Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Οικονομία: Financial Times: Απαραίτητη η χρεοκοπία της Ελλάδας, όχι το Grexit

Financial Times: Απαραίτητη η χρεοκοπία της Ελλάδας, όχι το Grexit

Η χρεοκοπία της Ελλάδας εντός του ευρώ είναι ο μόνος δρόμος για βραχυπρόθεσμη ανακούφιση αλλά κανείς δεν το έχει ξανακάνει, γράφει στους Financial Times ο Βόλφγκανγκ Μούνχαου. 

«Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, οι συνομιλίες με την Ελλάδα δεν πήγαιναν καλά. Μέχρι που μεταφέρθηκαν στην Ουάσινγκτον για την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Τότε έγιναν χειρότερα», ξεκινάει το άρθρο του ο Μουνχάου, που εκτιμά ότι το... σόου αυτό θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό.

«Οι Έλληνες θέλουν να συγχωνεύσουν την επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος με τις συνομιλίες για ένα νέο τρίτο πακέτο. Για να γίνει αυτό, θα χρειαστούν προσωρινή χρηματοδότηση για να βγάλουν το καλοκαίρι. Αυτό ακούγεται σαν κάποιος να έχει σχέδιο. Αλλά δεν είναι αυτή η εντύπωση που έχω. Δεν έχω ξαναδεί Ευρωπαίους οικονομικούς αξιωματούχους να τα έχουν τόσο χαμένα» γράφει.

Και συνεχίζει: «Το μεγάλο ερώτημα αν η Ελλάδα θα φύγει από την ευρωζώνη ή όχι παραμένει αναπάντητο. Αλλά τώρα είμαι αρκετά σίγουρος ότι θα χρεοκοπήσει.

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας ελληνικής χρεοκοπίας αλλά χωρίς Grexit. Είναι πολύπλοκο και ίσως να μην είχαν χρόνο να το επεξεργαστούν. Αλλά μπορεί να είναι ο μοναδικός τρόπος να αποφευχθεί η απόλυτη καταστροφή. 


Εις βάρος ποιου θα μπορούσε ή θα έπρεπε να χρεοκοπήσει η Ελλάδα; Θα μπορούσε να χρεοκοπήσει εις βάρος των πολιτών της, με το να μην πληρώνει μισθούς και συντάξεις; Αυτό θα ήταν ανήθικο και πολιτική αυτοκτονία για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Στη θεωρία θα μπορούσε να χρεοκοπήσει επί των δυο δανείων που έχει πάρει από τους Ευρωπαίους εταίρους της, αν και δεν πρόκειται να ξεκινήσει την αποπληρωμή τους, του πρώτου το 2020 και του δεύτερου το 2023. Θα μπορούσε επίσης να χρεοκοπήσει εις βάρος των ομολογιούχων του ιδιωτικού τομέα αλλά αυτό δεν θα ήταν μια καλή ιδέα. Η Ελλάδα ίσως χρειαστεί τους επενδυτές του ιδιωτικού τομέα αργότερα. 

Θα μπορούσε να χρεοκοπήσει εις βάρος του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Το ΔΝΤ περιμένει σειρά αποπληρωμών. Η ΕΚΤ θέλει τα λεφτά της πίσω τους επόμενους μήνες για το χρέος που κατέχει. Χρεοκοπώντας εις βάρος του ΔΝΤ και της ΕΚΤ είναι η μόνη λύση που θα φέρει οικονομική ανακούφιση το επόμενο διάστημα. Κανείς δεν το έχει κάνει ποτέ ξανά. Μπορεί να προκαλέσει Grexit. Αλλά ίσως και όχι. Η χρεοκοπία δεν είναι συνώνυμη με μια έξοδο (από την ευρωζώνη). Δεν υπάρχει ευρωπαϊκός κανόνας που να λέει ότι πρέπει να φύγεις από την ευρωζώνη όταν θα κηρύξεις χρεοκοπία για το χρέος σου. 

Ο σύνδεσμος μεταξύ χρεοκοπίας και εξόδου είναι έμμεσος. Αν μια χώρα χρεοκοπήσει, τα πτωχευμένα χρεόγραφα της δεν θα είναι πλέον αποδεκτά ως υποσχετικά πληρωμών προκειμένου οι ελληνικές τράπεζες να υποβάλλουν προσφορές στις δημοπρασίες της ΕΚΤ. 

Το ίδιο ισχύει και για κάθε άλλο χρέος που εγγυάται η Αθήνα. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν στα χέρια τους αρκετά μεγάλο ποσοστό τέτοιου χρέους και θα τα βρουν σκούρα να εξασφαλίσουν ρευστότητα αν η κυβέρνησή τους παραπαίει.

Οπότε το να πτωχεύσεις "εντός της ευρωζώνης" απαιτεί απλώς το να βρεθεί ένας άλλος τρόπος για να κρατήσεις το τραπεζικό σύστημα στην επιφάνεια. Αν κάποιος μπορούσε να επινοήσει μια ευφυή απάντηση, δεν θα υπήρχε καμία ανάγκη για Grexit.

Το οικονομικό κίνητρο για χρεοκοπία είναι συντριπτικό. Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς πως η Ελλάδα μπορεί να πληρώσει τα χρέη της, όπως έχει συμφωνηθεί. Ακόμη και στις χώρες – δανειστές λίγοι έχουν αυταπάτες σχετικά με τη μακροπρόθεσμη ικανότητα της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της. Αυτό θα απαιτούσε τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα. Θα κρατούσε την Ελλάδα παγιδευμένη σε μια κρίση χρέους για πολλά χρόνια. Το σχεδιαζόμενο πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 είναι 4,5% το οποίο είναι παρανοϊκό. Η Ελλάδα πρέπει να χρεοκοπήσει. 

Την ίδια ώρα υπάρχει μια πολύ ισχυρή υπόθεση για την παραμονή στην ευρωζώνη. Ένα Grexit θα προκαλούσε ανυπολόγιστο οικονομικό ρίσκο στη χώρα και θα έβλαπτε τις γεωπολιτικές προσδοκίες αλλά και την παγκόσμια φήμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης». 


Πηγή: Financial Time
s

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου