Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Ευρώπη - Ζούμε τον τοκετό μιας νέας Ευρώπης



Ζούμε τον τοκετό μιας νέας Ευρώπης


Τον «θάνατο» της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη «γέννηση» μίας νέας Ευρώπης διαβλέπει ο διακεκριμένος Γάλλος οικονομολόγος και συγγραφέας Ζακ Αταλί, ο οποίος μίλησε χθες για τις «αναπτυξιακές ευκαιρίες» εν καιρώ κρίσης.
«Είναι σαφές ότι η Ευρωζώνη είναι η μοναδική ζώνη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι απλώς μία ζώνη στην οποία ισχύουν κοινοί νομικοί κανόνες σε ορισμένα ζητήματα», εξήγησε ο κ. Αταλί σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και συντονίστηκε από τον Γάλλο δημοσιογράφο Ζαν-Μαρί Κολομπανί.
Τάχθηκε ταυτόχρονα υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων και υπέρ της πολιτικής ολοκλήρωσης των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, που θα λύσει άπαξ διά παντός τα σημερινά προβλήματα.
Ο πρώην σύμβουλος των Φρανσουά Μιτεράν, Νικολά Σαρκοζί και νυν του Φρανσουά Ολάντ κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ότι δεν διαθέτουν την αίσθηση του κατεπείγοντος για την επίλυση των προβλημάτων τους, χαρακτήρισε την ΕΕ ως «οντότητα χωρίς νόημα» και εκτίμησε ότι σύντομα θα προκύψει σύγκρουση ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Τα κράτη, κατά την άποψή του, εξακολουθούν να αδυνατούν να χαράξουν κοινή γραμμή πλεύσης, κάτι που φαίνεται και από τις πρόσφατες δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων περί «νομισματικού πολέμου».
«Η Ευρωζώνη χρειάζεται στρατηγική ισοτιμίας», υποστήριξε ο κ. Αταλί, εξηγώντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει να συντονιστούν και να καταλήξουν σε συμφωνία για μία χαμηλότερη ισοτιμία ευρώ - δολαρίου.
Καυτηρίασε, επίσης, το γεγονός ότι παρότι η Βρετανία ασκεί εποπτεία στις τράπεζες της Ευρωζώνης, δεν δέχεται να γίνει το ίδιο για τις τράπεζες του Σίτι.
Κατά τον Ζακ Αταλί, αυτό που χρειάζονται οι ηγέτες της ΕΕ είναι ένα... δείπνο σαν και αυτό που είχαν τον Ιούλιο του 1790 στις ΗΠΑ τρεις άντρες: ο υπουργός Οικονομίας Τζέφερσον, ο ισχυρός κομματικός παράγοντας Μάντισον και ο υπουργός Εξωτερικών Χάμιλτον, οι οποίοι όρισαν πρωτεύουσα την Ουάσιγκτον, κήρυξαν τον πόλεμο εναντίον των Αγγλων και αποφάσισαν να συσταθεί ένα ταμείο για την αγορά όπλων. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες γεννήθηκαν εκείνη τη μέρα!», επεσήμανε ο αλγερινής καταγωγής οικονομολόγος.
Μεταρρυθμίσεις
Αναφορικά με την τελευταία Σύνοδο Κορυφής σημείωσε ότι τα συμφέροντα των Ελλήνων προστατεύτηκαν, ενώ κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.
«Η Ελλάδα δεν έχει σταματήσει να βυθίζεται στην πισίνα. Δεν έχει φτάσει ακόμη στον πάτο. Αυτό θα συμβεί το 2014, μετά τις γερμανικές εκλογές και αφού ρυθμιστεί εκ νέου το χρέος της, το οποίο βρίσκεται ακόμη σε επίπεδα μη βιώσιμα», υποστήριξε ο κ. Αταλί.
Χωρίς το αβάστακτο άχθος του χρέους και αφού θα έχουν προχωρήσει οι μεταρρυθμίσεις, η ανάπτυξη θα επιστρέψει στην Ελλάδα, εκτίμησε ο Γάλλος οικονομολόγος. Και υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι θα έχουν επιστρέψει τα κεφάλαια που φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό, ότι θα επιστρέψουν οι επενδύσεις και, επίσης, η ελληνική νεολαία που αναζητεί σήμερα την τύχη της στο εξωτερικό.
Για τον ρόλο που διαδραμάτισε το Βερολίνο στην κρίση, είπε πως η καγκελάριος Μέρκελ λειτούργησε με πολύ αργά αντανακλαστικά. Δεν παρέλειψε να εξαπολύσει «πυρά» και κατά των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι χάρη στην επικοινωνιακή τους δύναμη επιβάλλουν την κουλτούρα τους και δημιουργούν την εικόνα ότι η Ευρώπη έχει δισεπίλυτα προβλήματα, μολονότι η κρίση χρέους ξεκίνησε από τη χώρα αυτή με τον υπέρμετρο δανεισμό.
Τόνισε ακόμη ότι με το υπέρογκο χρέος των 16 τρισ. δολαρίων, οι ΗΠΑ είναι επί της ουσίας μία χώρα «χρεοκοπημένη».
Εκτίμησε, τέλος, ότι η περιοχή του Ειρηνικού θα μπορούσε αναλάβει μελλοντικά τα ηνία της παγκόσμιας ανάπτυξης, χάρη στην πρόοδο που συντελείται στην Κίνα, εκεί όμως που βλέπει τεράστιες δυνατότητες καινοτομίας και δημιουργικότητας είναι η Αφρική.
Πηγή εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου