Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Περιβάλλον : Παρουσιάστηκε το «Κοινωνικό Περιβάλλον - 2014: Κύκλος Νερού» Πρωτοβουλία του ΣΥ.ΔΕ.ΣΥΣ για τον Ασωπό

Picture 0 for Παρουσιάστηκε το «Κοινωνικό Περιβάλλον - 2014: Κύκλος Νερού»


Το πρόγραμμα «Κοινωνικό Περιβάλλον - 2014: Κύκλος Νερού» παρουσίασε χθες το Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσσωρευτών (ΣΥΔΕΣΥΣ).

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης αλλά και παρέμβασης για την προστασία του περιβάλλοντος.

Περιλαμβάνει:
-την κατασκευή και εγκατάσταση μιας καινοτόμου μονάδας απορρύπανσης νερού, στον Ασωπό, από μη βιοδιασπώμενους τοξικούς παράγοντες, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης,
-έναν κύκλο εκπαιδευτικών προγραμμάτων βασισμένο στη βιοποικιλότητα, σε συνεργασία με το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και τίτλο «Νεαροί Υδροβιολόγοι»,
-μια σειρά επιμορφωτικών / περιβαλλοντικών δράσεων στο Νομό Σερρών,
-έναν κύκλο εκπαιδευτικών εργαστηρίων ρομποτικής για την προστασία των υδάτινων πόρων, σε συνεργασία με το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και την Robotixlab με τίτλο «H2O: ώρα μηδέν».
Ο Πρόεδρος του ΣΥΔΕΣΥΣ, Λουκάς Χριστοδούλου, κατά την παρουσίαση του προγράμματος τόνισε ότι κεντρικός κορμός των δράσεων είναι το Νερό, ως πηγή ζωής, με δεδομένο ότι αυτό συνδέεται άρρηκτα με τη λειτουργία του Συστήματος για την ανακύκλωση μπαταριών, καθώς η ανεξέλεγκτη απόρριψή τους στο περιβάλλον μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα.

Όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδούλου «επενδύουμε στον χώρο της παιδείας, της έρευνας και της καινοτομίας, συμβάλλουμε στη δημιουργία ενεργών πολιτών αλλά και στην έμπρακτη προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος».

Το ΣΥΔΕΣΥΣ συλλέγει τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες οχημάτων και βιομηχανίας, με περισσότερα από 6.500 σημεία συλλογής αποβλήτων συσσωρευτών σε όλη την Ελλάδα, και τις προωθεί για ανακύκλωση, με βάση τα υψηλότερα τεχνολογικά και περιβαλλοντικά δεδομένα.

Στο Σύστημα συμμετέχει η πλειονότητα των επιχειρήσεων εισαγωγής, κατασκευής και εμπορίας συσσωρευτών, μεγάλοι παραγωγοί χρησιμοποιημένων συσσωρευτών, η πλειονότητα των εταιρειών ανακύκλωσης και χιλιάδες συνεργεία επισκευής και συντήρησης οχημάτων.

Ωστόσο, ο ρόλος του Συστήματος είναι και ενημερωτικός για τη σημασία που έχει η ανακύκλωση των μπαταριών, ως προς την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, γι’ αυτό και αναπτύσσει ένα ετήσιο πρόγραμμα κοινωνικής υπευθυνότητας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδούλου πρόκειται για την «επιστροφή ενός κοινωνικού μερίσματος, καθώς η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι πολυτέλεια ή μόδα, αλλά συνειδητή επιλογή βιώσιμης ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις του ΣΥΔΕΣΥΣ».

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Γεωργίου, Δήμαρχος Τανάγρας, περιοχή που θα τοποθετηθεί η μονάδα απορρύπανσης, ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τους και τόνισε τη σημασία του  προγράμματος του ΣΥΔΕΔΥΣ σε μια περιοχή η οποία έχει σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα, μόλυνση με στερεά και υγρά απόβλητα (Ασωπός ποταμός).
Υπογράμμισε τη σημασία αξιοποίησης νέων τεχνολογιών για την απορρύπανση, καθώς ακόμα και πρόσφατα σε έρευνες βρέθηκαν υψηλά επίπεδα εξασθενούς χρωμίου (ύψους 3.500 – 4.000 μικρογραμμαρίων), ενώ χαιρέτισε την επιλογή του ΣΥΔΕΣΥΣ για την εφαρμογή -για πρώτη φορά- αυτής της καινοτόμου τεχνολογίας.

Επεξηγώντας το επιστημονικό εγχείρημα ο καθηγητής Αναστάσιος Καράμπελας τόνισε ότι πρόκειται για μια πρωτότυπη – υβριδική μονάδα που αξιοποιεί προηγμένες οξειδωτικές μεθόδους. Εξουδετερώνει ρύπους όπως συνθετικά χημικά, φυτοφάρμακα κ.λπ. και προοπτικά θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ακόμα και για την αντιμετώπιση και του εξασθενούς χρωμίου.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «δημιουργούμε την τεχνολογία και για πρώτη φορά την εφαρμόζουμε εκτός του εργαστηρίου σε πραγματική κλίμακα», ενώ ευχαρίστησε το ΣΥΔΕΣΥΣ γι’ αυτή την πρωτοβουλία και επεσήμανε την παρέμβαση του στην καρδιά του προβλήματος.

Εκ μέρους του Παιδικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, η Πρόεδρος, Ρένα Μάνθου, σχολίασε ότι «η δράση του ΣΥΔΕΔΥΣ αποδεικνύει ένα ειλικρινές ενδιαφέρον για την εκπαίδευση και το περιβάλλον». Ευχαρίστησε για την έμπρακτη υποστήριξη στην προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των παιδιών για την προστασία του περιβάλλοντος που διασφαλίζει ένα καλύτερο αύριο για τον πλανήτη.


Ανέφερε, τέλος, ότι «η θερμή ανταπόκριση των παιδιών στο πρόγραμμα δείχνει ότι τέτοιες πρωτοβουλίες είναι περισσότερο από αξιέπαινες είναι αναγκαίες».

Η Εύη Βαρδαλά – Θεοδώρου, υπεύθυνη του προγράμματος στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, που γιορτάζει φέτος και τα 50 χρόνια λειτουργίας του, παρουσίασε τη δράση «Νεαροί υδροβιολόγοι» και ευχαρίστησε το ΣΥΔΕΣΥΣ για την ουσιαστική βοήθεια στην επίτευξη των σκοπών του Μουσείου, όπως είναι η διάχυση της γνώσης για το περιβάλλον στις επόμενες γενιές.

Είπε χαρακτηριστικά ότι «στόχος είναι να προκαλέσουμε το ενδιαφέρον του κοινού να πλησιάσει τη φύση, να αναζητήσει τη βιοποικιλότητα με έναν πάντα ευχάριστο,  αλλά και δημιουργικό τρόπο. Οι δράσεις μας πηγάζουν από τις ερωτήσεις των ίδιων των παιδιών και με αυτό το σκεπτικό  διοργανώσαμε το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για να καλύψουμε τις ανάγκες τους».
Με αφορμή αυτό το πρόγραμμα, το Μουσείο Γουλανδρή ανοίγει για πρώτη φορά τις πόρτες των ερευνητικών εργαστηρίων του στους μαθητές, εξοικειώνοντάς τους με τις επιστήμες που σχετίζονται με το νερό και μέσα από την κατανόηση ευαισθητοποιεί για τη σημασία της προστασίας του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου