Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Πολιτική : O Τσίπρας σκιαγραφεί τις μετεκλογικές συμμαχίες

 O Τσίπρας σκιαγραφεί τις μετεκλογικές συμμαχίες

Με τον μαραθώνιο των εκλογών της 25ης Γενάρη να έχει μπει στην τελική ευθεία, το πλάνο του ΣΥΡΙΖΑ για τις μετεκλογικές συμμαχίες αρχίζει να σκιαγραφείται. Στη χθεσινή συνέντευξη που παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας στον ΑΝΤ1 και τη Μαρία Χούκλη, επανέλαβε τη σταθερή επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ για αυτοδυναμία μέσα από αλλεπάλληλα διλήμματα με στόχο τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, ισχυριζόμενος ότι με μία ισχυρή νωπή λαϊκή εντολή ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να ενισχύσει την διαπραγματευτική ισχύ του απέναντι στους εταίρους για τα φλέγοντα ζητήματα του χρέους και των όρων του ελληνικού προγράμματος.
Την ίδια στιγμή ωστόσο ο επικεφαλής της Κουμουνδούρου εμφανίστηκε ενωτικός, στέλνοντας το μήνυμα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις για την 26η Ιανουαρίου. «Εμείς δε θα έρθουμε να διχάσουμε, θα έρθουμε να ενώσουμε τους Έλληνες. Ο αγώνας μας την επόμενη μέρα θα είναι δύσκολος, χρειάζεται εθνική ενότητα, χρειάζεται σύνεση, χρειάζεται προσπάθεια μεγάλη προκειμένου να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε το δίκιο του λαού μας, αρκεί να το αναγνωρίζουν το δίκιο του λαού μας» σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Το διακύβευμα των εκλογών αυτών είναι αν θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ την απόλυτη πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή. Σας λέω λοιπόν με ειλικρίνεια: Δε ζητάμε αυτοδυναμία αλαζονείας, όπως ζητούσαν και έκαναν τα κόμματα εξουσίας που γνωρίζαμε από το ΄74 μέχρι σήμερα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «δε ζητάμε λευκή επιταγή και δε ζητάμε να πάρουμε μία ιστορική ρεβάνς, θέλουμε να ενώσουμε κι όχι να διχάσουμε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, θέλουμε όμως την απόλυτη πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή διότι ο αντίπαλός μας δεν είναι ο κ. Σαμαράς ή ο κ. Βενιζέλος, αλλά ένα σύστημα διαπλοκής της οικονομικής με την πολιτική εξουσία, είναι ένα κατεστημένο που όλα αυτά τα χρόνια κυβέρνησε τη χώρα κι εμείς θέλουμε τα χέρια μας λυμένα την επόμενη μέρα προκειμένου πρώτον να μπορέσουμε να συγκρουστούμε εντός της χώρας για τις αναγκαίες μεγάλες τομές που είναι απαραίτητες».
Ερωτηθείς για το τι μέλλει γενέσθαι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία από τις κάλπες της Κυριακής, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, για πρώτη φορά αφήνοντας εκτός κάδρου το Ποτάμι, που παγιώνεται δημοσκοπικά στην τρίτη θέση και στο οποίο στο παρελθόν είχε ασκήσει σκληρή αντιπολίτευση, εντάσσοντάς το στις μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις της χώρας.
Απαντώντας στο ερώτημα με ποιους θα συνεργαστεί η Κουμουνδούρου ο κ. Τσίπρας σημείωσε χαρακτηριστικά «με όσες πολιτικές δυνάμεις αποδεχθούν την υλοποίηση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, πέρα βεβαίως από τις δυνάμεις που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή γιατί με αυτούς δεν μπορούμε να συνεργαστούμε κι είναι σαφές, με τα υλικά του χθες δεν μπορείς να δημιουργήσεις το αύριο».
Ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας άφησε ανοιχτό το παράθυρο μετεκλογικής συνεργασίας με πιθανή ψήφο ανοχής από όσες πολιτικές δυνάμεις «αποδεχθούν την άμεση εφαρμογή και υλοποίηση του προγράμματος για την ισχυρή διαπραγμάτευση προς όφελος της χώρας σε ευρωπαϊκό πλαίσιο. Τότε εμείς θα είμαστε ανοιχτοί».
Την ίδια ώρα στην Κουμουνδοούρου, στην οποία οι κρυφές δημοσκοπήσεις σύμφωνα με πληροφορίες δείχνουν ότι η αυτοδυναμία χάνεται μέχρι στιγμής οριακά, θεωρείται δεδομένη η μετεκλογική σύμπλευση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, εφόσον το κόμμα του Πάνου Καμμένου καταφέρει να μπει στη Βουλή. Εξίσου σίγουρη θεωρείται η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να απευθύνει μετεκλογική έκκληση για ψήφο ανοχής από τον Περισσό, παρά τις αλλεπάλληλες απορρίψεις του ΚΚΕ, καθώς κάνουν λόγο για «ιστορική ευθύνη».
«Καθίστε, θα δούμε τι θα πει ο καθένας την ώρα της κρίσης, απέναντι στην κρίση της κοινωνίας και στην κρίση της ιστορίας. Και σας το λέω αυτό, διότι είμαστε λίγες μέρες πριν τις εκλογές, με ρωτάτε για το τοπίο μετά τις εκλογές, αλλά ανάμεσα στο πριν και στο μετά υπάρχει μια κρίσιμη στιγμή, που είναι η στιγμή της κάλπης, που μιλάνε οι πολίτες, διαμορφώνουν νέους συσχετισμούς και αυτοί οι νέοι συσχετισμοί διαμορφώνουν και τη στάση των κομμάτων την επόμενη μέρα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.
 
Πηγή: newsbeast.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου