Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Οικονομία - Πτώση στο ΧΑ και στις διεθνείς αγορές με το βλέμμα στην Κύπρο

Πτώση στο ΧΑ και στις διεθνείς αγορές με το βλέμμα στην Κύπρο.


Πτώση κοντά στο 3,5% σημειώνει αυτή τη στιγμή (11:40) το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη Τιμών να κυμαίνεται κοντά στις 900 μονάδες. Την έντονα ανοδική τους πορεία που είχε προκαλέσει χθες η συμφωνία διάσωσης ανέκοψαν σήμερα και οι ασιατικές αγορές μετά την ανησυχία που προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι το πρόγραμμα που αποφασίστηκε για τη Μεγαλόνησο συνιστά ένα νέο πρότυπο για την επίλυση τραπεζικών προβλημάτων στην Ευρωζώνη.
«Βουτιά» κοντά στις 900 μονάδες σημειώνει αυτή τη στιγμή ο Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σημειώνοντας απώλειες ύψους 3,5%. Με βουτιά 21,00% η MIG. Πτώση 9,5% για την Τράπεζα Πειραιώς και 5,7% για την Alpha Bank. Με πτώση 2,94% ο ΟΠΑΠ και 3,02% ο ΟΤΕ. Εκτός του ταμπλώ του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα παραμείνουν σήμερα και αύριο οι μετοχές της Τράπεζας Κύπρου και της CYPRUS POPULAR BANK (Λαϊκή) με απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Παράλληλα, ως συνέπεια των χθεσινών δηλώσεων, Ντάισελμπλουμ οι ασιατικοί δείκτες κινήθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος τους με μικτά πρόσημα καθώς οι ευρωπαϊκές ανησυχίες και ειδικότερα η κατάσταση στην Κύπρο συνέχισαν να επιβαρύνουν το ήδη βαρύ κλίμα.
Στην Ιαπωνία ο Nikkei υποχώρησε σε ποσοστό 0,6%% στις 12.471,62 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος Topix έχασε 0,27% στις 1.044,42 μονάδες.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημειώνει κέρδη 0,16%. Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite υποχωρεί σε ποσοστό 1,25%, ενώ ο ευρύτερος CSI 300 χάνει 1,46%.

Ενδεικτικό είναι ότι στο Χονγκ Κονγκ, η μετοχή της HSBC Holdings, ο μεγαλύτερος δανειστής της Ευρώπης, έπεσε κατά 1,3% ενώ η μετοχή της Country Garden Holdings, του κτηματομεσιτικού κολοσσού που ανήκει στην δισεκατομμυριούχου Χουιγιάνγκ Γιάνγκ έπεσε κατά 1,7% μετά τις φήμες που ήθελε τις τράπεζες να έχουν αρχίσει να ελέγχουν το μέγεθος των δανείων στην αγορά του εγχώριου real estate.
«Η Κύπρος δεν βοηθάει με την έννοια ότι μας υπενθυμίζει ότι η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης βασικά αυτοσχεδιάζουν από λύση σε λύση», δήλωσε στο Bloomberg ο Μίκιο Κουμάντα, κορυφαίος αναλυτής στο Χονγκ Κονγκ.
Στο ταμπλό ο πανασιατικός δείκτης MSCI Asia Pacific κερδίζει 0,66%.

Στην Ινδία ο δείκτης Sensex 30 κερδίζει 0,16%, ενώ ο Strait Times στη Σιγκαπούρη ενισχύεται σε ποσοστό 0,45%.
Με άνοδο άνοιξαν τα ευρωχρηματιστήρια
Μετά το χθεσινό μούδιασμα, με άνοδο κατά 17,55 μονάδες (0,28%) άνοιξε σήμερα ο δείκτης FTSE στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 6.395,93 μονάδες.
Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,19% στις 3.735,36 μονάδες.
Στη Φραγκφούρτη, ο δείκτης DAX σημείωσε άνοδο κατά 0,23% και διαμορφώθηκε με τις πρώτες συναλλαγές στις 7.889,15 μονάδες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου