Τους πρώτους μετεκλογικούς «παφλασμούς» φαίνεται να γνωρίζει το Ποτάμι, καθώς ο κ. Στ. Θεοδωράκης δέχεται πιέσεις προκειμένου να αλλάξει τη δομή του κόμματός του και να πάψει να έχει αρχηγοκεντρικό χαρακτήρα. Η κριτική αυτή, που ασκείτο τον τελευταίο καιρό εμμέσως στον επικεφαλής του Ποταμιού, δημοσιοποιήθηκε χθες μέσω ανάρτησης (στο Facebook) του μέχρι πρότινος στενού του συνεργάτη Θαν. Σκόκου. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο κ. Σκόκος χαρακτήρισε τον πολιτικό λόγο του κόμματος «ασαφή, αμφίσημο, στρογγυλό και ζυμαρένιο» και υπονόησε ότι τούτος διαμορφώθηκε αποκλειστικώς από τον κ. Θεοδωράκη και την επιλογή του να αρέσει σε όλους και να μη δυσαρεστεί κανένα.
Την ίδια ώρα, με ακόμη σκληρότερες εκφράσεις περιέγραψε τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος ο πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος Ηλίας Ευθυμιόπουλος, που ήταν μέχρι χθες μέλος της επιτροπής διαλόγου του Ποταμιού (δηλαδή όχι οργανικό μέλος, αλλά φίλα προσκείμενος).
«Η εμμονή του Σταύρου Θεοδωράκη σε ένα κλειστό, προσωποπαγή και πλήρως ελεγχόμενο μηχανισμό δεν είναι ο μοναδικός αντίλογος στο κόμμα λενινιστικού τύπου. Μακροπρόθεσμα αποθαρρύνει όσα πρόσωπα δεν συμμετέχουν στον στενό πυρήνα βουλευτών - συντονιστικής επιτροπής, αφήνει έξω τους «μαζικούς χώρους» (καθώς δεν υπάρχουν οργανικοί σύνδεσμοι μεταξύ κόμματος και κοινωνικών ομάδων) και εν τέλει δεν παράγει πολιτική», αναφέρει ο κ. Ηλ. Ευθυμιόπουλος σε επιστολή του προς τα 100 μέλη της Επιτροπής Διαλόγου. Αφήνει δε σαφώς να εννοηθεί ότι αποχωρεί από αυτήν, καθώς αισθάνεται παροπλισμένος και αδρανής «λόγω του οργανωτικού ελλείμματος του Ποταμιού τόσο στο κέντρο όσο και στην περιφέρεια» και καταλογίζει στα στελέχη της Σεβαστουπόλεως ότι δεν μπήκαν καν στον κόπο να ανεβάσουν στο site του Ποταμιού όλα αυτά στα οποία κατέληξαν οι συναντήσεις εργασίας της εν λόγω Επιτροπής.
Από την πλευρά του ο κ. Στ. Θεοδωράκης απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τις δύο αυτές επικριτικές αναφορές. Συνεργάτες του, ωστόσο, εξέφραζαν την έντονη ενόχλησή τους όχι για το περιεχόμενο της κριτικής, όσο για τον τρόπο που επέλεξαν οι κ. Σκόκος και Ευθυμιόπουλος να την δημοσιοποιήσουν. «Οταν το κόμμα βρίσκεται σε προσυνεδριακή ανασυγκρότηση και ο ίδιος ο κ. Θεοδωράκης προτρέπει επανειλημμένως τους πάντες να κάνουν προτάσεις που μπορούν να βελτιώσουν τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος, είναι παράδοξο να γίνεται δέκτης δημόσιας κριτικής και όχι να κατατίθενται όλες οι απόψεις στον διάλογο που ο ίδιος έχει προκαλέσει», έλεγαν. Αφηναν, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μια εντελώς διαφορετική οργανωτική δομή ακόμη και στην κορυφή του Ποταμιού, εφόσον τούτο αποδειχθεί η βούληση της πλειοψηφίας των συνέδρων, προσθέτοντας ότι το τελευταίο που θα επιθυμούσε ο κ. Θεοδωράκης είναι να συνεχίσει να επωμίζεται προσωπικά ευθύνες που θα έπρεπε να κατανέμονται συλλογικά.
Πηγή Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου