Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Κόσμος - Τσαρλς Λιούις, ο δημοσιογράφος που ξεσκέπασε τις 120.000 offshore εταιρείες που κρύβουν τον παγκόσμιο πλούτο

Τσαρλς Λιούις, ο δημοσιογράφος που ξεσκέπασε τις 120.000 offshore εταιρείες που κρύβουν τον παγκόσμιο πλούτο.


Μια δική του ιδέα και η συλλογική προσπάθεια δημοσιογράφων από όλη την Ευρώπη έριξαν φως στον σκοτεινό κόσμο του μαύρου χρήματος μέσω των offshore εταιριών. Ο Τσαρλς Λιούις, ιδρυτής της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων δηλώνει υπερήφανος για τα αποτελέσματα της έρευνας της οποίας ηγήθηκε.
«Η δουλειά των δημοσιογράφων είναι να εκθέτουν τα γεγονότα και όχι να τα αλλάζουν», είπε χαρακτηριστικά στη γαλλική Liberation και συνέχισε: «Ηταν το μεγαλύτερο πείραμα συνεργασίας της διεθνούς δημοσιογραφίας που πραγματοποιήθηκε ποτέ και το οποίο στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. Ας είμαστε ρεαλιστές, όμως. Η έρευνα αυτή δεν είναι πανάκεια, δεν τρέφω ψευδαισθήσεις. Το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα εμπλέκεται με τους λογαριασμούς offshore και τα κυκλώματα φοροδιαφυγής ή ''φορολογικού οπτιμισμού'' όπως λένε. Το θέμα είναι να αντιληφθεί η κοινή γνώμη το μέγεθος του προβλήματος.
Προέχει να μάθουμε από ποιο σημείο και μετά η κοινή γνώμη θεωρεί τα γεγονότα αυτά τόσο σκανδαλώδη ώστε να αντιδράσει. Γιατί υπάρχει κόσμος που πληρώνει κανονικά τους φόρους του και άλλοι που φοροδιαφεύγουν απολύτως νόμιμα; Για μένα αυτό είναι ένα σημαντικό ερώτημα. Οπως έλεγε ο νομικός Ολιβερτ Γουέντελ Χολμς, οι φόροι είναι το αντίτιμο του εκπολιτισμού. Το πρόβλημα είναι ότι απέναντι σε αυτό το παγκόσμιο φαινόμενο φοροδιαφυγής οι κυβερνήσεις δεν έχουν πολλά όπλα, οι πολιτικοί θέλουν το χρήμα των τραπεζών και οι διεθνείς οργανώσεις βρίσκονται σε εμβρυακή κατάσταση. Δεν υπάρχει αμφιβολία, πάντως, ότι η απάντηση στα παγκόσμια προβλήματα είναι η παγκόσμια δημοσιογραφία. Αυτή είναι η δική μου θρησκεία».
Σύμφωνα με «Τα Νέα», ο Λιούις, ο οποίος είναι διδάκτωρ ερευνητικής δημοσιογραφίας στο πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και το 1997 ίδρυσε την διεθνή σύμπραξη ερευνητών δημοσιογράφων, εκτιμά πως το ποσοστό του παγκόσμιου χρήματος που δεν φορολογείται κυμαίνεται από το 20% ως το 30%.


Πηγή:  iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου