Μια ισορροπημένη, μεταξύ βορρά και νότου, προεδρία, περιμένει από τον διάδοχο του Γιούνκερ ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, όπως δήλωσε πριν την έναρξη του Eurogroup που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες. Πρώτο μας μέλημα πρέπει να είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη, τονίζει ο υποψήφιος για την θέση αυτή, Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γερούν Ντέιζελμπλουμ.
«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε μοιρολατρικά το γεγονός ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε μια δίνη λιτότητας και ύφεσης, είπε ο Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει ισορροπία μεταξύ της δημοσιονομικής προσαρμογής και της ελπίδας για οικονομική ανάπτυξη, μια ισορροπία μεταξύ του γερμανικού και του γαλλικού οράματος για την Ευρώπη».
Το ελληνικό ενδιαφέρον στο σημερινό Γιούρογκρουπ -τελευταίο υπό την προεδρία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ- εστιάζεται στην επικύρωση της αποδέσμευσης της δόσης των 9,2 δισ.
Στο οικονομικό επιτελείο ευελπιστούν ότι τα κεφάλαια θα αποδεσμευθούν μέχρι το τέλος του μήνα. Από το συνολικό ποσό των 9,2 δισ. ευρώ τα 7,2 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών και τα 2 δισ. ευρώ θα καλύψουν ανάγκες του προϋπολογισμού (πληρωμή μισθών συντάξεων, επιδομάτων κ.α.) και την εξόφληση μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.
Μετά την εκπλήρωση όλων των προαπαιτούμενων δράσεων (υπερψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου και του κυρωτικού νόμου, αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ), το Euroworking Group άναψε το «πράσινο φως» για την αποδέσμευση της δόσης στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας και πλέον απομένει να επικυρωθεί και τυπικά η απόφαση από το σημερινό Eurogroup...
Η ημερομηνία εκταμίευσης της δόσης θα προσδιοριστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα από τον επικεφαλής του Ταμείου Κλάους Ρέγκλινγκ.
Ωστόσο, όπως έγραψε χθες το «Εθνος της Κυριακής», πέρα από την τυπική έγκριση της δόσης στο Eurogroup πρόκειται να εξεταστούν και ορισμένες πτυχές των αποφάσεων για τη στήριξη της Ελλάδας, που σχετίζονται με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας και κυρίως την πρόοδο των ιδιωτικοποιήσεων. Στις Βρυξέλλες είναι έντονη η ανησυχία σχετικά με τις καθυστερήσεις στα χρονοδιαγράμματα υλοποίησής τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Κομισιόν εκφράζεται προβληματισμός για τις μέχρι τώρα επιδόσεις, ενώ πηγές της Ευρωζώνης θεωρούν ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι εξαιρετικά φιλόδοξοι και ζητούν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το Eurogroup αναμένεται να ζητήσει διευκρινίσεις από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για τις εξελίξεις στον ΟΠΑΠ και τη ΔΕΠΑ και να επιμείνει σε ολοκλήρωση της διαδικασίας έως τα τέλη Φεβρουαρίου.
Επίσης το Eurogroup καλείται να εκλέξει τον διάδοχο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος μετά από οκτώ χρόνια αποχωρεί από τη θέση του επικεφαλής της Ευρωζώνης. Εκτός απροόπτου της τελευταίας στιγμής, τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου θα διαδεχθεί ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντέιζελμπλουμ, ο οποίος είναι και ο μοναδικός υποψήφιος.
Εξάλλου στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών αναμένεται να εξεταστεί και το ενδεχόμενο απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέσα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης με τις γνωστές ενστάσεις της Γερμανίας και της Φινλανδίας για την αναδρομική ισχύ του μέτρου να παραμένουν στο τραπέζι. Ως γνωστόν, το ζήτημα ενδιαφέρει άμεσα την Ιρλανδία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία, οι οποίες προσδοκούν σημαντικά οφέλη από την εφαρμογή του μέτρου για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους τους.
Πρώτο μας μέλημα η ανάκτηση της εμπιστοσύνης
H ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη αποτελεί πρωταρχικό μέλημα για τον υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας. «Πρέπει να εργαστούμε για την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και παράλληλα να εξισορροπήσουμε τα δημόσια οικονομικά μας», δήλωσε ο Γερούν Ντέιζελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Ερωτηθείς για την Κύπρο ο Ολλανδός υπουργός οικονομικών απάντησε ότι το Eurogroup αναμένει τα τελικά αποτελέσματα της αξιολόγησης της τρόικας. «Εργαζόμαστε για την εξεύρεση λύσης, όμως θα χρειαστεί κάποιος χρόνος ακόμη», είπε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε γενικές γραμμές ο ευρωπαϊκός Τύπος θεωρεί δεδομένη την ανάδειξη του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών.
Ο 46χρονος Σοσιαλιστής πολιτικός θα παρουσιάσει σήμερα στους ομολόγους του το όραμα και τις προτάσεις του για τον τρόπο λειτουργίας του Eurogroup. Αναμένεται να επισημάνει την ανάγκη μεγαλύτερου συντονισμού στην οικονομική πολιτική πριν από τη λήψη κάθε απόφασης και να αναφερθεί στα λεγόμενα «πακέτα συμφωνίας» (συμβόλαια) που τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης ενδέχεται να χρειαστεί να υπογράφουν με την Κομισιόν σχετικά με την πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων.
Ο Ντέζελμπλουμ έχει τη στήριξη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του απερχόμενου Προέδρου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ωστόσο η υποψηφιότητά του δεν έχει ενθουσιάσει το Γάλλο υπουργό οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί.
Η Ολλανδία, χώρα που διατηρεί τα ΑΑΑ, υπήρξε πάντοτε υπέρμαχος της πιο στενής επιτήρησης σε θέματα προϋπολογισμού, γεγονός που προβληματίζει τη Γαλλία.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον Πιερ Μοσκοβισί, ο Ντέιζελμπλουμ δε διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία, καθώς δεν έχει συμπληρώσει ούτε τρεις μήνες ως υπουργός Οικονομικών.
Η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου του Eurogroup θα γίνει απόψε με απλή πλειοψηφία.
Πηγή εθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου