Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Κοινωνία: Νύφες προς πώληση: Αυτή η νύφη,σώθηκε από ένα βίντεο














Η μαμά της ήθελε να την πουλήσει από τότε που η Sonita Alizadeh ήταν 10 ετών. Τότε, η Sonita και η οικογένειά της ζούσαν στοΑφγανιστάν, όπου ο καταναγκαστικός γάμος εξακολουθεί να είναι συνηθισμένος.

Ομως, η Sonita βρήκε έναν τρόπο να ξεφύγει μέσω της μουσικής. Ενα βίντεό της στο YouTube, ήταν το διαβατήριό της από την κόλαση προς μια καλύτερη ζωή.

Η ιστορία της θαρραλέας Sonita

Ενώ η Sonita ήταν ακόμα παιδί, η οικογένειά της μετακόμισε στο Ιράν. Ως έφηβη, δεν είχε πρόσβαση σε τυπική εκπαίδευση, αλλά αφού έμαθε να διαβάζει και να γράφει, ερωτεύτηκε τη μουσική και συγκεκριμένα τη ραπ.
Ετσι, άρχισε να... ραπάρει τη ζωή της, τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, την προσφυγική ζωή και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στο Αφγανιστάν.
Οπως αναφέρει το CNN, αν και η αφγανική κοινωνία δεν επιτρέπει σε ένα κορίτσι να παντρευτεί αν δεν είναι 16 ετών, ή 15 με τη συγκατάθεση του πατέρα, υπάρχει ένα ποσοστό κοριτσιών της τάξης του 15% που υποχρεώνονται να παντρευτούν πριν τα 15. Μάλιστα, το 60-80% των γάμων που γίνονται στη χώρα είναι καταναγκαστικοί.
Και ενώ οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να τραγουδούν μόνες τους στο Ιράν, χωρίς ειδική άδεια από την κυβέρνηση, η Sonita τραγουδούσε ραπ στα κρυφά και δημιούργησε το βίντεό της με τη βοήθεια ατρόμητων μουσικών παραγωγών.

Το βίντεο που της χάρισε τη ζωή

Στα 16 της, η μητέρα της Sonita επιχείρησε να την πουλήσει και πάλι, αλλά αυτή τη φορά η ίδια ήταν αρκετά μεγάλη για να ξέρει τι σήμαινε αυτό. Ήταν πληγωμένη και τρομοκρατημένη, και έδωσε τη δική της απάντηση σε συνεργασία με Ιρανό σκηνοθέτη με τη βοήθεια του οποίου δημιούργησε το βίντεο «Νύφες προς πώληση», όπου φοράει νυφικό πέπλο, έχει ψεύτικους μώλωπες και ένα bar code στο μέτωπό της, ραπάροντας στίχους που λένε:
- Επιτρέψτε μου να ουρλιάξω
- Είμαι κουρασμένη από τη σιωπή
- Πάρτε τα χέρια σας από πάνω μου
- Νιώθω ασφυξία
Ανεβάζοντας το βίντεο στο YouTube, τράβηξε την προσοχή του Ομίλου Strongheart, ο οποίος βοηθά ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα και είναι περιθωριοποιημένοι, να εκφραστούν μέσα από την τέχνη. Της πρόσφεραν πλήρη υποτροφία για την Ακαδημία Wasatch στη Γιούτα.
Η Sonita δεν είχε πει τίποτα στη μητέρα της, γιατί φοβόταν ότι δεν θα την αφήσει να πάει. Το έσκασε από το σπίτι και πήγε χωρίς να το ξέρει κανείς. Σήμερα η Sonita ανθεί στις ΗΠΑ και δουλεύει σκληρά πάνω στη μουσική της.

Εγινε διάσημη και ηρωίδα

Ηδη έχει γίνει διάσημη και φυσικά είναι ηρωίδα για πολλές νέες γυναίκες στο Αφγανιστάν.
Τον επόμενο μήνα ένα ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει το ταξίδι της ζωή της θα κάνει πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ.

«Στη χώρα μου, ένα καλό κορίτσι είναι σαν ένα σκυλί που παίζουν μαζί του» 

Την περασμένη εβδομάδα η Sonita Alizadeh ανέβηκε στη σκηνή της παγκόσμιας διάσκεψης κορυφής των γυναικών στο Λονδίνο, όπου αφηγήθηκε την ιστορία της.
«Στη χώρα μου, ένα καλό κορίτσι θα πρέπει να είναι σιωπηλό, να μην μιλάει για το μέλλον της και να ακούσει την οικογένειά της, ακόμη και της έλεγε ότι πρέπει να παντρευτείς αυτόν, ή αυτόν. Ένα καλό κορίτσι είναι σαν ένα σκυλί που παίζουν μαζί του. Αλλά εγώ είμαι τραγουδίστρια και θέλω ένα λαμπρό μέλλον».
Σύμφωνα με τους New York Times, η Sonita είπε επίσης κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής, ότι δεν κρατά κακία στη μητέρα της, η οποία έχει πλέον αποδεχτεί την ανεξαρτησία και τη μουσική καριέρα της κόρης της.
«Η μητέρα μου ήταν 13 ετών όταν παντρεύτηκε» είπε. «Ολοι της έλεγαν ότι ήταν γυναίκα και δεν είχε καμία αξία. Αυτό της είχε διδάξει η οικογένειά της και αυτό πίστευε. Η μουσική μου ήταν ένας εφιάλτης για εκείνη. Τώρα, είναι μια από τις μεγαλύτερες φαν μου».

Πηγή the toc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου