσο μεγάλη θα ήταν η «δωρεάν» χρηματοδότηση, αλλά οι υποστηρικτές της έχουν κάνει λόγο για 2.500 ελβετικά φράγκα το μήνα, που είναι λίγο κάτω από 2.800 δολάρια και περίπου 2.000 ευρώ
Δεν υπάρχει τίποτα ανάλογο που να συμβαίνει στις ΗΠΑ, όπου ο όρος είναι να μπορείς να αποσπάσεις στήριξη της κυβέρνησης για τους νέους και αρτιμελείς. Δεν μπορείς να συλλέξεις ασφάλιση ανεργίας χωρίς απόδειξη ότι ψάχνεις ενεργά για μια θέση εργασίας. Και από την κυβέρνηση Κλίντον και μετά, δεν μπορείς να πάρεις επίδομα κρατικής πρόνοιας χωρίς να πληρείς προϋποθεσεις που ποικίλλουν μεταξύ των πολιτειών.
Η ελβετική πρωτοβουλία για ψηφοφορία, η οποία δεν έχει προγραμματιστεί ακόμα, δεν αναφέρει πόσο μεγάλη θα ήταν η «δωρεάν» χρηματοδότηση, αλλά οι υποστηρικτές της έχουν κάνει λόγο για 2.500 ελβετικά φράγκα το μήνα, που είναι λίγο κάτω από 2.800 δολάρια και περίπου 2.000 ευρώ.
Πολλοί υποστηρικτές του βασικού εισοδήματος λένε ότι είναι επίσης ένας τρόπος να κατανεμηθούν καλύτερα οι θέσεις εργασίας
Ρώτησα τον Jourdan έαν το να δώσεις στους ανθρώπους χρήματα χωρίς όρους θα τους ωθήσει να είναι τεμπέληδες .
«Ο καθένας θέλει να κάνει κάτι στη ζωή του. Το ερώτημα είναι εάν εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους να το κάνουν αυτό ή πιστεύουμε ότι πρέπει να αναγκάσουμε τους ανθρώπους να κάνουν μια δουλειά», είπε. «Η ηθική της εργασίας ξεθωριάζει επειδή οι άνθρωποι μπορούν να δουν πως είτε εργάζονται είτε όχι, δεν ανταμείβονται ανάλογα με τις προσπάθειές τους».
Και προσθέτει: «Πολλοί υποστηρικτές του βασικού εισοδήματος λένε ότι είναι επίσης ένας τρόπος να κατανεμηθούν καλύτερα οι θέσεις εργασίας. Στη Γαλλία υπάρχουν 3 εκατομμύρια άνθρωποι που δεν εργάζονται και 5 εκατομμύρια που εργάζονται πάρα πολύ. Σίγουρα μπορούμε να βρούμε μια καλύτερη αναλογία από αυτή».
Επανήλθα στο θέμα του κατά πόσον οι άνθρωποι θα χαλάρωναν εάν η κυβέρνηση τους έδινε χρήματα χωρίς καμία δέσμευση. «Δεν πιστεύω πραγματικά πως οι άνθρωποι είναι τεμπέληδες», είπε. «Νομίζω ισχύει το αντίθετο. Είμαστε όλοι δημιουργικοί. Δεν θέλουμε να πίνουμε μπύρες μπροστά από την τηλεόραση». Παραδέχτηκε ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί να κάνουν κατάχρηση του συστήματος αλλά πρόσθεσε: «Είναι καλύτερο να δίνουμε έμφαση στο 99% και να τους παροτρύνουμε να κάνουν αυτό που θα θέλουν, αυτό που τους γεμίζει».
Έχοντας εξασκηθεί στην τέχνη του εντυπωσιασμού, στις 4 Οκτωβρίου οι διοργανωτές άφησαν μπροστά από το κοινοβούλιο στη Βέρνη ένα φορτηγό με 8 εκατομμύρια νομίσματα των πέντε λεπτών, ένα για κάθε άτομο στην Ελβετία.

Πηγή newsit
read more "Οκονομία : Δωρεάν αποδοχές 2.000 ευρώ το μήνα σε όλους!" Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Κοινωνία : Η Μαντλίν, ο Μπεν, ο Άλεξ και η Μαρία - Αχτίδα ελπίδας η 4χρονη στα Φάρσαλα

 

Εξαφανίσεις παιδιών που συγκλόνισαν. Υποθέσεις που παραμένουν ανοιχτές, όπως οι πληγές των δικών τους ανθρώπων.
Όλες έρχονται στο φως μετά τον εντοπισμό της μικρής Μαρίας σε καταυλισμό τσιγγάνων στα Φάρσαλα. Για τη Μαντλίν και τον Μπεν, η Μαρία γίνεται πηγή αισιοδοξίας, πως μπορεί κι εκείνοι να βρεθούν.


Η Μαντλίν στην Πορτογαλία, ο Μπεν στην Κω, ο Άλεξ στην Βέροια, η Μαρία στα Φάρσαλα. Υποθέσεις παιδιών που εξαφανίστηκαν, υποθέσεις που συγκλόνισαν και παραμένουν ανοιχτές πληγές για τους γονείς και τους συγγενείς τους. Η αδερφή του Μπεν μίλησε στο SkyNews, οι γονείς της Μαντλίν δήλωσαν πως οι ελπίδες τους αναπτερώνονται. Η υπόθεση της Μαρίας γίνεται πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ...


Η Μαντλίν ΜακΚαν ήταν τριών ετών όταν τον Μάιο του 2007 εξαφανίστηκε από το δωμάτιο του ξενοδοχείου Πράγια ντα Λουζ της Πορτογαλίας, όπου έκανε διακοπές με τους γονείς της. Τις τελευταίες μέρες, προέκυψαν νέα στοιχεία για έναν άνδρα που τον είδαν αυτόπτες μάρτυρες κοντά στο δωμάτιο των ΜακΚαν να απομακρύνεται με κατεύθυνση τη θάλασσα, κρατώντας στα χέρια του ένα κοριτσάκι.


Μαντλίν ΜακΚαν
Μαντλίν ΜακΚαν
Ήταν και η Μαντίλν κατάξανθη με ανοιχτόχρωμα μάτια. Οι γονείς της δε σταμάτησαν να την αναζητούν. Και μόλις έμαθαν για τον εντοπισμό της μικρής στα Φάρσαλα δεν έκρυψαν πως οι ελπίδες τους αναπτερώθηκαν.
Ο Μπεν Νίνταμ έκανε διακοπές με τους γονείς του στην Κω. Ήταν μόλις 21 μηνών όταν το 1999 εξαφανίστηκε. Αμέσως άρχισε ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του αλλά ακόμη και τώρα, 14 χρόνια μετά, κανείς δεν ξέρει που βρίσκεται το παιδί.
Ο Μπεν Λίνταμ
Ο Μπεν Λίνταμ
Η εκτίμηση της αστυνομίας είναι πως απήχθη από συμμορία τσιγγάνων για να πωληθεί. Ακούστηκε και η θεωρία πως το παιδί έπεσε μέσα σε χώρο οικοδομής και δεν αποκλείεται να καταπλακώθηκε από μπάζα, όμως κι αυτό το σενάριο κατέληξε σε αδιέξοδο....
Ο Άλεξ Μεσχισβίλι εξαφανίστηκε από τη Βέροια όταν ήταν 11 ετών, το 2006. Η υπόθεση συγκλόνισε το πανελλήνιο. Οι έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Μπεν δολοφονήθηκε από συνομήλικούς του, από παιδιά 11 έως 13 ετών! Αλλά ποτέ κανείς δεν αποκάλυψε που είναι το πτώμα του.
Ο 11χρονος Άλεξ
Ο 11χρονος Άλεξ
Τον Φεβρουάριο του 2009 καταδικάστηκαν δύο Ελληνόπουλα (αδέλφια), ένας Ρουμάνος, ένας Αλβανός και ένας Βορειοηπειρώτης. Αργότερα καταδικάστηκε και ο παππούς των δυο πρώτων. 

Πηγή newsit
read more "Κοινωνία : Η Μαντλίν, ο Μπεν, ο Άλεξ και η Μαρία - Αχτίδα ελπίδας η 4χρονη στα Φάρσαλα" Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Ελλάδα : Τηλεφώνημα Σαμαρά σε Βρούτση: Κάθε δυνατή βοήθεια στο 4χρονο αγγελούδι - Σήμα και στην Interpol για να βρουν τους βιολογικούς γονείς

 


 - O υπουργός Εργασίας, κ. Βρούτσης επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Χαμόγελου του Παιδιού
- Εξετάζουν το ενδεχόμενο το κύκλωμα να φέρνει στην Ελλάδα έγκυες γυναίκες από τη Βουλγαρία για να τους πάρουν τα παιδιά
-
 Ανθρωπολόγοι θα εξετάσουν το ξανθό κοριτσάκι που βρέθηκε στα Φάρσαλα για να βρουν τον τόπο καταγωγής του
- Αποκαλύφθηκε πως το ζευγάρι των Ρομά είχε απαγάγει το παιδί το 2009 από τους γονείς του
- Οι τσιγγάνοι είχαν πάρει πιστοποιητικό γέννησης από τον Δήμο Αθηναίων - Τι απαντά η δημοτική αρχή


Με τον Κωνσταντίνο Γιαννόπουλο πρόεδρο του «Του Χαμόγελου του Παιδιού», επικοινώνησε πριν από λίγη ώρα, μετά από εντολή του πρωθυπουργού, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Ο υπουργός Εργασίας δεσμεύτηκε ότι το υπουργείο Εργασίας θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια για την υποστήριξη του ανήλικου κοριτσιού που εντοπίσθηκε να διαβιώνει με Ρομά σε καταυλισμό στα Φάρσαλα.

Το τετράχρονο κορίτσι, το οποίο όπως έδειξε ο σχετικός έλεγχος DNA δεν είναι παιδί των Ρομά, παραδόθηκε χθες στο σύλλογο «Χαμόγελο του Παιδιού» αφού προηγουμένως με εντολή της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Λάρισας αφαιρέθηκε η επιμέλεια από τους Ρομά που υποστήριζαν ότι ήταν γονείς της.

ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Οι αστυνομικές έρευνες συνεχίζονται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας με τη συμμετοχή και συναρμόδιων Υπηρεσιών στο πλαίσιο της εθνικής και διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας. 
Έχει σταλεί επείγον σήμα στην Interpol στο πλαίσιο συνεργασίας με τις βαλκανικές χώρες, προκειμένου η έρευνα να επεκταθεί. Έχουν σταλεί τα στοιχεία του παιδιού και μέσω δημοτολογίων θα ψάξουν να βρουν τους βιολογικούς γονείς.
Υπάρχει επίσης και η εκδοχή του κυκλώματος που φέρνει στην Ελλάδα έγκυες γυναίκες από τη Βουλγαρία για να γεννήσουν εδώ και στη συνέχεια να τους πάρουν τα παιδιά για να τα πουλήσου. Θα γίνουν έρευνες και σε μητρώα νοσοκομείων της Αττικής και της επαρχίας.
Σημειώνεται πως σε ένα νοσοκομείο, όπου δρούσε παρόμοιο κύκλωμα, μετά τις γέννες, οι γιατροί τους έλεγαν πως το παιδί είχε πεθάνει κατά τη διάρκεια της γέννας. Σε τουλάχιστον δυο περιπτώσεις, μάλιστα, οι μάνες είχαν ζητήσει να ανοιχτούν τα φέρετρα, τα οποία ήταν άδεια. Στις έρευνες μετέχει και το "Χαμόγελο του Παιδιού", σε σπίτι του οποίου θα μείνει το μικρό κοριτσάκι, με αφίσα που έχει τη φωτογραφία και τα στοιχεία του.

Το παιδί αναμένεται να εξετάσει ανθρωπολόγος, ώστε από την κατατομή των οστών να αποκαλυφθεί από που κατάγεται.
Το 4χρονο κοριτσάκι, που το φωνάζουν Μαρία, δεν μιλάει παρά λίγες λέξεις στα ελληνικά, δεν έχει την ανάπτυξη παιδιών της ηλικίας του και ήταν προσκολλημένο στην 40χρονη τσιγγάνα.
Ο 39χρονος και η 40χρονη υποστήριξαν στην αρχή πως ήταν δικό τους παιδί. Αλλά το παρουσιαστικό του κοριτσιού (κατάξανθο με πράσινα μάτια) δεν είχε καμία σχέση μαζί τους. Από την εξέταση DNA που έγινε αποκαλύφθηκε αυτό που είχαν καταλάβει εξ αρχής οι αστυνομικοί: πως το παιδί, δεν ήταν δικό τους.
Όταν οι ερωτήσεις άρχισαν να γίνονται πιο επίμονες, το ζευγάρι έπεσε σε αντιφάσεις. Άλλοτε έλεγαν πως τους την έδωσε για υιοθεσία μια γυναίκα η οποία γέννησε στον καταυλισμό και στη συνέχεια εξαφανίστηκε. Μετά η 40χρονη υποστήριξε ότι βρήκε τη μικρή έξω από σούπερ μάρκετ, μετά υποστήριξε πως είναι "καρπός" της σχέσης της με έναν Καναδό ξανθό γαλανομάτη και στη συνέχεια ότι την αγόρασε από έναν Βούλγαρο!
Τελικά αποκαλύφθηκε πως το ζευγάρι είχε απαγάγει το παιδί το 2009, λίγο μετά τη γέννησή του!
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της αστυνομίας, υπό αδιευκρίνιστες ακόμα συνθήκες, το ζευγάρι το 2009 πήρε το παιδί από τους βιολογικούς του γονείς και μάλιστα κατάφερε να πάρει και το πιστοποιητικό γέννησης και βάπτισης από το τμήμα γεννήσεων του Δήμου Αθηναίων!
Η κυριότερη εκτίμηση, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πως όλα έγιναν στο πλαίσιο μιας παράνομης υιοθεσίας. Δεν αποκλείεται μάλιστα η 40χρονη τσιγγάνα να ήταν εκείνη που μεσολάβησε για να γίνει η υιοθεσία, που όμως δε προχώρησε και να αναγκάστηκε να κρατήσει το παιδί.
Από τις έρευνες διαπιστώθηκε επίσης ότι η 40χρονη τσιγγάνα είχε δυο ταυτότητες, με διαφορετικά στοιχεία, τα οποία είναι σε ισχύ ενώ διατηρεί ταυτόχρονα δύο διαφορετικές οικογενειακές μερίδες, μία στο Δήμο Λαρισαίων, στην οποία εμφανίζεται ως μητέρα πέντε κοριτσιών κι ενός αγοριού και μία στο Δήμο Τρικκαίων, στην οποία εμφανίζεται ως μητέρα τεσσάρων κοριτσιών.

Σε βάρος του 39χρονου και της 40χρονης σχηματίστηκε δικογραφία σε βαθμό κακουργήματος για αρπαγή ανηλίκου και υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης κατ’ εξακολούθηση.
Μάλιστα, με αυτές τις οικογενειακές μερίδες «εμφανίζεται» η 40χρονη, μέσα σε χρονικό διάστημα πέντε μηνών, το 1993 (από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο), να έχει γεννήσει τρία παιδιά και μετά σε διάστημα 3,5 μηνών (από τον Οκτώβριο του 1994 μέχρι τον Φεβρουάριο του 1995) να έχει γεννήσει άλλα τρία παιδιά. Όσον αφορά στον 39χρονο, προκύπτει ότι αυτός διατηρεί και τρίτη οικογενειακή μερίδα στο Δήμο Φαρσάλων, στην οποία εμφανίζεται ως πατέρας ακόμη τεσσάρων παιδιών.
Οι δύο ρομά κατάφεραν να εκδώσουν αριθμό φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ.) με τα στοιχεία του ανήλικου κοριτσιού, πιθανότατα για να παίρνουν μεγαλύτερο επίδομα τέκνων.
Την ψυχολογική στήριξη του παιδιού έχει αναλάβει ο ψυχολόγος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Θεσσαλίας. Επίσης, μετά από αίτημα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, εκδόθηκε διάταξη από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας, με την οποία αφαιρέθηκε προσωρινά η επιμέλεια της ανήλικης από τους δύο ρομά και το κορίτσι χθες παραδόθηκε στο σύλλογο «Χαμόγελο του Παιδιού».
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ


Τι λέει ο Δήμος Αθηναίων
Τις έρευνες της αστυνομίας περιμένει ο Δήμος Αθηναίων σχετικά με τη ληξιαρχική πράξη γεννήσεως του κοριτσιού που είχαν απαγάγει τσιγγάνοι και το κρατούσαν σε καταυλισμό στα Φάρσαλα, καθώς φαίνεται ότι εκδόθηκε με ψεύτικες βεβαιώσεις.
Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση:
"Η υπόθεση του μικρού κοριτσιού που εντοπίστηκε σε καταυλισμό Ρομά, με ληξιαρχική πράξη γέννησης που εκδόθηκε από τον δήμο Αθηναίων, καταδεικνύει το εξαιρετικά προβληματικό και απαρχαιωμένο νομικό καθεστώς που διέπει τη διαδικασία δήλωσης γεννήσεων.
Με την εφαρμογή του νόμου 344/76, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, για τη σύνταξη ληξιαρχικής πράξης γέννησης δεν απαιτείται πιστοποιητικό γέννησης από μαιευτήριο, αλλά αρκεί η δήλωση ενός γονέα και δύο επιπλέον μαρτύρων που ήταν παρόντες κατά τη γέννηση του παιδιού. Ληξιαρχική πράξη γέννησης εκδίδεται από τον δήμο, στον οποίο ο γονέας δήλωσε ότι έλαβε χώρα το γεγονός. Αν και ο νόμος επιβάλει τη δήλωση της γέννησης εντός 10 ημερών, εντούτοις προβλέπει ότι  οι γονείς μπορούν να δηλώσουν τη γέννηση του παιδιού, ακόμη έως και την ενηλικίωσή του, με καταβολή χρηματικού προστίμου!
Ο δήμος Αθηναίων θα αναμείνει την πιστοποίηση των αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών, περί ψευδούς βεβαίωσης των γονέων και κατόπιν θα εφαρμόσει τη νομιμότητα προκειμένου να ανακληθεί η συγκεκριμένη ληξιαρχική πράξη, η οποία φέρεται να είναι προϊόν ψευδών βεβαιώσεων".
Το χρονικό της απίστευτης υπόθεσης
Η υπόθεση άρχισε να αποκαλύπτεται κατά τη διάρκεια ελέγχου σε καταυλισμό τσιγγάνων της πόλης. Μέσα σε ένα δωμάτιο βρέθηκε κλειδωμένο ένα 4χρονο κορίτσι, που από την πρώτη στιγμή κίνησε τις υποψίες των αστυνομικών. Επρόκειτο για μια ξανθιά πρασινομάτα που ήταν σε κατάσταση σοκ.
Το αντρόγυνο που υποστήριζε πως η μικρή ήταν παιδί τους οδηγήθηκε σε αστυνομικό τμήμα για ανάκριση. Και εκεί όμως επέμειναν πως η 4χρονη ήταν κόρη τους. Τα αποτελέσματα του τεστ DNΑ που διέταξε να γίνει ο εισαγγελέας όμως, επιβεβαίωσαν τους φόβους της αστυνομίας.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
Η μικρή δεν είναι τσιγγάνα και δεν είναι παιδί του αντρόγυνου που συνελήφθη. Τότε το ζευγάρι των τσιγγάνων υποστήριξε πως η 4χρονη δεν είναι η βιολογική τους κόρη, αλλά τους την έδωσε για υιοθεσία μια γυναίκα η οποία γέννησε στον καταυλισμό και στη συνέχεια εξαφανίστηκε.
Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι οι τσιγγάνοι όταν άρχισαν να πιέζονται έδωσαν και άλλες εκδοχές. Η γυναίκα ανέφερε μια φορά ότι βρήκε τη μικρή έξω από σούπερ μάρκετ, σε άλλο σημείο ότι την έκανε με έναν Καναδό ξανθό γαλανομάτη και στη συνέχεια ότι την αγόρασε από έναν Βούλγαρο.
Η μικρή, έχει ψελλίσει κάποιες ελληνικές λέξεις, ωστόσο η ΕΛ.ΑΣ έχει αποστείλει την φωτογραφία της σε όλα τα αστυνομικά τμήματα της Ελλάδας, αλλά και στο εξωτερικό, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει απαχθεί. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να είναι μεγαλύτερη από 4 ετών.
Να σημειωθεί ότι το ζευγάρι των τσιγγάνων δηλώνει πως έχει 14 παιδιά και έπαιρνε επίδομα 2.800 ευρώ. Οι αστυνομικοί έχουν βρει μόνο τα 4 (πέντε μαζί με το κοριτσάκι) και συνεχίζουν τις έρευνες για να διαπιστώσουν τι πραγματικά έχει συμβεί. 
 Πηγή newsit
read more "Ελλάδα : Τηλεφώνημα Σαμαρά σε Βρούτση: Κάθε δυνατή βοήθεια στο 4χρονο αγγελούδι - Σήμα και στην Interpol για να βρουν τους βιολογικούς γονείς " Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Κόσμος : Χάος στο Ιράκ από τις επιθέσεις αυτοκτονίας - 43 νεκροί μόνο σήμερα

 

Τουλάχιστον 43 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα σε μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων σε διάφορες περιοχές του Ιράκ, οι 24 εκ των οποίων σκοτώθηκαν από εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων στη Βαγδάτη.
Σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας επτά παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν σε διάφορες συνοικίες της πρωτεύσας. Τα δύο από αυτά ανατινάχθηκαν στην οδό Σινάα, στο κέντρο της πόλης, άλλα δύο στη συνοικία Χουσεϊνίγια και άλλα τρία στις συνοικίες Μπαγκντάντ αλ Τζαντίντα, Μααμάλ και Ντούρα.
Νωρίτερα, σε επίθεση αυτοκτονίας σε ένα χωριό ανατολικά της Μοσούλης σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 άνθρωποι και άλλοι 50 τραυματίστηκαν. Οι κάτοικοι του χωριού αυτού, του Αλ Μουαφακίγια, ανήκουν στη μεγάλη τους πλειοψηφία στην κουρδική μειονότητα Σαμπάκ, μια αίρεση του σιιτικού ισλάμ. Τα μέλη της μειονότητας διώκονταν επί Σαντάμ Χουσέιν ενώ μπήκαν στο στόχαστρο του σουνιτικού δικτύου της Αλ Κάιντα μετά την ανατροπή του Ιρακινού προέδρου από τα αμερικανικά στρατεύματα, το 2003.
Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο Ιράκ, Νικολάι Μλαντένοφ, καταδίκασε την επίθεση στο χωριό Αλ Μουαφακίγια, τονίζοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην προστασία των μειονοτήτων που "συνεχίζουν να αποτελούν τα θύματα επιθέσεων μίσους και να αντιμετωπίζουν οικονομικά και κοινωνικά εμπόδια".
Στην πόλη Τουζ Χουρμάτου, στα νότια της Βαγδάτης, ένας άνδρας ντυμένος με αστυνομική στολή πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος μέσα σε ένα καφενείο, σκοτώνοντας τέσσερις και τραυματίζοντας 27 θαμώνες.
Σε άλλες επιθέσεις, ένα παιδί σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας κοντά στο σπίτι του στη Μοσούλη και ένας αστυνομικός σκοτώθηκε μέσα στο σπίτι του, στα νότια της ίδιας πόλης.
Πηγή newsit
read more "Κόσμος : Χάος στο Ιράκ από τις επιθέσεις αυτοκτονίας - 43 νεκροί μόνο σήμερα" Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Κόσμος : Σκάνδαλο στη Γερμανία: Το «δωράκι» των 700.000€ της BMW στο κόμμα της Μέρκελ και η απόφαση για τους ρύπους

 


Η χορηγία των μεγαλομετόχων της BMW στο κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ λίγες μέρες πριν το Βερολίνο μπλοκάρει απόφαση με την οποία περιορίζεται η εκπομπή καυσαερίων των αυτοκινήτων από το 2020, προκαλεί σάλο.

Η οικογένεια Κβαντ/Κλάτεν, ιδιοκτήτρια του 46,7% της αυτοκινητοβιομηχανίας BMW, έδωσε 690.000 ευρώ στους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ με τη μορφή χορηγίας, σχεδόν δυο εβδομάδες μετά τις εκλογές. Και μετά τη χορηγία, ήρθε όλως τυχαίως η απόφαση για τους ρύπους...
Η Μέρκελ είχε κάνει συμφωνία με τον Κάμερον: θα έκανε παραχωρήσεις για την τραπεζική ένωση και η Βρετανία θα τη στήριζε στο θέμα των καυσαερίων
Σύμφωνα με τα στοιχεία του γερμανικού Κοινοβουλίου, η οικογένεια Κβαντ/Κλάτεν, η οποία ανήκει στους πλέον πιστούς χορηγούς της CDU, δώρισε τα χρήματα στο κόμμα της Καγκελαρίου στις 9 Οκτωβρίου, ενώ πέντε ημέρες μετά ο Γερμανός υπουργός Περιβάλλοντος Χανς-Πέτερ Αλτμάιερ, έπειτα από προσπάθειες μηνών, κατάφερε να επαναφέρει προς συζήτηση ειλημμένη απόφαση από τον Ιούνιο, η οποία προέβλεπε σημαντική μείωση της εκπομπής καυσαερίων των αυτοκινήτων από το 2020.
Βασικό επιχείρημα της γερμανικής κυβέρνησης ήταν ο κίνδυνος να χαθούν θέσεις εργασίας στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Οι Γερμανοί κατασκευαστές BMW και Daimler, οι οποίοι παράγουν αυτοκίνητα μεγαλύτερου κυβισμού και πολύ πιο ενεργοβόρα από ό,τι οι ιταλικές και οι γαλλικές εταιρίες, θα δυσκολεύονταν να περιορίσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) σε 95 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο, όπως προέβλεπε η αρχική απόφαση.
Όλα έγιναν λίγο μετά τις εκλογές και μερικές μέρες πριν η γερμανική κυβέρνηση βάλει... φρένο στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την οποία περιορίζεται η εκπομπή καυσαερίων των αυτοκινήτων από το 2020
Φυσικά, το όλο θέμα προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση αλλά και περιβαλλοντικές οργανώσεις.
"Η BMW έχει την Μέρκελ στο τσεπάκι της", δήλωσε για λογαριασμό του Κόμματος της Αριστεράς ο Κλάους Ερνστ και έκανε λόγο για την "πιο ωμή περίπτωση εξαγοράς πολιτικής εδώ και καιρό. Κανείς μέχρι τώρα δεν το έχει κάνει τόσο ανοιχτά", πρόσθεσε ο Ερνστ.
Η οργάνωση "Lobby Control" του Βερολίνου άσκησε δριμεία κριτική στην Άνγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι η μεγαλύτερη δωρεά για το 2013 έρχεται λίγο μετά τις εκλογές και θέτοντας το ερώτημα μήπως οι ιδιοκτήτες της BMW κράτησαν εσκεμμένα την χορηγία τους εκτός της προεκλογικής περιόδου.
Spiegel: Υπήρχε συμφωνία της Μέρκελ με τον Κάμερον
Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, η παρέμβαση του Βερολίνου εκνεύρισε κάποιους από τους εταίρους του στην ΕΕ, οι οποίοι παρακολουθούν την γερμανική κυβέρνηση να προωθεί την υπονόμευση της απόφασης ήδη από τον Ιούνιο, εξασφαλίζοντας πρώτα την στήριξη των μικρότερων χωρών, όπως η Ουγγαρία, η Πορτογαλία και η Σλοβακία, στις οποίες οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες διατηρούν εργοστάσια.
Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, κατά την Σύνοδο του Ιουνίου η Μέρκελ συμφώνησε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να δεχθεί παραχωρήσεις στην τραπεζική ένωση, με αντάλλαγμα την στήριξή του στο θέμα των καυσαερίων.
Από την πλευρά της Κομισιόν, η Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για το Περιβάλλον και την Δράση για το Κλίμα, Κόνι Χίδεργκαρντ, δήλωσε απογοητευμένη από την εξέλιξη. "Δεν είναι και καταπληκτικό το γεγονός ότι δεν μπορούσαμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία για τα αυτοκίνητα", τόνισε και πρόσθεσε ότι η γερμανική πρόταση για αναβολή της εφαρμογής των νέων ορίων για το 2024 δεν είναι αποδεκτή.

Πηγή newsit
read more "Κόσμος : Σκάνδαλο στη Γερμανία: Το «δωράκι» των 700.000€ της BMW στο κόμμα της Μέρκελ και η απόφαση για τους ρύπους " Διαβάστε περισσότερα...

Οικονομία : Ως τα μεσάνυχτα συμφωνία αλλιώς χάος και στάση πληρωμών



Μετά την προειδοποίηση για υποβάθμιση από τον διεθνή οίκο Fitch το αμερικανικό Κογκρέσο δεν έχει πλέον σήμερα παρά μερικές ώρες για να απομακρύνει τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας ανάφλεξης από μια στάση πληρωμών των ΗΠΑ, ωστόσο ένας συμβιβασμός διαφαίνεται πως θα υπάρξει στη Γερουσία.
Αν δεν επιτευχθεί μια συμφωνία την τελευταία στιγμή, η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο θα μπει απόψε τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα, 07:00 της Πέμπτης ώρα Ελλάδας) σε μια ζώνη εξίσου πρωτοφανή όσο και επικίνδυνη: το υπουργείο Οικονομικών δεν θα έχει πλέον την άδεια να δανείζεται και δεν θα μπορεί να λογαριάζει παρά μόνο στα εξαντλούμενα αποθεματικά του.
η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο θα μπει απόψε τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα, 07:00 της Πέμπτης ώρα Ελλάδας) σε μια ζώνη εξίσου πρωτοφανή όσο και επικίνδυνη
Σε μια ημερομηνία η οποία είναι δύσκολο να προβλεφθεί, αλλά θα μπορούσε να είναι κάπου ανάμεσα στην 22α και την 31η Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, οι ΗΠΑ δεν θα μπορούν πλέον, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, να καλύπτουν όλες τις πληρωμές τους.
Ανάμεσα στην 22α και την 31η Οκτωβρίου οι ΗΠΑ δεν θα μπορούν για πρώτη φορά στην ιστορία τους να καλύπτουν όλες τις πληρωμές τους
Ένα τέτοιο σοκ στην εμπιστοσύνη υπάρχει κίνδυνος να θέσει σε κίνδυνο την τύχη του δολαρίου, ενός παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, καθώς και την τύχη των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου, που φημίζονταν ως τα ασφαλέστερα του πλανήτη.
Χθες το βράδυ, στο τέλος μιας χαώδους ημέρας που έκανε φανερές τις βαθιές κομματικές διαιρέσεις στην Ουάσινγκτον, οι ρεπουμπλικανοί που κυριαρχούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων αποφάσισαν να μην πραγματοποιηθεί μια ψηφοφορία με στόχο να αυξηθεί το όριο του χρέους ώστε να τερματισθεί η παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους, επειδή η ψηφοφορία αυτή δεν υποστηριζόταν από τους βουλευτές του υπερσυντηρητικού κινήματος Tea Party.

"Προχωρούμε πολύ καλά, δεν έχουμε φτάσει ακόμη, αλλά βρισκόμαστε πολύ κοντά" σε μια συμφωνία, δήλωσε χθες το βράδυ ο δημοκρατικός γερουσιαστής Τσαρλς Σάμερ. "Αυτό που συμβαίνει εδώ απόψε πρέπει να καθησυχάσει τις αγορές"
Οι επικεφαλής της Γερουσίας, ο αρχηγός της δημοκρατικής πλειοψηφίας Χάρι Ριντ και αυτός της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας Μιτς Μακόνελ, έκαναν αμέσως γνωστό ότι θα εργαστούν για μια λύση. Μια συμφωνία ενδέχεται να επισημοποιηθεί σήμερα το πρωί (τοπική ώρα).
"Προχωρούμε πολύ καλά, δεν έχουμε φτάσει ακόμη, αλλά βρισκόμαστε πολύ κοντά" σε μια συμφωνία, δήλωσε χθες το βράδυ ο δημοκρατικός γερουσιαστής Τσαρλς Σάμερ. "Αυτό που συμβαίνει εδώ απόψε πρέπει να καθησυχάσει τις αγορές", πρόσθεσε.
Το θέμα είναι αν το αποτέλεσμα αυτών των συνομιλιών, οι οποίες άρχισαν το Σαββατοκύριακο και διακόπηκαν για λίγο χθες, Τρίτη, θα επικυρωθεί σήμερα από τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ και τους δικούς του. Σύμφωνα με ένα σενάριο, οι γερουσιαστές που ανήκουν στο Tea Party, όπως ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής του Τέξας Τεντ Κρουζ, θα παραιτηθούν του δικαιώματός τους να καθυστερήσουν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Ο Κρουζ δεν έχει ανακοινώσει δημοσίως τις προθέσεις του, αλλά μερικοί συνεργάτες γερουσιαστών θεωρούν ότι ο εν λόγω γερουσιαστής, ο οποίος έχει και προεδρικές φιλοδοξίες, στέλνει τις τελευταίες ημέρες θετικά μηνύματα.
Σύμφωνα με το βουλευτή Τσάρλι Ντεντ, ο Τζον Μπένερ δεν πρόκειται να προβάλει αντίσταση και θα δεχθεί να θέσει σε ψηφοφορία στη Βουλή οποιοδήποτε συμβιβασμό επιτευχθεί στη Γερουσία, παρά την αντίθεση ενός μέρους της πλειοψηφίας του. Θα πρέπει ως εκ τούτου να βασισθεί εν μέρει στις ψήφους των Δημοκρατικών.
"Πιστεύω ότι ο Τζον Μπένερ θα βρεθεί στη θέση να πρέπει να κάνει να υιοθετηθεί το κείμενο που θα προκύψει από τη διαπραγμάτευση" στη Γερουσία, δήλωσε ο Τσάρλι Ντεντ μιλώντας στο CNN. "Πιστεύω ότι η Βουλή θα ψηφίσει πρώτη και θα το στείλει στη Γερουσία". Για διαδικαστικούς λόγους, είναι ταχύτερο να ψηφίσει πρώτη η Βουλή και ο Μπένερ θα μπορούσε απλώς να αποφασίσει να ψηφιστεί το σχέδιο που θα εκπονηθεί από τους διαπραγματευτές της Γερουσίας.

Το σχέδιο των Ριντ και Μακόνελ περιλαμβάνει, σύμφωνα με πολλά αμερικανικά μμε, ένα μέτρο το οποίο επιτρέπει στο υπουργείο Οικονομικών να εξακολουθήσει να δανείζεται ως τις 7 Φεβρουαρίου και στο ομοσπονδιακό κράτος να λειτουργήσει και πάλι πλήρως ως τις 15 Ιανουαρίου
Σύμφωνα με τη διαδικασία αυτή, η οποία δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως, η Γερουσία θα υιοθετήσει το κείμενο στη συνέχεια, πριν αυτό υπογραφεί από τον πρόεδρο Ομπάμα.
Ο Μπένερ, ο οποίος πρέπει να κινηθεί ανάμεσα στη δηλωμένη βούλησή του ότι δεν θα αφήσει να υπάρξει στάση πληρωμών και στην πίεση του Tea Party που αντιτίθεται στο συμβιβασμό, έχει ως τώρα αρνηθεί να οργανώσει μια ψηφοφορία χωρίς τη γενική στήριξη της πλειοψηφίας του. Η λύση που εξετάζεται τώρα είναι μια βαριά ήττα της στρατηγικής που ακολούθησε ως τώρα.
Το σχέδιο των Ριντ και Μακόνελ περιλαμβάνει, σύμφωνα με πολλά αμερικανικά μμε, ένα μέτρο το οποίο επιτρέπει στο υπουργείο Οικονομικών να εξακολουθήσει να δανείζεται ως τις 7 Φεβρουαρίου και στο ομοσπονδιακό κράτος να λειτουργήσει και πάλι πλήρως ως τις 15 Ιανουαρίου. Σε αντάλλαγμα, οι Δημοκρατικοί θα κάνουν παραχωρήσεις σε ορισμένες πλευρές της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας, η οποία ήταν το στοιχείο που πυροδότησε τη σημερινή κρίση, κυρίως απαλείφοντας ένα φόρο επί των ασφαλιστικών εταιρειών.

Οι αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες λειτουργούν από την 1η Οκτωβρίου "στο ρελαντί"
Καθώς δεν υπάρχει συμφωνία στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό για το νέο οικονομικό έτος, οι αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες λειτουργούν από την 1η Οκτωβρίου "στο ρελαντί". Εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται σε υποχρεωτική αργία χωρίς αποδοχές, με αποτέλεσμα να παραλύουν σταδιακά ολόκληρα κομμάτια της κυβερνητικής δραστηριότητας.
ο οίκος αξιολόγησης Fitch ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, πως εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει τη βαθμολογία του αξιόχρεου των ΗΠΑ, που σήμερα βρίσκεται στο ανώτατο επίπεδο (ΑΑΑ)

Σε μια ένδειξη της αυξανόμενης νευρικότητας ολόκληρου του κόσμου για το ζήτημα αυτό, ο οίκος αξιολόγησης Fitch ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, πως εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει τη βαθμολογία του αξιόχρεου των ΗΠΑ, που σήμερα βρίσκεται στο ανώτατο επίπεδο (ΑΑΑ).

Τον Αύγουστο του 2011 μια πολιτική συμφωνία είχε συναφθεί δύο ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία και είχε υιοθετηθεί οριστικά από το Κογκρέσο λίγες μόνον ώρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας.
Πηγή newsit

read more "Οικονομία : Ως τα μεσάνυχτα συμφωνία αλλιώς χάος και στάση πληρωμών" Διαβάστε περισσότερα...