Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Οικονομία: Πόρισμα Σοκ από την επιτροπη των Σοφών για τις συντάξεις.

bomba-twn-sofwnsuntaksi-analoga-me-eisodima--periousia

Ανατροπές στο ασφαλιστικό που θα φέρουν τα πάνω κάτω επηρεάζοντας τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων φέρνει το πόρισμα της επιτροπής Σοφών.
Το 28σέλιδο πορίσμα προτείνει τη δημιουργία ατομικού κουμπαρά για κάθε έναν ασφαλισμένο στον οποίο θα συγκεντρώνονται οι ατομικές εισφορές.
Μια από τις βασικές ανατροπές αφορά την εγγυημένη, βασική σύνταξη των 360 ευρώ. Σύμφωνα με την πρόταση των Σοφών, η βασική σύνταξη που θα απονέμεται θα συνδέεται με την περιουσία, δηλαδή θα συνυπολογίζονται εισοδήματα από ενοίκια, από μερίσματα, επενδύσεις και καταθέσεις – εισοδήματα, που θα μειώνουν τη σύνταξη και ατομικά και οικογενειακά.
Μια άλλη ανατροπή έχει σχέση με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος,καθώς προτείνεται η κατάργηση της και η αντικατάσταση της από ρήτρα ελεγχόμενου ελλείμματος.
Επισης οι προτάσεις της Επιτροπής Σοφών στο ασφαλιστικό οδηγούν σε ενοποιήσεις ταμείων.
Ειδικότερα προτείνεται:
  • Ή θα δημιουργηθεί ένα ταμείο μαμούθ για δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες
  • Ή θα δημιουργηθούν τρία υπέρ ταμεία ένα ταμείο για εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ένα ταμείο για ελεύθερους επαγγελματίες, δηλαδή γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους,,εμπόρους, βιοτέχνες και ένα ταμείο για τους αγρότες.

Και μειώσεις έως 18% στις συντάξεις

Σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στο πόρισμα της Επιτροπής Σοφών, οι προωθούμενες αλλαγές θα περιλαμβάνουν μειώσεις στις συντάξεις και μάλιστα άμεσα ώστε να καλυφθεί η μνημονιακή υποχρέωση για επιπλέον εξοικονόμηση μέσα στο 2016 1,8 δισ ευρώ.
Το μαχαίρι (11%) θα πέσει στις συντάξεις πάνω από 1000 έως και 18% στις υψηλότερες συντάξεις πάνω από 2000 ευρώ. Ο στοχος είναι τα επόμενα χρόνια να μην υπάρχουν συντάξεις πάνω από 1000 ευρώ.

Καταρρέουν τα έσοδα των Ταμείων

Παράλληλα, στα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης που δημοσιοποιήθηκαν χθες, το έλλειμμα στην Κοινωνική Ασφάλιση αγγίζει τα 600 εκατ. ευρώ, αντί για πλεόνασμα 197 εκατ. ευρώ που ήταν πέρσι, ενώ τα έσοδα των Ταμείων στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου είναι μειωμένα κατά 2,45 δισ. ευρώ ή 10,1%. 
Αιτία τη βουτιάς αυτής είναι τα capital controls αλλά και η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 2,9% που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου και δεν αντικαταστάθηκε με άλλο ισοδύναμο μέτρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου