Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Πολιτική : Ο Κώος Κλεόβουλος Ιωάννου το νεότερο μέλος στο συνέδριο του «Ποταμιού

konstantinou

Ήρθε μόνος του από την Κω για να συμμετάσχει στο Ιδρυτικό Συνέδριο Του Ποταμιού. Σε ηλικία 17 μόλις ετών αποφάσισε να φωνάξει υπέρ των δικαιωμάτων των νέων σε μια καλύτερη παιδεία και σε μια αξιοπρεπή εργασία και ζωή.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Καλημέρα σας,
Oνομάζομαι Κλεόβουλος Ιωάννου και είμαι δεκαεπτά ετών.
‘Oπως καταλάβατε είμαι ο πιο νέος ηλικιακά σύνεδρος. Δεν χαίρομαι βέβαια ιδιαίτερα διότι ο χώρος του συνεδρίου έπρεπε να έχει πολλούς δεκαεπτάχρονους,
Υποστηρίζω το Ποτάμι για να αλλάξει το πολιτικό σύστημα! Για να αλλάξει επιτέλους η χώρα ,να αποκτήσουμε μία δίκαιη κοινωνία, η οποία θα πάει μπροστά. Το Ποτάμι δεν πρέπει να πάει με ταμπέλες ούτε στην δεξιά ούτε στην Αριστερά. Το Ποτάμι πρέπει να πάει μπροστά με συνεργασίες, με τους δικούς του όρους και να καταλήξει ως χείμαρρος θέσεων,απόψεων και με πρόσωπα χωρίς πολιτικό παρελθόν. Αυτό που με κέρδισε στο Ποτάμι είναι οι άνθρωποί του.
Επειδή είμαι μαθητής ακόμα, θέλω να πω τρία πράγματα, τα οποία έπρεπε να είναι αυτονόητα στην παιδεία αλλά δυστυχώς δεν είναι στην Ελλάδα ακόμα.

  • Προαγωγή της κριτικής σκέψης, της πρωτοβουλίας, της δημιουργικότητας και των ικανοτήτων των μαθητών μέσα από την εκπαίδευση.
  • Ενδυνάμωση της συλλογικότητας,της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης για την διαμόρφωση συνείδησης ενεργού πολίτη.
  • Καλλιέργεια δεξιοτήτων που θα διευκολύνουν αργότερα την πρόσβαση των μαθητών στην αγορά εργασίας.
Θα κλείσω την ομιλία μου με την φράση του Σταύρου Θεοδωράκη
Στόχος μας είναι να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε την χώρα.
read more "Πολιτική : Ο Κώος Κλεόβουλος Ιωάννου το νεότερο μέλος στο συνέδριο του «Ποταμιού" Διαβάστε περισσότερα...

Κόσμος : BBC: Αγρότες στην Τουρκία φόρτωσαν φωτοβολταϊκά σε γαϊδούρια για να έχουν ίντερνετ όπου και αν βρίσκονται



Έναν πρωτότυπο τρόπο σκέφτηκαν αγρότες στη δυτική Τουρκία για να εξασφαλίζουν ενέργεια όπου και να βρίσκονται.
Τοποθέτησαν φωτοβολταϊκά πάνω σε γαϊδούρια που συνοδεύουν το κοπάδι τους, προκειμένου να έχουν ενέργεια για να έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ, να μπορούν να φορτίζουν το κινητό τους τηλέφωνο και άλλες παρόμοιες ενέργειες.
Το BBC πραγματοποίησε ρεπορτάζ για το εν λόγω θέμα καθώς μετέβη στη Σμύρνη για να δει από κοντά πως λειτουργεί το εν λόγω project του Ser-Gün. Ο ίδιος τόνισε πως πρόκειται για ένα project (The Plug-and-Play Solar Pack) μετά από προσπάθειες 30 ετών.
Οι δημοσιογράφοι του BBC ακολούθησαν ένα αγρότη με το κοπάδι του και τον παρακολούθησαν να κάνει μια στάση, να συνδέει τον φορητό του υπολογιστή για να ελέγχει μέσω διαδικτύου πληροφορίες που τον ενδιαφέρουν, όπως για παράδειγμα τον καιρό.
Το κάθε φωτοβολταϊκό παράγει από 5 έως 7 κιλοβάτ, με αποτέλεσμα οι ηλεκτρονικές συσκευές των αγροτών να φορτίζονται επαρκώς.
Σημειώνεται ότι το εν λόγω project κοστίζει 2.800 τουρκικές λίρες, ενώ το τουρκικό κράτος καλύπτει το μισό κόστος για τους αγρότες.

πηγή: hurriyetdailynews.com
read more "Κόσμος : BBC: Αγρότες στην Τουρκία φόρτωσαν φωτοβολταϊκά σε γαϊδούρια για να έχουν ίντερνετ όπου και αν βρίσκονται" Διαβάστε περισσότερα...

Πολιτική : Ένα ξεχωριστό συνέδριο.Το Ποτάμι στο Λ-αύριο



Ήταν τρεις μέρες πολύ γεμάτες για όλους. Συνέδρους, παρατηρητές, απλούς φίλους ακόμα και για κάποιους απλά περίεργους που περίμεναν να ακούσουν τι έχει να πει το Ποτάμι. ‘Οσοι βρέθηκαν στο Λαύριο θα κουβαλάνε για πάντα μέσα τους το συναίσθημα αυτό της μεγάλης ελπίδας για κάτι καινούριο που γεννήθηκε και μεγαλώνει, που ωριμάζει και ψηλώνει. Για κάτι που έφτιαξαν όλοι μαζί, από το μηδέν και επειδή ακριβώς το αισθάνονται τόσο δικό τους, νοιάζονται κάθε στιγμή να το φροντίσουν και να το προστατέψουν.
Άνθρωποι νέοι, χαμογελαστοί που μπορεί να γνωρίζονταν ως τώρα μόνο μέσα στο διαδίκτυο και τους έβλεπες να αγκαλιάζονται και να πειράζουν ο ένας τον άλλο για το ποιoς είναι ο δραστήριος “τομέας”. Κάποιοι πιο μεγάλοι, που έχουν ξαναζήσει συνέδρια και δε μπορούσαν να κρύψουν την έκπληξή τους για το σεβασμό στη διαδικασία και την ωριμότητα των τοποθετήσεων. ‘Ενας διάλογος ζωντανός, γεμάτος ανησυχίες και λαχτάρα για το πώς μπορεί “να αλλάξει αυτή η χώρα”.
Ο Σταύρος να περιφέρεται στα διαλείμματα και να ακούει απορίες και παραινέσεις για το πώς θα γίνουν όλα ακόμα καλύτερα. Δημοσιογράφοι, που απορούσαν για το πώς μπορεί να είναι όλα τόσο καλά οργανωμένα και οι γκρίνιες τόσο απούσες, σε ένα σώμα, που κανείς δεν ήξερε από πριν ούτε την ακριβή του σύνθεση ούτε τις διαθέσεις του. Εθελοντές, που έκαναν τη δουλειά τους με έναν επαγγελματισμό και ένα κέφι τόσο πρωτόγνωρο, που σίγουρα κάποιοι συνομωσιολόγοι θα πρέπει να σκέφτηκαν ότι δεν μπορεί να μην πληρώνονται… Προτάσεις, ψηφοφορίες, εκλογικές διαδικασίες, συγχαρίκια, κεράσματα κι αποχαιρετισμοί μέχρι το επόμενο μεγάλο ραντεβού.
Αυτό, που έζησε όποιος για τρεις μέρες βρέθηκε στο κτίριο της “Επίπλευσης” και τους γύρω χώρους έδειξε πως το Ποτάμι μπορεί να μην είναι μεγάλο σε ηλικία, μπορεί να φορά καμιά φορά “βερμούδες και γυαλιά” αλλά σίγουρα δεν “φοβάται το αύριο”. Αντίθετα είναι έτοιμο να το δημιουργήσει, με εργαλεία τον αυθορμητισμό και την ευρηματικότητά του.’Εχει την ικανότητα να αξιοποιεί ακόμα και την αφέλεια και την απειρία του, για να μπορεί να τραβάει προς τα εκεί, που τραβάνε όλα τα ποτάμια, όπως εύστοχα είπε κάποιος νεαρός σύνεδρος: Μπροστά.

Πηγή to potami
read more "Πολιτική : Ένα ξεχωριστό συνέδριο.Το Ποτάμι στο Λ-αύριο" Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Ελλάδα: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΛΑΥΡΙΟΥ(ΤΠΠΛ)

image3

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ –ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ;
Στα ιστορικά και διατηρητέα κτήρια της πρώην Γαλλικής Εταιρίας Μεταλλίων Λαυρίου  (CompanieFrancaisedesMinesduLaurium) και στο χώρο γύρω από αυτά, συνολικής έκτασης  250 στρεμμάτων, ιδρύθηκε το 1995 από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με πρωτοβουλία του τότε αντιπρύτανη καθ. Κ. Παναγόπουλου το Τεχνολογικό – Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου. Τέτοια πάρκα, που υπολογίζονται περίπου στα 1500, λειτουργούν ήδη σε πολλές χώρες του εξωτερικού.  Σε αυτά τα κέντρα, επιστήμονες από πανεπιστήμια και  διάφορα ερευνητικά ινστιτούτα, συνεργάζονται  με επαγγελματίες από βιομηχανίες και τεχνικές εταιρείες σε διάφορα πρωτοποριακά ερευνητικά προγράμματα  που παρουσιάζουν  πανανθρώπινο ενδιαφέρον, όπως η υγεία, η προστασία του περιβάλλοντος και το δικαίωμα στη γνώση και την άνετη επικοινωνία.
ΣΤΟΧΟΙ
Το Τεχνολογικό – Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου ιδρύθηκε με σκοπό:
Να διασώσει τη σημαντική βιομηχανική και πολιτιστική κληρονομιά του Λαυρίου (κτήρια, μηχανήματα, έγγραφα, πληροφορίες τεχνικές και ιστορικές, κ.ά).
Να προσφέρει στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ένα κατάλληλο χώρο για έρευνες που θα βοηθήσουν τις νέες ανάγκες της βιομηχανίας.
Να στηρίξει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής με τη βοήθεια της έρευνας και της σύγχρονης τεχνολογίας, καθώς  και με την εγκατάσταση στους χώρους του διαφόρων εταιρειών με κύρια δραστηριότητα την έρευνα και ανάπτυξη
Το ΤΠΠΛ, για να πραγματοποιήσει τους στόχους του, ανέλαβε πρώτο, να αποκαταστήσει όλα τα παλαιά κτήρια και να διασώσει τα μηχανήματα και τις διάφορες εγκαταστάσεις τους που δημιουργήθηκαν στα 120 περίπου χρόνια της ζωής του και  δεύτερο, να αξιοποιήσει τα κτήρια αυτά δίνοντας  τους νέες χρήσεις. Ήδη στα ανακαινισμένα κτήρια έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν διάφορες επιχειρήσεις. Με αυτόν τον τρόπο, θα διασωθεί ό, τι έχει απομείνει από μια πολλή σημαντική περίοδο της ελληνικής ιστορίας, θα εξασφαλισθούν νέες θέσεις εργασίας, αλλά και  θα δημιουργηθεί για το ΕΜΠ και τα άλλα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα,  ένας χώρος όπου θα μπορεί κανείς να δει το πόσο σημαντικές είναι οι τεχνικές εξελίξεις για την πρόοδο και την οικονομία.
Το Ε.Μ.Π. επίσης, ανέλαβε την υποχρέωση της αποκατάστασης των ρυπασμένων  εδαφών  που είχαν προκύψει από την πολυετή δραστηριότητα της μεταλλουργίας στο χώρο. Η πρώτη προσπάθεια εξυγίανσης των εδαφών αυτών αφορούσε μια έκταση γης περίπου 25 στρεμμάτων, η οποία και ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 1996 από την επιστημονική ομάδα του αείμνηστου καθηγητού του Ε.Μ.Π. Κοντόπουλου.  Την περίοδο που διανύουμε, έχει ήδη ξεκινήσει στο πλαίσιο του Γ΄ΚΠΣ, ένα μεγαλύτερης έκτασης έργο αποκατάστασης ρυπασμένων εδαφών, με το οποίο αναμένεται να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά το θέμα της περιβαλλοντικής αποκατάστασης σε ολόκληρο το χώρο του Τ.Π.Π.Λ. Το έργο αυτό προβλέπει τη διαμόρφωση ειδικού χώρου για την προσωρινή αποθήκευση τοξικών αποβλήτων σε ελεγχόμενες συνθήκες. Για την παρακολούθηση των περιβαλλοντικών δεδομένων, τόσο κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου όσο και στη συνέχεια, έχει ήδη ολοκληρωθεί η εγκατάσταση εργαστηρίου «Περιβαλλοντικών Μετρήσεων» σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο μέσα στο Τ.Π.Π.Λ.
Το σημαντικό έργο του ΤΠΠΛ υποστηρίζεται από τους παρακάτω οργανισμούς, εργαστήρια και χώρους εργασίας που είναι εξοπλισμένοι με τα πιο σύγχρονα τεχνικά μέσα:
Αίθουσα τηλεδιάσκεψης
Αίθουσα Πολυμέσων και Εικονικής Πραγματικότητας- Αναπαράστασης Μαθηματικών Εννοιών
Εργαστήριο Ψηφιακής Τεχνολογίας και Εκδόσεων
Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών με οπτικές ίνες
Θερμοκοιτίδα
Σημείο τακτικών συναντήσεων
Βάσεις πληροφοριακών δεδομένων για τα ερευνητικά προγράμματα και τις διδακτορικές διατριβές
Εργαστήρια και πιλοτικές μονάδες
Ήπιες μορφές ενέργειας – Πρόδρομες εφαρμογές – Συνεργασία με ΚΑΠΕ
Κέντρο Ορυκτολογικών Ερευνών
Κατασκευή εκπαιδευτικού μεταλλείου
Εργαστήριο υλικών αποκατάστασης παραδοσιακών κτηρίων
Πιλοτικές εφαρμογές αμμοβολής
Μουσείο Τεχνολογίας
Χημείο
Πολιτιστικές διαδρομές
Σειρά προγραμμάτων (ειδικές εκθέσεις, αρχείο μαρτυριών εργαζομένων κ.λπ.)
Βιοτεχνικό-Βιομηχανικό Εκπαιδευτικό Μουσείο
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΤΠΠΛ: www.ltp.ntua.gr

ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ-ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Το Βιοτεχνικό-Βιομηχανικό Εκπαιδευτικό Μουσείο, με έδρα το Τεχνολογικό & Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, είναι μία μη κερδοσκοπική εταιρεία, με χαρακτήρα εκπαιδευτικό και πολιτιστικό.  Το Βιοτεχνικό-Βιομηχανικό Εκπαιδευτικό Μουσείο δημιουργήθηκε με την ενεργό συμπαράσταση του Δήμου Λαυρεωτικής, σε συνεργασία με το Τεχνολογικό & Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου καθώς και μουσεία της περιοχής.
Έργο του είναι να συλλέγει υλικό, να διαφυλάττει, να ερευνά και να εκθέτει, με στόχο την εκπαίδευση, σε ό,τι αφορά τη βιοτεχνική-βιομηχανική ιστορία της περιοχής και κατ’ επέκταση μέσα απ’ αυτή την τεχνολογική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ιστορία της χώρας.
Το Βιοτεχνικό-Βιομηχανικό Εκπαιδευτικό Μουσείο βασίζεται σε σύγχρονες αναγνωρισμένες παιδαγωγικές θεωρίες και προσφέρει πολύπλευρη βιωματική εκπαίδευση και ψυχαγωγία σε παιδιά, νέους, εκπαιδευτικούς και οικογένειες. Αποτελεί ένα ζωντανό εργαστήρι που καλύπτει όλη τη περιοχή της Λαυρεωτικής, όπου υπάρχουν διάσπαρτα μνημεία, τα οποία συνδέονται, αποτελώντας σταθμούς της εκπαιδευτικής διαδρομής του Μουσείου.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Μια βασική υπηρεσία που προσφέρει το Μουσείο είναι τα εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες. Τα προγράμματα αυτά διαμορφώνονται με βάση τις ανάγκες και τις δυνατότητες των εκπαιδευομένων στους οποίους απευθύνονται, καθώς και στους περιορισμούς και στις δυνατότητες των χώρων όπου πραγματοποιούνται.

Στόχοι των εκπαιδευτικών προγραμμάτων:
Η εξοικείωση των παιδιών με τα μουσεία, τη βιομηχανική, τεχνολογική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, έτσι  όπως προβάλλεται μέσα απ’ αυτά.
Η ανάδειξη της επίσκεψης στο μουσείο σε ευχάριστη εμπειρία προσαρμοσμένη στις ανάγκες και στις δυνατότητες των παιδιών.
Η ανάπτυξη –μέσα από τα εκθέματα του μουσείου- των ικανοτήτων των παιδιών για παρατήρηση, έρευνα και κατανόηση των αντικειμένων του φυσικού και τεχνητού κόσμου.
Η ανακάλυψη από τα παιδιά τρόπων σύνδεσης με τα εκθέματα, για ανεξάρτητη μελέτη και παρατήρηση σε επόμενες επισκέψεις.
Η ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών, στη χρήση μουσείων ως χώρων εκπαίδευσης και η ενεργός συμμετοχή τους στις ειδικές μεθόδους διδασκαλίας.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του μουσείου: www. bbem.edu.gr

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

- Γνωριμία   του φυσικού περιβάλλοντος του εθνικού δρυμού   με τις αισθήσεις και το νου.
- Κατανόηση της έννοιας της βιοποικιλότητας  και της μεγάλης σημασίας της,
- Προβληματισμός σχετικά με τους κινδύνους που απειλούν τον εθνικό δρυμό και τους τρόπους προστασίας του,
- Συνειδητοποίηση των ωφελειών του δάσους.

Ο Εθνικός δρυμός Σουνίου με το πλούσιο υπέδαφος του  (270  ορυκτά),  την μακραίωνη ιστορία του, την ποικιλία των φυτών του, την απειλούμενη πανίδα του είναι απλά μια  αφορμή.
Μια αφορμή για   να νιώσουμε την  ομορφιά της φύσης, να μάθουμε τα μυστικά της, να ακούσουμε τους ήχους της, να αφουγκραστούμε τις αγωνίες της, να παρατηρήσουμε το θαύμα της ζωής, να σεβαστούμε τη μεγαλοπρέπεια της  απλότητας της, να επισημάνουμε τις ανθρώπινες παρεμβάσεις, να αντιληφθούμε τις απειλές της , να προτείνουμε λύσεις, να διαμορφώσουμε στάσεις  και συμπεριφορές ώστε  να καταφέρουμε να ζήσουμε αρμονικά μαζί της .

Πηγή bbem.edu.gr
read more "Ελλάδα: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΛΑΥΡΙΟΥ(ΤΠΠΛ)" Διαβάστε περισσότερα...

Πολιτική : Το πρόγραμμα του συνεδρίου από Το Ποτάμι

Πρόγραμμα συνεδρίου για το Ποτάμι

Αυτό είναι το πρόγραμμα για το τριήμερο συνέδριο που πραγματοποιεί το Ποτάμι
Παρασκευή 27 Ιουνίου
Κτίριο Ασβεστοκάμινου
16:00-19:00 Εγγραφή συνέδρων
19:00-20:00 Έναρξη συνεδρίου – Ολομέλεια
Ανοιχτό Θέατρο
Χαιρετισμός εκπροσώπων κομμάτων
20:00-22:00
Ολομέλεια
Ανοιχτό Θέατρο
Κεντρική Ομιλία Σταύρου Θεοδωράκη
Εκλογή προεδρείου Συνεδρίου
Έγκριση καταστατικού
22:00-23:00
Ολομέλεια
Ανοιχτό Θέατρο
Ομιλία Θεοδόση Τάσιου, Ομότιμου Καθηγητή, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Σάββατο 28 Ιουνίου
09:00-12:00
Τρεις παράλληλες συνεδρίες:
Δικαιοσύνη – Εργασία – Παιδεία
Κτήρια Επίπλευσης, Ασβεστοκάμινου, Μηχανουργείου
Σε κάθε ενότητα θα προηγηθούν εισηγήσεις προσκεκλημένων ομιλητών και θα ακολουθήσουν 5λεπτες εισηγήσεις συνέδρων.
Παράλληλες δράσεις
Άνοιγμα καταλόγου υποψηφιοτήτων για την Πανελλαδική Επιτροπή
Έναρξη διαδικασίας dotmocracy
12:00-13:00
Διάλειμμα
13:00-17:00
Ολομέλεια
Κτήριο Επίπλευσης
Εισαγωγικές παρατηρήσεις Σταύρου Θεοδωράκη
Ομιλία Γιώργου Καμίνη, Δημάρχου Αθηναίων
Ομιλία Γιάννη Μπουτάρη, Δημάρχου Θεσσαλονίκης
5λεπτες εισηγήσεις μελών Ομάδας Κοινωνικού Διαλόγου
5λεπτες εισηγήσεις συνέδρων
Κυριακή 29 Ιουνίου
9:00-11:00
Παρουσίαση υποψηφίων για την Πανελλήνια Επιτροπή
Κτήριο Επίπλευσης
11:00-13:00
Εκλογές για την ανάδειξη των μελών της Πανελλήνιας Επιτροπής
Κτήριο Επίπλευσης
13:00-13:30
Διάλειμμα
13:30-15:00
Ολομέλεια
Κτήριο Επίπλευσης
Ψήφιση Μανιφέστου
Εκλογή Προέδρου
Ανακοίνωση συμπερασμάτων του dotmocracy
Ανακοίνωση αποτελεσμάτων ψηφοφορίας για την Πανελλήνια Επιτροπή
Λήξη συνεδρίου
15:00-16:00 Πρώτη συνεδρίαση της Πανελλήνιας Επιτροπής
Εκλογή Συντονιστικής Επιτροπής
Οικονομικής Επιτροπής
Επιτροπής Δεοντολογίας
read more "Πολιτική : Το πρόγραμμα του συνεδρίου από Το Ποτάμι" Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνία : Ανοιχτές την Τετάρτη και την Πέμπτη οι Λέσχες Φιλίας στο Δήμο Αθηναίων, ενόψει του καύσωνα

Ανοιχτές την Τετάρτη και την Πέμπτη οι Λέσχες Φιλίας στο Δήμο Αθηναίων, ενόψει του καύσωνα.

Τις κλιματιζόμενες αίθουσες των Λεσχών Φιλίας ανοίγει από αύριο ο Δήμος Αθηναίων, από τις 10:00 έως τις 18:00, ενόψει του επερχόμενου καύσωνα τα επόμενα 24ωρα.







Συγκεκριμένα θα ανοίξουν οι αίθουσες: Μαμούρη και Δύμης 22 στον Άγιο Παύλο, Δράκου 26-28 στον πεζόδρομο στο Κουκάκι, Χελντράιχ 15 στον Νέο Κόσμο, Αθηνοδώρου 61 στα Κάτω Πετράλωνα, Αίμωνος 9 και Άστρους στην Κολοκυνθού, Αχαρνών 372 στον Άγιο Ελευθέριο και Πανόρμου και Βαθέως στους Αμπελόκηπους.

Ο Οργανισμός Αντιμετώπισης Καθημερινών Προβλημάτων του Δήμου Αθηναίων (ΟΑΚΠ), κατόπιν ενημέρωσης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, συνιστά στους δημότες και ειδικά σε εκείνους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, την Τετάρτη και την Πέμπτη, 25 και 26 Ιουνίου, να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να αποφύγουν την πολύωρη έκθεση στον ήλιο και την έντονη σωματική εργασία.


read more "Κοινωνία : Ανοιχτές την Τετάρτη και την Πέμπτη οι Λέσχες Φιλίας στο Δήμο Αθηναίων, ενόψει του καύσωνα" Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Πολιτική : Στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, το συνέδριο του Ποταμιού.



Στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο του Λαυρίου , θα διεξαχθεί τελικά το Ιδρυτικό συνέδριο του Ποταμιού (τις ίδιες ημερομηνίες 27-29 Ιουνίου) .
Αρχικά είχε ορισθεί η Αλεξανδρούπολη ως η πόλη που θα φιλοξενούσε το συνέδριο του κόμματος.


Ο Σταύρος Θεοδωράκης και η ομάδα του , "άκουσαν" τα μέλη και τους φίλους του Ποταμιού, και επέλεξαν να διευκολύνουν όλους όσους επιθυμούν να συμμετέχουν στο συνέδριο και δεν θα τα κατάφερναν να καλύψουν τα έξοδα μιας τέτοιας μετακίνησης όπως αυτή της Θράκης..
Μετά από συζητήσεις των μελών στους κατά τόπους τομείς, έγινε ξεκάθαρο ότι ένα ανοιχτό συνέδριο πρέπει και θα είναι  πραγματικά προσβάσιμο σε όλους!
Η Θράκη παραμένει επόμενος συμβολικός προορισμός των ανθρώπων του Ποταμιού και όπως έγινε γνωστό  εκεί θα διοργάνωθεί το φθινόπωρο Ημερίδα για το περιβάλλον.
 Πρόκειται για μια  πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών του κόμματος  και σε συνεργασία με την Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Στόχος είναι να επισκεφθούν τον Έβρο αλλά και τους υπόλοιπους νομούς της Θράκης, ευρωβουλευτές και από άλλες χώρες και να έχουν μια επί τόπου ενημέρωση από τους τοπικούς φορείς για τα προβλήματα της περιοχής αλλά και για να γνωρίσουν από κοντά τα σπάνια οικοσυστήματα της Θράκης και να ενημερωθούν για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής μέσω ευρωπαϊκών αναπτυξιακών προγραμμάτων.




read more "Πολιτική : Στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, το συνέδριο του Ποταμιού." Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Υγεία : Εσείς γιατί κάνετε σεξ;

Εσείς γιατί κάνετε σεξ;

Ούτε για έναν ούτε για δύο αλλά για 237 διαφορετικούς λόγους κάνουμε σεξ. Η μεγαλύτερη έρευνα που πραγματοποιήθηκε ποτέ με μοναδικό ερώτημα ''εσείς για ποιο λόγο κάνετε σεξ'' έφερε τα πάνω κάτω αφού οι απαντήσεις όσων συμμετείχαν στην έρευνα εξέπληξαν τους επιστήμονες.
Η αγάπη και η έλξη ήταν το κοινό σημείο αναφοράς για την πλειοψηφία αλλά δεν ήταν λίγοι και εκείνοι που απάντησαν ότι ήθελαν να χαλαρώσουν, να εκδικηθούν τον/την πρώην, να τους φύγει ο πονοκέφαλος, να βρεθούν πιο κοντά στο Θεό ή απλά για να ζεσταθούν.
Συγκεκριμένα ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Τέξας που πραγματοποίησαν την μεγαλύτερη έρευνα που έγινε τα τελευταία χρόνια σε 2.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας από 17 έως 52 ετών με μοναδικό ερώτημα ''γιατί κάνετε σεξ'' έδειξε ότι οι άνδρες περιπλέκονται σε στενές επαφές τρίτου τύπου για σωματικούς, οργανικούς και πρακτικούς λόγους ενώ οι γυναίκες καθοδηγούνται περισσότερο από το συναίσθημα.
 
Όπως προκύπτει από τις απαντήσεις, οι οποίες δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Αrchives of Sexual Βehavior», είναι πιο σύνηθες για μια γυναίκα να απαντήσει «γιατί συνειδητοποίησα πως ήμουν ερωτευμένη», όπως είναι πιο σύνηθες για έναν άνδρα να απαντήσει «γιατί ήθελα να αυξήσω τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων μου».
 
Οι επιστήμονες δηλώνουν κατηγορηματικά ότι τα κίνητρα για σεξ δεν διαφέρουν πολύ από τα αντίστοιχα των περισσότερων ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, αφού η πλειονότητά τους έχει να κάνει κυρίως με την έλξη, την ηδονή, τη στοργή, τον έρωτα, την υπερβολή, το συναισθηματικό δέσιμο, τη διέγερση, την επιθυμία να ευχαριστείς, την περιπέτεια και την ωφελιμότητα.
 
πιπεράτες απαντήσεις
 
Πάντως δεν έλειψαν και οι πιπεράτες απαντήσεις αφού πολλοί δεν δίστασαν να ομολογήσουν πως χρησιμοποιούν το σεξ αντί για γυμναστική. 
 
Ένα ποσοστό των γυναικών που άγγιζε το 25% ισχυρίστηκε πως κάνουν σεξ γιατί θέλουν να μικροδείχνουν. ..Σύμφωνα με τις απαντήσεις τους οι ερωτικές επαφές τρίτου τύπου σβήνουν  τις ρυτίδες.
 
Βέβαια δεν έλειψαν και οι ισχυρισμοί κάποιων άλλων οι οποίοι ανάφεραν  ότι μετά τις ερωτικές περιπτύξεις κοιμούνται καλύτερα ενώ το σώμα και το μυαλό τους χαλαρώνει.
 

Πηγή iatropedia
read more "Υγεία : Εσείς γιατί κάνετε σεξ;" Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Εκπαίδευση : Αντίστροφη μέτρηση για τις Πανελλαδικές - Όλο το πρόγραμμα

Αντίστροφη μέτρηση για τις Πανελλαδικές - Όλο το πρόγραμμα

Την Τετάρτη 28 Μαΐου θα αρχίσουν οι Πανελλαδικές εξετάσεις στα Γενικά Λύκεια και ταΕΠΑΛ Β Ομάδας, ενώ μια μέρα μετά θα ξεκινήσουν για τα ΕΠΑΛ Α ομάδας. Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ξεκινήσουν το Σάββατο 21-6-2014. 






Η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) θα διεξαχθεί από 23-6-2014 ως και 4-7-2014. Τέλος, οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν την Πέμπτη 19-6-2014. Οι απολυτήριες εξετάσεις για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας για την Γ΄ τάξη των ημερήσιων και τη Δ΄ τάξη των εσπερινών Γενικών Λυκείων θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 13-6-2014 για όσους θα έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές και θα διενεργηθούν με βάση το πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.

Οι απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄ και Β΄) σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 20-6-2014 και θα διενεργηθούν με βάση το πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά. Γενικότερος προγραμματισμός για τις διαδικασίες εισαγωγής Στις αρχές Μαΐου, όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, στο Λύκειο στο οποίο υπέβαλαν την Αίτηση-Δήλωση του Φεβρουαρίου, θα αποκτήσουν το δελτίο εξεταζομένου, με το οποίο θα προσέρχονται στο εξεταστικό κέντρο κατά τις ημέρες των εξετάσεων.

Στο δελτίο εξεταζομένου θα αναγράφεται και το συγκεκριμένο εξεταστικό κέντρο, στο οποίο θα πρέπει οι υποψήφιοι να προσέρχονται για την εξέταση στα πανελλαδικά μαθήματα ή σε τυχόν ειδικά μαθήματα. Στα μέσα Ιουνίου, όλοι οι υποψήφιοι για τις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, στο Λύκειο στο οποίο υπέβαλαν την Αίτηση-Δήλωση του Φεβρουαρίου, θα προσέλθουν για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), για να τον χρησιμοποιήσουν κατά την ηλεκτρονική υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου. Η υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων θα γίνει και φέτος ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτύου, από τα μέσα Ιουνίου ως τις αρχές Ιουλίου. Το έντυπο μηχανογραφικό δελτίο θα έχει ήδη ανακοινωθεί από το Μάιο.

Οι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων (χωρίς νέα εξέταση) θα μπορούν να αποκτούν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) σε όποιο Λύκειο τους εξυπηρετεί. Όσοι από τους μαθητές της τελευταίας τάξης εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία των υποψηφίων-πασχόντων από σοβαρές παθήσεις (για εισαγωγή στο 5% των θέσεων εισακτέων), έχουν ήδη πιστοποιηθεί από συγκεκριμένα νοσοκομεία για την πάθησή τους.

Οι υποψήφιοι αυτοί εφόσον δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις θα αποκτήσουν ενδοσχολικό απολυτήριο (εκτός αν είναι ήδη απόφοιτοι) και θα υποβάλουν ειδικό μηχανογραφικό δελτίο στις αρχές Σεπτεμβρίου. Για όλες τις παραπάνω διαδικασίες οι υποψήφιοι θα ενημερώνονται από τα Λύκειά τους με σχετικές εγκυκλίους.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΜΑΘΗΜΑΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Τετάρτη 28/5Νεοελληνική ΓλώσσαΓενικής Παιδείας
Παρασκευή 30/5Βιολογία
Φυσική
Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής
Ιστορία
Γενικής Παιδείας
Δευτέρα 2/6Αρχαία ελληνικά
Μαθηματικα
Θεωρητικής κατεύθυνσης
Θετικής κατεύθυνσης
Τεχνολογικής κατεύθυνσης
(Κύκλος τεχν/γιας & παραγωγής)
Τεχνολογικής κατεύθυνσης
(κύκλος πληροφορικής & υπηρεσιών)
Τετάρτη 4/6Νεοελληνική Λογοτεχνία
Βιολογία
Χημεία-Βιοχημεία
Αρχές οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων
Θεωρητικής κατεύθυνσης
Θετικής κατεύθυνσης
Τεχνολογικής κατεύθυνσης
(Κύκλος τεχν/γιας & παραγωγής)
Τεχνολογικής κατεύθυνσης
(κύκλος πληροφορικής & υπηρεσιών)
Παρασκευή 6/6Λατινικά
Χημεία
Ηλεκτρολογία
Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον
Θεωρητικής κατεύθυνσης
Θετικής κατεύθυνσης
Τεχνολογικής κατεύθυνσης
(Κύκλος τεχν/γιας & παραγωγής)
Τεχνολογικής κατεύθυνσης
(κύκλος πληροφορικής & υπηρεσιών)
Τρίτη 10/6Ιστορία
Φυσική
Θεωρητικής κατεύθυνσης
Θετικής κατεύθυνσης
Τεχνολογικής κατεύθυνσης
(Κύκλος τεχν/γιας & παραγωγής)
Τεχνολογικής κατεύθυνσης
(κύκλος πληροφορικής & υπηρεσιών)
Πέμπτη 12/6Αρχές Οικονομικής ΘεωρίαςΜάθημα επιλογής όλων των κατευθύνσεων
Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β')

Πέμπτη 29/5Νεοελληνική Γλώσσα
Τρίτη 3/6Μαθηματικά
Παρασκευή 13/6Αρχιτεκτονικό Σχέδιο
Σάββατο 14/6Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ΙΙ
Γραφιστικές Εφαρμογές
Εγκαταστάσεις Κλιματισμού
Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες
Ανθοκηπευτικές καλλιέργειες
Ηλεκτρικές Μηχανές
 
Δευτέρα 16/6Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων
Τρίτη 17/6Ναυσιπλοΐα ΙΙ
Μηχανές Εσωτερικής Καύσης ΙΙ
Φυτική Παραγωγή
Αρχές Επεξεργασίας Τροφίμων
Στοιχεία Αιματολογίας-Αιμοδοσίας
Τετάρτη 18/6Συστήματα Ψηφιακών Ηλεκτρονικών
Τεχνολογία Εκτυπώσεων
Μηχανές Πλοίου Ι
Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων
Διαμόρφωση Τοπίου
Πέμπτη 19/6Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις
Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων
Εγκαταστάσεις Ψύξης
Ηλεκτροτεχνία ΙΙ
Μεταφορά Φορτίων

Πηγή newsit
read more "Εκπαίδευση : Αντίστροφη μέτρηση για τις Πανελλαδικές - Όλο το πρόγραμμα" Διαβάστε περισσότερα...

Ιστορία : Γενοκτονία Ποντίων - 353.000 νεκροί - Ημέρα μνήμης - ΒΙΝΤΕΟ

Γενοκτονία Ποντίων - 353.000 νεκροί - Ημέρα μνήμης - ΒΙΝΤΕΟ

Η γενοκτονία των Ποντίων ( 1916 - 1923 ) με 353.000 νεκρούς αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη γενοκτονία του αιώνα μας.

Το Φεβρουάριο του 1994 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαϊου ως Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο μικρασιατικό Πόντο την περίοδο 1916-1923. Η αναγνώριση αυτή, παρόλη την εβδομηκονταετή καθυστέρηση, δικαίωσε ηθικά τον ποντιακό ελληνισμό και συνέδεσε το σύγχρονο ελληνισμό με την ιστορική του μνήμη. Γιατί η ήττα του 1922, η "νέα τάξη πραγμάτων" που επικράτησε τότε, με την απόλυτη συνενοχή ολόκληρου του ελλαδικού πολιτικού κατεστημένου, περιόρισαν ουσιαστικά όχι μόνο τα γεωγραφικά όρια του ελληνισμού αλλά και τα διανοητικά. 


Ο περιορισμός των πνευματικών νεοελληνικών οριζόντων είχε άμεση αντανάκλαση στη ελλειματική ιστορική μνήμη των σύγχρονων Ελλήνων.

Τι εννούμε με τον όρο "γενοκτονία" ; 


Η γενοκτονία ως όρος διαμορφώθηκε κυρίως στη δίκη της Νυρεμβέργης το 1945, όπου δικάστηκε η ηγεσία των ναζιστών εγκληματιών του πολέμου. Συγκεκριμένα ο όρος σημαίνει τη μεθοδική εξολόθρευση, ολική ή μερική, μιας εθνικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας. 
Πρόκειται για ένα πρωτογενές έγκλημα, το οποίο δεν έχει συνάρτηση με πολεμικές συγκρούσεις. 
Ο γενοκτόνος δεν εξοντώνει μια ομάδα για κάτι που έκανε, αλλά για κάτι που είναι. Στην περίπτωση των Ελλήνων του Πόντου, επειδή ήταν Έλληνες και Χριστιανοί. Πως και πότε διαπράχθηκε η γενοκτονία; 
Ο ποντιακός ελληνισμός, από την πτώση της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας ( 1461 ) γνώρισε συνεχείς διωγμούς, σφαγές, ξεριζωμούς και προσπάθειες για το βίαιο εξισλαμισμό και εκτουρκισμό του, με αποκορύφωμα τη συστηματική και μεθοδευμένη εξόντωση - γενοκτονία του αιώνα μας.
Επτά χρόνια μετά την άλωση της Πόλης, οι Οθωμανοί κατέλαβαν την Τραπεζούντα. Η οθωμανική κατάκτηση του μικρασιατικού Πόντου μπορεί να διαριθεί σε τρεις περιόδους.


• Η πρώτη αρχίζει με την άλωση της Τραπεζούντας το 1461 και λήγει στα μέσα του 17ου αιώνα. Την περίοδο αυτή οι Τούρκοι κρατούν μάλλον ουδέτερη στάση κατά των Ελλήνων του Πόντου.
• Η δεύτερη αρχίζει στα μέσα του 17ου αιώνα και λήγει με το τέλος του πρώτου ρωσοτουρκικού πολέμου. Χαρακτηρίζεται με τη θρησκευτική βία κατά των χριστιανικών πληθυσμών. Κατά την περίοδο αυτή πραγματοποιούνται οι ομαδικοί εξισλαμισμοί των ελληνικών πληθυσμών.
• Η τελευταία περίοδος, που τελειώνει το 1922 υποδιαιρείται σε δύο υποπεριόδους. Η πρώτη αρχίζει με τη συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή, το 1774. 



Χαρακτηρίζεται από τη συστηματική προσπάθεια των τοπικών αρχών να μην εφαρμόζουν προς όφελος των χριστιανώντους φιλελεύθερους νόμους. H δεύτερη υποπερίοδος αρχίζει το 1908 και χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη του τουρκικού εθνικισμού.
Από τους βαλκανικούς πολέμους και από τους επίσημους συμβούλους, των Γερμανών, οι Νεότουρκοι διδάχθηκαν ότι μονάχα με την εξαφάνιση των Ελλήνων και Αρμενίων θα έκαναν πατρίδα τους τη Μικρά Ασία. Οι διάφορες μορφές βίας δεν αρκούσαν για να φέρουν τον εκτουρκισμό.
Η απόφαση για την εξόντωσή τους πάρθηκε από τους Νεότουρκους το 1911, εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου και ολοκληρώθηκε από το Μούσταφα Κεμάλ ( 1919 - 1923 ).


Το Νεοτουρκικό Κομιτάτο << Ένωση και Πρόοδος >> ιδρύθηκε το 1889. Στο συνέδριο τους, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1911 πάρθηκε η απόφαση, ότι η Μικρά Ασία πρέπει να γίνει μωαμεθανική χώρα. Η απόφαση αυτή καταδίκασε σε θάνατο διάφορες εθνότητες.

Οι Τούρκοι στον Πόντο άρχισαν με την επιστράτευση όλων από 15 έως 45 ετών και την αποστολή τους σε Τάγματα Εργασίας. Παράλληλα αμφισβήτησαν το δικαίωμα των Ελλήνων να ασκούν ελεύθερα τα επαγγέλματά τους και επί πλέον απαγόρευσαν τους μουσουλμάνους να εργάζονται επαγγελματικά με τους Έλληνες με την ποινή της τιμωρίας από τις στρατιωτικές Αρχές. 
Κατ΄ αρχάς οι άτακτες ορδές των Τούρκων επιτίθονταν στα απομονωμένα ελληνικά χωριά κλέβοντας, φονεύοντας, αρπάζοντας νέα κορίτσια, κακοποιώντας και καίγοντάς τα.

Οι διωγμοί των Ελλήνων του Πόντου. 
Η εφαρμογή αυτής της πολιτικής ανάγκασε χιλιάδες Έλληνες των παραλίων της Μικρασίας να εγκαταλείψουν τις προαιώνιες εστίες τους και να μετοικήσουν με πολυήμερες εξοντωτικές πορείες.
Σύμφωνα με μια έκθεση της Ελληνικής Πρεσβείας, με ημερομηνία τον Ιούνιο του 1915 είναι γραμμένα τα εξής: << Οι εκτοπιζόμενοι από τα χωριά τους δεν είχαν δικαίωμα να πάρουν μαζί τους ούτε τα απολύτως αναγκαία. Γυμνοί και ξυπόλητοι, χωρίς τροφή και νερό, δερόμενοι και υβριζόμενοι, όσοι δεν εφονεύοντο οδηγούντο στα όρη από τους δημίους τους. Οι περισσότεροι απ'; αυτούς πέθαιναν κατά την πορεία από τα βασανιστήρια. Το τέρμα του ταξιδιού δεν σήμαινε και τέρμα των δεινών τους, γιατί οι βάρβαροι κάτοικοι των χωριών, τους παρελάμβαναν για να τους καταφέρουν το τελειωτικό πλήγμα ... >>

Σκοπός των Τούρκων ήταν, με τους εκτοπισμούς, τις πυρπολίσεις των χωριών, τις λεηλασίες, να επιτύχουν την αλλοίωση του εθνολογικού χαρακτήρα των ελληνικών περιοχών και να καταφέρουν ευκολότερα των εκτουρκισμό εκείνων που θα απέμεναν.
Το τελικό πλήγμα. 
Το 1919 αρχίζει νέος διωγμός κατά των Ελλήνων από το κεμαλικό καθεστώς, πολύ πιο άγριος κι απάνθρωπος από τους προηγούμενους. Εκείνος ο διωγμός υπήρξε η χαριστική βολή για τον ποντιακό ελληνισμό.



Στις 19 Μαϊου, με την αποβίβαση του Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα, αρχίζει η δεύτερη και σκληρότερη φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας. 
Με τη βοήθεια μελών του Νεοτουρκικού Κομιτάτου συγκροτεί μυστική οργάνωση, τη Mutafai Milliye, κηρύσσει το μίσος εναντίον των Ελλήνων και σχεδιάζει την ολοκλήρωση της εξόντωσης του ποντιακού ελληνισμού. Αυτό που δεν πέτυχε το σουλτανικό καθεστώς στους πέντε αιώνες της τυραννικής διοίκησής του, το πέτυχε μέσα σε λίγα χρόνια ο Κεμάλ, εξόντωσε τον ελληνισμό του Πόντου και της Ιωνίας.

Η τρομοκρατία, τα εργατικά τάγματα, οι εξορίες, οι κρεμάλες, οι πυρπολήσεις των χωριών, οι βιασμοί, οι δολοφονίες ανάγκασαν τους Έλληνες του Πόντου να ανέβουν στα βουνά οργανώνοντας αντάρτικο για την προστασία του αμάχου πληθυσμού. Τα θύματα της γενοκτονίας θα ήταν πολύ περισσότερα, αν δεν υπήρχε το επικό και ακατάβλητο ποντιακό αντάρτικο.
Με την επικράτηση του Κεμάλ, οι διωγμοί συνεχίζονται με μεγαλύτερη ένταση. Στήνονται στις πόλεις του Πόντου τα διαβόητα έκτακτα δικαστήρια ανεξαρτησίας, που καταδικάζουν και εκτελούν την ηγεσία του ποντιακού ελληνισμού. Το τέλος του Πόντου πλησιάζει. Οι φωνές λιγοστεύουν.

Η γενοκτονία των Ελλήνων στον Πόντο υπήρξε το αποτέλεσμα της απόφασης των Τούρκων εθνικιστών για επίλυση του εθνικού προβλήματος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με τη φυσική εξαφάνιση των γηγενών εθνοτήτων.
Η μοίρα αυτή απετράπη με ένα εξαιρετικά οδυνηρό τρόπο: με τις; γενοκτονίες των χριστιανικών λαών, Ελλήνων και Αρμενίων, με την υποχρεωτική έξοδο όσων επιβίωσαν και με τη βίαιη τουρκοποίηση των μουσουλμανικών εθνοτήτων, όπως οι Κούρδοι, που συνέχισαν να παραμένουν στην τουρκική, πλέον, επικράτεια.

Οι Έλληνες στον Πόντο ανέρχονταν σε 700.000 άτομα την παραμονή του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Μέχρι το τέλος του 1923 είχαν εξοντωθεί 353.000 άτομα. Ακολουθεί μαρτυρία ενός αυτόπτη μάρτυρα. Ενός ανθρώπου που έζησε τη μεγάλη ανθρωποσφαγή.
Ένα χωριό των Κοτυώρων

Ο Σάββας Κανταρτζής εξέδοσε σε βιβλίο τις φοβερές του εμπειρίες το 1975 στην Κατερίνη. Μια από τις συγκλονιστικές αφηγήσεις του αναφέρεται στην καταστροφή του χωριού Μπεϊαλαν, της περιφέρειας Κοτυώρων από τους τσέτες του Τοπάλ Οσμάν. Το Μπεϊαλάν είναι ένα από τα εκατοντάδες ελληνικά χωριά που καταστράφηκαν από τις τουρκικές συμμορίες:


"Τα χαράματα, στις 16 Φεβρουαρίου 1922, ημέρα Τετάρτη, μια εφιαλτική είδηση, ότι οι τσέτες του Τοπάλ Οσμάν έρχονται στο χωριό, έκανε τους κατοίκους να τρομάξουν και ν' αναστατωθούν. Οι άντρες, όσοι βρίσκονταν τη νύχτα στο χωριό, βιάστηκαν να φύγουν στο δάσος... Αλλοι άντρες που είχαν κρυψώνες σε σπίτια σε σπίτια και σε σταύλους, τρύπωσαν σ' αυτές και καμουφλαρίστηκαν έτσι που να μην τους υποπτευθεί κανείς. Τα γυναικόπαιδα και οι γέροι κλείστηκαν στα σπίτια και περίμεναν με καρδιοχτύπι να δούν τι θα γίνει... Δεν πέρασαν παρά λίγα λεπτά κι' οι τσέτες , περισσότεροι από 150 έμπαιναν στο χωριό κραυγάζοντας και πυροβολώντας. Τους ακολουθούσαν τούρκοι χωρικοί από τα γειτονικά χωριά. Αυτούς τους είχαν μυήσει στο εγκληματικό σχέδιο τους και τους κάλεσαν για πλιάτσικο.
Μόλις μπήκαν οι συμμορίτες στο χωριό, η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε και ο ορίζοντας πήρε τη μορφή θύελλας που ξεσπασε άγρια. Με κραυγές και βρισιές, βροντώντας με τους υποκοπάνους τις πόρτες και τα παράθυρα, καλούσαν όλους να βγουν έξω από τα σπίτια και να μαζευτούν στην πλατεία- αλλοιώς απειλούσαν, θα δώσουν φωτιά στα σπίτια και θα τους κάψουν.
Σε λίγο, όλα τα γυναικόπαιδα και οι γέροι, βρίσκονταν τρέμοντας και κλαίγοντας στους δρόμους. Οι συμμορίτες με κραυγές και απειλές υποπτεύθηκαν, από την πρώτη στιγμή, το μεγάλο κακό που περίμενε όλους και δοκίμασαν να φύγουν έξω από το χωριό. Οι τσέτες, πρόβλεψαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο και είχαν πιάσει από πριν τα μπογάζια, απ' όπου μπορούσε να φύγει κανείς. Ετσι, μόλις έφτασαν, τρέχοντας, οι κοπέλλες στα μπογάζια, δέχτηκαν, από τσέτες που παραμόνευαν, πυροβολισμούς στο ψαχνό. Μερικές έμειναν στον τόπο σκοτωμένες, ενώ οι άλλες τραυματίστηκαν και γύρισαν πίσω.
Οι φόνοι αυτοί αποκάλυψαν για καλά τους εγκληματικούς σκοπούς των συμμοριτών κι' έγιναν το σύνθημα να ξεσπάσει, το τρομοκρατημένο πλήθος των γυναικόπεδων, που είχε ριχτεί στους δρόμους σε ένα βουβό κι' ασυγκράτητο κλάμα και σε σπαραξικάρδιες κραυγές απελπισίας. Τίποτα απ' όλα αυτά δεν στάθηκε ικανό να μαλάξει την σκληρότητα του τεράτων, που είχε διαλέξει ο Τοπάλ Οσμάν για την "πατριωτική" του εκστρατεία. Σκληροί σαν ύαινες, που διψούν για αίμα, και διεστραμμένοι σαδιστές, που γλεντούν με τον πόνο και τα βασανιστήρια των θυμάτων τους, χύμιξαν μανιασμένοι στα γυναικόπαιδα και τους γέρους, κραυγάζοντας, βρίζοντας, χτυπώντας, κλωτσώντας και σπρώχνοντάς τους να μαζευτούν στην πλατεία.
Η πυρπόληση
Οι μητέρες αναμαλλιασμένες, κατάχλωμες από το τσουχτερό κρύο και το φόβο, με τα βρέφη στην αγκαλιά και τα νήπια μπερδεμένα στα πόδια τους. Οι κοπέλλες άλλες με τους γέρους γονείς κι' άλλες με γριές ή άρρωστους αγκαλιασμένες, περιμαζεύτηκαν με τον χτηνώδη αυτόν τρόπο, στην πλατεία σαν πρόβατα για τη σφαγή, μέσα σε ένα πανδαιμόνιο από σπαραχτικές κραυγές και θρήνους και κοπετούς. Η πρώτη φάση της απερίγραπτης τραγωδίας του Μπεϊαλάν έκλεισε, έτσι, θριαμβευτικά για τους θλιβερούς ήρωες του νεοτουρκικού εγκλήματος γενοκτονίας.
Οταν πια όλα τα γυναικόπαιδα κ' οι γέροι μαζεύτηκαν στην πλατεία, οι τσέτες έβαλαν μπρός την δεύτερη φάση της σατανικής τους επιχείρησης. Διάταξαν να περάσουν όλοι στα δίπατα σπίτια, που βρίσκονταν στην πλατεία και τα είχαν διαλέξει για να ολοκληρώσουν τον εγκληματικό τους σκοπό. Η απροθυμία, που έδειξε το τραγικό αυτό κοπάδι των μελλοθανάτων να υπακούσει στην διαταγή, γιατί ήταν πια ολοφάνερο ότι όλους τους περίμενε ο θάνατος, εξαγρίωσε τους συμμορίτες που βιάζονταν να τελειώσουν γρήγορα την μακάβρια επιχείρηση. Και τότε, σαν λυσασμένα θεριά, ρίχτηκαν στις γυναίκες, τα μωρά και τους γέρους, και με γροθιές, με κοντακιές και κλωτσιές έχωσαν και στρίμωξαν στα δύο σπίτια τα αθώα και άκακα αυτά πλάσματα, που ο αριθμός τους πλησίαζε τις τρεις εκατοντάδες.
Κι' όταν, έτσι, ήταν σίγουροι πως δεν έμεινε έξω κανένας, σφάλισαν τις πόρτες, ενώ ο άγριος αλαλαγμός από τα παράθυρα, οι σπαραξικάρδιες κραυγές, το απελπισμένο κλάμα κι' οι βοερές ικεσίες για έλεος και βοήθεια, σχημάτιζαν μια άγριας τραγικότητας μουσική συναυλία, που ξέσκιζε τον ουρανό κι' αντιβούϊζε στα γύρω βουνά και δάση...
Και τώρα δεν έμενε παρά η τρίτη και τελική φάση της πατριωτικής... επιχείρησης των θλιβερών ηρώων-συμμοριτών του Τοπάλ Οσμάν. Δεν χρειάστηκαν παρά μια αγκαλιά ξερά χόρτα και μερικά σπασμένα πέταυρα (χαρτόματα) ν' ανάψει η φωτιά. Και σε λίγο τα δύο σπίτια, έγιναν πυροτέχνημα και ζώστηκαν, από μέσα κι' απ' έξω, από πύρινες γλώσσες και μαυροκόκκινο καπνό. Το τί ακολούθησε την ώρα εκείνη δεν περιγράφεται.
Οι μητέρες ξετρελλαμένες, έσφιγγαν, αλλαλάζοντας και τσιρίζοντας με όλη τη δύναμη της ψυχής τους, στην αγκαλιά τα μωρά τους, που έκλαιγαν και κράυγαζαν "μάνα, μανίτσα!". Οι κοπέλλες και οι άλλες γυναίκες με τους γέρους γονείς, τα παιδιά και τους αρρώστους, κραύγαζαν και αρπάζονταν μεταξύ τους σαν να ήθελαν να πάρουν και να δώσουν κουράγιο και βοήθεια, καθώς έπαιρναν φωτιά τα μαλλιά και τα ρούχα τους κι' άρχισαν να γλύφουν το κορμί οι φλόγες. Κραυγές, που ξέσκιζαν το λαρύγγι και τ' αυτιά, φωνές μανιακές και κλάμματα βροντερά, άγρια ουρλιαχτά ανθρώπων, που έχασαν από τρόμο και πόνο τα μυαλά τους, χτυπήματα στα στήθη, στον πυρακτωμένο αέρα και στους τοίχους - χαλασμός κόσμου, ένα ζωντανό κομμάτι από την κόλαση στη γη! Αυτή την εφιαλτική εικόνα παρίσταναν, τα πρώτα λεπτά, τα δύο σπίτια που τα είχαν αγκαλιάσει οι φλόγες.
Μερικές γυναίκες και κοπέλλες στον πόνο, την φρίκη και την απελπισία τους, δοκίμασαν να ριχτούν από τα παράθυρα, προτιμώντας να σκοτωθούν πέφτοντας κάτω ή με σφαίρες από όπλο, παρά να υποστούν τον φριχτό θάνατο στην φωτιά. Οι τσέτες που απολάμβαναν με κέφι και χαχανητά το μακάβριο θέαμα, έκαναν το χατήρι τους - πυροβόλησαν και τις σκότωσαν.
Δεν κράτησε πολλά λεπτά, αυτή η σπαραξικάρδια οχλοβοή, από τους αλαλαγμούς, τις άγριες κραυγές, τα τσουχτερά ξεφωνητά και το ξέφρενο κλάμα. Στην αρχή ο τόνος της οχλοβοής ανέβηκε ψηλά, ως που μπορούν να φτάνουν κραυγές, ξεφωνητά και ξελαρυγγίσματα από τρεις περίπου εκατοντάδες ανθρώπινα στόματα. Γρήγορα όμως ο τόνος άρχισε να πέφτει, ως που μονομιάς κόπηκαν κι' έσβησαν οι φωνές και το κλάμα. Κι' ακούγονταν μονο τα ξύλα, που έτριζαν από τη φωτιά και οι καμμένοι τοίχοι και τα δοκάρια, που έπεφταν με πάταγο πάνω στα κορμιά, που κείτονταν τώρα σωροί κάρβουνα και στάχτη κάτω στο δάπεδο, στα δύο στοιχειωμένα σπίτια το Μπεϊαλάν".



Μαρτυρίες Σοβιετικών
Οι σοβιετικοί υπήρξαν οι βασικοί σύμμαχοι του κεμαλικού εθνικισμού τα πρώτα χρόνια της εμφάνισής του. Πιθανότατα, οι μπολσεβίκοι να αντάλλαξαν με τον τρόπο αυτό την υποστήριξη του παντουρκιστικού κινήματος που δρούσε στη Ρωσία στην Οκτωβριανή τους Επανάσταση.
Οι σοβιετικοί λοιπόν προμήθευσαν τους κεμαλικούς με όπλα, χρήματα, στρατιωτικούς συμβούλους. Η τουρκική αντεπίθεση στο μικρασιατικό μέτωπο κατά τωνελληνικών στρατευμάτων το 1921, οργανώθηκε από τον Μ. Φρούνζε, στρατιωτικό απεσταλμένο των σοβιετικών. Κατά συνέπεια, οι μαρτυρία των αποσταλμένων αυτών έχει ιδιαίτερη αποδεικτική σημασία.
O Φρούνζε, έδωσε μια από τις ελάχιστες μαρτυρίες για τους ηττημένους αντάρτες: "Συναντήσαμε μια μικρή ομάδα από 60-70 Έλληνες, οι οποίοι μόλις είχαν καταθέσει τα όπλα. Όλοι τους είχαν εξαντληθεί στο έπακρο... Άλλοι έμοιαζαν κυριολεκτικά με σκελετούς. Αντί για ρούχα κρέμονταν από τους ώμους τους κάτι απίθανα κουρέλια. Στο κέντρο της ομάδας βρίσκονταν ένας ψηλός κι' αδύνατος παπάς, φορώντας το καλυμαύχι του... Φυσούσε κρύος αέρας και όλη η ομάδα κάτω από τα σπρωξίματα των συνοδών-στρατιωτών, κατευθυνόταν με πηδηματάκια προς τη Χάβζα. Μερικοί όταν μας αντίκρυσαν, άρχισαν να κλαίνε δυνατά ή μάλλον να ουρλιάζουν, μια και ο ήχος που ξέφευγε από τα στήθη τους, έμοιαζε περισσότερο με ουρλιαχτό κυνηγημένου ζώου". Ο Φρούνζε περιέγραψε και άλλο ένα περιστατικό. Οταν περνούσαν δίπλα από μια ομάδα αιχμάλωτων Ελλήνων στη Μερζιφούντα, ένας από τους αιχμαλώτους φώναξε στη σοβιετική αντιπροσωπεία ότι ήταν και αυτοί ένοχοι γιατί ενίσχυαν τον Κεμάλ και τους Τούρκους. Το συναίσθημα αυτό των ανταρτών του δυτικού Πόντου ήταν εξαιρετικά έντονο. Ο οπλαρχηγός Κισά Μπατζάκ (Κοντοπόδης) διακύρησσε: "... oι Ρώσοι κομμουνιστές δώσανε όπλα στον Κεμάλ για να χτυπήσει εμάς, του έδωσαν υποστήριξη, απελευθέρωσαν όλους τους Τούρκους στρατιώτες που είχαν συλλάβει αιχμαλώτους όταν μπήκαν στην Τραπεζούντα". Υποστήριζε ότι οι κομμουνιστές κατέδιδαν τις προσπάθειες προμήθειας οπλισμού των ανταρτών από τη Ρωσία και παρέδιδαν Πόντιους στους Τούρκους.


Ο Φρούνζε έγραφε τα εξής για την πολιτική του Τοπάλ Οσμάν: "...όλη αυτή η πλούσια και πυκνοκατοικημένη περιοχή της Τουρκίας, ερημώθηκε σε απίστευτο βαθμό. Απ' όλο τον ελληνικό πληθυσμό των περιοχών της Σαμψούντας, της Σινώπης και της Αμάσειας απόμειναν μόνο μερικές ανταρτοομάδες που περιπλανιόντουσαν στα βουνά. Εκείνος που έγινε περισσότερο γνωστός για τις θηριωδίες του ήταν ο αρχηγός των Λαζών Οσμάν Αγάς, ο οποίος πέρασε δια πυρός και σιδήρου με την άγρια ορδή του όλη την περιοχή."
Ο Αράλοβ, σοβιετικός πρέσβης στην Άγκυρα, ενημερώθηκε στη Σαμψούντα από τον αρχιστράτηγο Φρούνζε. Ο Φρούνζε του είπε ότι είχε δει πλήθος Έλληνες που είχαν σφαγιαστεί, "βάρβαρα σκοτωμένους Έλληνες -γέρους, παιδιά, γυναίκες". Προειδοποίησε επίσης τον Αράλοβ για το τι επρόκειτο να συναντήσει πτώματα σφαγιασμένων Ελλήνων τους οποίους είχαν απαγάγει από τα σπίτια τους και είχαν σκοτώσει πάνω στους δρόμους.


Για το θέμα αυτό ο Αράλοβ είχε ιδιαίτερη συνομιλία με τον Κεμάλ. Αναφέρει ο ίδιος: "Του είπα (του Κεμάλ) για τις φρικτές σφαγές των Ελλήνων που είχε δει ο Φρούντζε και αργότερα εγώ ο ίδιος. Εχοντας υπ' όψη μου τη συμβουλή του Λένιν να μην θίξω την τουρκική εθνική φιλοτιμία, πρόσεχα πολύ τις λέξεις μου..." Ο Κεμάλ απάντησε ως εξής στις "επισημάνσεις" του Φρούνζε: "Ξέρω αυτές τις βαρβαρότητες. Είμαι κατά της βαρβαρότητας. Εχω δώσει διαταγές να μεταχειρίζονται τους Έλληνες αιχμαλώτους με καλό τρόπο... Πρέπει να καταλάβετε τον λαό μας. Είναι εξαγριωμένοι. Ποιοί πρέπει να κατηγορηθούν για αυτό; Εκείνοι που θέλουν να ιδρύσουν ένα "Ποντιακό κράτος" στην Τουρκία..."
Ο Φρούνζε στο βιβλίο του "Αναμνήσεις από την Τουρκία" γράφει: "Από τους 200.000 Έλληνες που ζούσανε στη Σαμψούντα, τη Σινώπη και την Αμάσεια έμειναν λίγοι μόνο αντάρτες που τριγυρίζουν στα βουνά. Το σύνολο σχεδόν των ηλικιωμένων, των γυναικών και των παιδιών εξορίστηκαν σε άλλες περιοχές με πολύ άχημες συνθήκες. Πληροφορήθηκα ότι οι Τσέτες του Οσμάν Αγά (σ.τ.σ. Τοπάλ Οσμάν) έσπειραν τον πανικό στην πόλη Χάβζα. Έκαψαν, βασάνισαν και σκότωσαν όλους τους Έλληνες και Αρμένιους που βρήκαν μπροστά τους. γκρέμισαν όλες τις γέφυρες. Παντού υπήρχαν σημάδια γκρεμίσματος. Η διαδρομή από την πόλη Καβάκ προς το πέρασμα Χατζηλάρ θα μείνει για πάντα στη μνήμη μου όσο θα ζω. Σε απόσταση 30 χιλιομέτρων συναντούσαμε μόνο πτώματα. Μόνο εγώ μέτρησα 58. Σ' ένα σημείο συναντήσαμε το πτώμα μιας ωταίας κοπέλλας. Της είχανε κόψει το κεφάλι και το τοποθέτησαν κοντά στο χέρι της. Σε κάποιο άλλο σημείο υπήρχε το πτώμα ενός άλλου ωραίου κοριτσιού, 7-8 χρονών, με ξανθά μαλιά και γυμνά πόδια. Φορούσε μόνο ένα παλιό πουκάμισο. Απ' ότι καταλάβαμε, το κοριτσάκι καθώς έκλαιγε, έχωσε το πρόσωπό του στο χώμα, δολοφονημένο από το κάρφωμα της λόγχης του φαντάρου."


Οι Τούρκοι αρνούνται σήμερα τη σφαγή του 1922 - τη σφαγή των Ελλήνων. Κι όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με αδιάσειστα ντοκουμέντα, τα αποδίδουν στις αναπόφευκτες ακρότητες του πολέμου. Η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική.
Η γενοκτονία των Χριστιανών ήταν ένα καλά μελετημένο σχέδιο εξόντωσης όλων των μεινοτήτων της άλλοτε κραταιάς Αυτοκρατορίας. Ένα σχέδιο που άρχισε να εφαρμόζεται από το 1914, με τον πρώτο διωγμό. Και ολοκληρώθηκε μετά την καταστροφή του 1922.






Πηγή onalert
read more "Ιστορία : Γενοκτονία Ποντίων - 353.000 νεκροί - Ημέρα μνήμης - ΒΙΝΤΕΟ" Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Κοινωνία : Τατουάζ χαρίζουν το χαμόγελο στις γυναίκες με καρκίνο -Μηνύματα ελπίδας ζωγραφισμένα στο γυμνό κεφάλι [εικόνες]

Τατουάζ χαρίζουν το χαμόγελο στις γυναίκες με καρκίνο -Μηνύματα ελπίδας ζωγραφισμένα στο γυμνό κεφάλι [εικόνες]

Είναι γυναίκες που δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή. Γυναίκες νεαρές, μεγαλύτερης ηλικίας, δυνατές, οι οποίες έχουν «χτυπηθεί» από την επάρατο νόσο. Δεν το βάζουν κάτω. Εχοντας χάσει τα μαλλιά τους από τις χημειοθεραπείες δεν διστάζουν να μετατρέψουν το γυμνό, πλέον, κεφάλι τους σε καμβά ζωγραφικής, για να κερδίσουν και πάλι το χαμόγελο στα χείλη.
Σύμφωνα με το boredpanda.com μία ομάδα γένους θηλυκού στον Καναδά αποφάσισε να κάνει αυτές τις γυναίκες να αποκτήσουν και πάλι αυτοπεποίθηση, την οποία θεώρησαν ότι έχασαν μετά τις χημειοθεραπείες. Οι πέντε γυναίκες δημιούργησαν «Henna Heals», μια οργάνωση που κάνει εντυπωσιακά τατουάζ στα κεφάλια των ασθενών, με χένα.



Τα χαμένα μαλλιά μετατρέπονται σε έναν υπέροχο καμβά με μηνύματα ελπίδας και ζωής.


«Για τις γυναίκες είναι σημαντικό να αισθάνονται όμορφες και να μην χάνουν τη θηλυκότητά τους, ακόμα και κατά τη διάρκεια της ασθένειας», δηλώνει η ιδρύτρια του οργανισμού, Frances Darwin.






Πηγή:iefimerida
read more "Κοινωνία : Τατουάζ χαρίζουν το χαμόγελο στις γυναίκες με καρκίνο -Μηνύματα ελπίδας ζωγραφισμένα στο γυμνό κεφάλι [εικόνες] " Διαβάστε περισσότερα...

Πολιτική : Το Ποτάμι στη Νέα Σμύρνη


Πλήθος κόσμου κατέκλυσε την κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης στην ανοιχτή συγκέντρωση Του Ποταμιού το βράδυ της Δευτέρας. Σε μια ατμόσφαιρα που δε θύμιζε σε τίποτα προεκλογική συγκέντρωση του παρελθόντος, ο Σταύρος Θεοδωράκης έδωσε το μικρόφωνο στους πολίτες απαντώντας σε ερωτήσεις των κατοίκων της περιοχής. Ο επικεφαλής Του Ποταμιού αναφέρθηκε στο θέμα των εξαγωγών, της επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους, στην καταπολέμηση της ανεργίας, καθώς και στην απόσυρση των κομμάτων από τα πανεπιστήμια αλλά και στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Απάντησε ακόμα και στην ερώτηση τον κατηγορούν ότι είναι “anchorman” συγκροτημάτων, λέγοντας ότι ”οι αχυράνθρωποι είναι άνθρωποι διαχειρίσιμοι”. ”Ποιος θα μπορούσε να εξαγοράσει τους 42 υποψηφίους μας, ανθρώπους που ποτέ δεν υπηρέτησαν σε πολιτικά γραφεία”, αναρωτήθηκε.

Για το πολιτικό σύστημα δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο πόσο ακριβό είναι για τον Έλληνα πολίτη αλλά και στον περιορισμό του αριθμού των βουλευτών που ”δε χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση, όπως ισχυρίζεται ο Σαμαράς”. ”Όταν βιώνεις ανθρωπιστική κρίση, δεν παίρνεις έκτακτες επιχορηγήσεις για τις ευρωεκλογές”, επεσήμανε μεταξύ άλλων για τα 7 εκατομμύρια που εισέπραξαν τα κόμματα.

read more "Πολιτική : Το Ποτάμι στη Νέα Σμύρνη" Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Κοσμος : Δίχως τέλος το δράμα των μεταναστών! Νέο ναυάγιο στη Λαμπεντούζα με 400 μετανάστες - Φόβοι για πολλούς νεκρούς

Δίχως τέλος το δράμα των μεταναστών! Νέο ναυάγιο στη Λαμπεντούζα με 400 μετανάστες - Φόβοι για πολλούς νεκρούς

- H περιοχή του ναυαγίου είναι ανοιχτά της περιοχής Λαμπεντούζα που έχουν γίνει πολλά ναυάγια
- Σε εξέλιξη επιχείρηση εντοπισμού τυχόν επιζώντων και με τη συμμετοχή εμπορικώνπλοίων
- Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καταφέρει να σωθούν περίπου 210 επιζώντες
- Πέρυσι σε νέο ναυάγιο στη Λαμπεντούζα είχαν πνιγεί περισσότεροι από 300 μετανάστες









Το δράμα των μεταναστών δεν έχει τέλος σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Για άλλη μία φορά η παγκόσμια κοινή γνώμη έρχεται αντιμέτωπη με μία τραγική είδηση, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ένα πλοιάριο που μετέφερε 400 μετανάστες βυθίστηκε ανοιχτά της Λαμπεντούζα.

Χάρτης στο σημείο που έγινε η νέα τραγωδία

Το πρακτορείο ANSA ανέφερε ότι το τραγικό συμβάν σημειώθηκε περίπου 100 ναυτικά μίλια από το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα και πως πολλοί από τους μετανάστες βρίσκονται ήδη σε σκηνές στην ακτοφυλακή. 

Στην περιοχή έχουν αποσταλεί ένα ελικόπτερο και δύο πολεμικά πλοία αλλά και εμπορικά πλοία προκειμένου να βοηθήσουν και να εντοπίσουν τυχόν επιζώντες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η ακτοφυλακή της Ιταλίας ειδοποιήθηκε από το πλήρωμα ενός πλοίου που εμπλέκετυαι στην υπεράκτια εξόρυξη πετρελαίου στην περιοχή. 

Πέρυσι αντίστοιχη τραγωδία είχε εκτυλιχθεί στην ίδια περίπου περιοχή ανοιχτά της Λαμπεντούζα όπου είχαν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 300 άνθρωποι, ενώ υπηρεσίες μετανάστευσης εκτιμούν ότι τα τελευταία 20 χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους στη θάλασσα περισσότεροι από 20.000 μετανάστες προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη για ένα καλύτερο αύριο. 


Πηγή newsit
read more "Κοσμος : Δίχως τέλος το δράμα των μεταναστών! Νέο ναυάγιο στη Λαμπεντούζα με 400 μετανάστες - Φόβοι για πολλούς νεκρούς" Διαβάστε περισσότερα...